Sursa foto: Pexels

Antoniei îi plac activitățile cu numere. Îi plac și cele cu litere, dar o simt mai atrasă de numere, să le scrie sau să facă operații matematice simple (aceasta este noutatea din pandemie). 🙂 

Astăzi vreau să vă arăt câteva activități simple care îi vor ajuta pe cei mici să învețe numerele și să se familiarizeze cu operații matematice precum adunarea și scăderea. 

 

 

Război

Război este un joc cu cărți, de jucat în familie, prin care copilul se familiarizează cu numerele și cu valoarea pe care acestea o reprezintă.

Principiul jocului

Nr. jucători: cel puțin 2/nu există un număr maxim, dar fiecare jucător trebuie să primească suficiente cărți. 

Jucătorii primesc un număr egal de cărți. Își țin cărțile în teanc și întorc, pe rând, câte o carte. Runda este câștigată de cel care are cartea cea mai mare. În cazul în care 2 sau mai mulți jucători au aceleași cărți, atunci se dă „război”, adică fiecare jucător implicat va pune atâtea cărți câte indică cartea de război. Câștigă cel care are cartea cea mai mare. Noi am ales o variantă mai simplă: rundele merg peste cartea de război până când un jucător întoarce cea mai mare carte și ia toate cărțile adunate în rundele respective.

 

 

Mikado

Mikado, cunoscut și sub numele de marocco, l-am descoperit de curând, dar a urcat repede în topul preferințelor noastre. Este mai degrabă un joc de dexteritate decât de cunoaștere a numerelor, dar am zis că își are locul aici, pentru că implică număratul și, în funcție de joc, sortatul.

Nr. jucători: 2-6 persoane

Principiul jocului

Mikado este format dintr-un set de bețișoare subțiri, de cca. 20 cm lungime, care sunt lăsate să cadă și să se „încurce”. Apoi, jucătorii încearcă să le scoată unul câte unul, fără a le atinge pe celelalte. 

Jocul nostru de Mikado are bețișoare colorate și fiecare culoare reprezintă un anumit punctaj, așa că la finalul jocului, sortăm bețele pe culori (adică în funcție de valoare) și încercăm să facem adunarea pentru a vedea cine a obținut mai multe puncte. 

 

 

Mix & Match cu numere și buline

La jocurile de mai sus, adaug 2 idei de activități. 

Materiale folosite: 

  • foaie A5
  • post-it notes
  • cariocă/marker/orice instrument de scris
  • un suport/planșă (opțional)

Principiul activității

Pe o foaie A5 am desenat un tabel cu 2 coloane și 5 rânduri. În fiecare căsuță am desenat un anumit număr de buline. Fiecare căsuță a avut un număr corespondent în partea dreaptă, scris pe post-it-uri. Antonia trebuia să numere bulinele și să îi atribuie fiecărei căsuțe numărul corect. 

Mi-a zis că e prea ușoară varianta cu numere până la 10 (a terminat activitatea în vreo 3-4 minute), așa că am crescut gradul de dificultate și am mai făcut o fișă, cu numere între 1 și 20. Și această variantă i s-a părut destul de ușoară, așa că am trecut la operații matematice cu post-it-uri. 🙂

 

Operații matematice cu pietre colorate

Materiale folosite: 

  • pietre 
  • acuarele
  • pensule

Principiul activității

Principiul acestei activități este similar cu cel al activității anterioare, cu excepția că această activitate a implicat munca în echipă. Întâi, a trebuit să găsim pietrele. Le-am spălat, le-am lăsat să se usuce și le-am pictat. Apoi, am desenat cifrele și semnele necesare operațiilor matematice (+, -, =). După aceea ne-am pus pe socotit. 🙂 Puteți încerca această activitate și cu boabe de fasole. Noi le-am folosit la activitățile cu litere

Am încercat și operațiile matematice cu stickere (cu buline colorate). 

 

Sper să vă fie de folos ideile noastre! Aștept să-mi împărtășiți din activitățile pe care le faceți cu copiii. 🙂

 

 

 

Alte activități și experimente încercate: 

 

⇒ 5 activități pentru copii

⇒ 3 experimente de încercat cu cei mici

⇒ Nori cu ploaie colorată (experiment)

⇒ Oul săltăreț (experiment)

Învățarea literelor: 3 activități pentru preșcolari

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *