Dacă mă urmăriți de ceva vreme, știți deja că nouă ne plac tartele. De când am descoperit că Antonia are boala celiacă, a fost o provocare pentru mine să găsesc o variantă de crustă fără gluten. Deocamdată, am găsit varianta ideală (zic eu și ai mei au validat) de crustă sărată, dar plănuiesc să găsesc una și pentru tartele dulci … Acolo tind să cred că este ceva mai simplu și am deja câteva idei.
Mi-am dorit să găsesc o variantă de crustă pentru tarte sărate fără amidon și fără premixuri. Așa cum am mai spus-o, premixurile sunt absolut ok de consumat ocazional, dar nu le văd potrivite de cursă lungă. Așadar, dintr-o rețetă de crustă pe care o gândisem inițial am făcut două, din același mix de făini. Diferența constă în faptul că o variantă este cu unt, iar una cu ulei de măsline, potrivită și celor care au intoleranță la lactoză.
Ingrediente:
Varianta 1 – crustă cu ulei de măsline
- 75g făină integrală de orez
- 80g făină de ovăz (fără gluten)
- 50g făină de porumb
- 5g tărâțe de psyllium
- 30g ulei de măsline (aprox. 4 linguri)
- 1 ou
- 80g apă (rece)
- sare
Varianta 2 – crustă cu unt
- 75g făină integrală de orez
- 80g făină de ovăz (fără gluten)
- 50g făină de porumb
- 5g tărâțe de psyllium
- 50g unt (topit)
- 1 ou
- 70g apă (rece)
- sare
Mod de preparare:
Ambele cruste se prepară în același mod.
Pasul 1
Ingredientele uscate, făina de orez, făina de ovăz, făina de porumb, tărâțele și sarea, le-am amestecat cu un tel (să se distribuie uniform). Aici fac o mică precizare: am folosit făină fină de porumb, nu făina de mălai (cea folosită pentru mămăligă).
Pasul 2
Varianta 1 – am adăugat uleiul de măsline, oul și apa. Am mixat aluatul în bolul mixerului planetar cu ajutorul cârligului până s-a închegat aluatul. Apoi, cu mâinile unse cu puțin ulei, am adunat aluatul într-un disc, l-am învelit în folie alimentară și l-am dat la frigider pentru aproximativ 20 de minute.
Varianta 2 – am adăugat untul topit, oul și apa. Am mixat aluatul în bolul mixerului planetar cu ajutorul cârligului până s-a închegat aluatul. Apoi, cu mâinile unse cu puțin ulei, am adunat aluatul într-un disc, l-am învelit în folie alimentară și l-am dat la frigider pentru aproximativ 20 de minute.
Pasul 3
Am scos aluatul din frigider și l-am întins în așa fel încât să obțin o foaie de dimensiunea potrivită pentru tava pentru tartă (∅ 27cm). Am întins aluatul direct pe o hârtie de copt, cu ajutorul unui sucitor din silicon. Dacă folosiți un sucitor din lemn, ar fi bine să întindeți aluatul, în special pe cel cu ulei de măsline, între două hârtii de copt.
Pasul 4
Am răsturnat hârtia de copt peste tavă, unsă cu puțin unt/ulei (puteți folosi varianta care vă convine mai bine) și tapetată cu făină de orez. Am desprins, cu grijă, hârtia de copt.
La acest pas veți vedea cel mai bine diferența dintre cele 2 aluaturi. Aluatul cu ulei de măsline va fi mai fragil și mai moale decât cel care are unt în compoziție. Dacă vi se întâmplă să se rupă, îl puteți lipi presând ușor cu degetele sau completând cu aluatul rămas de la ajustarea marginilor. Din punctul meu de vedere este mai ușor de lucrat cu aluatul care conține unt.
După ce am așezat aluaturile în tavă, le-am înțepat din loc în loc cu furculița și le-am dat la congelator timp de 10-15 minute.
Pasul 5
Aluaturile le-am copt în același mod. De fapt, au trecut printr-o fază de precoacere înainte de a adăuga umplutura. Mai exact, am încins cuptorul la 180° C, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație. Am copt aluaturile, pe rând, timp de aproximativ 16 minute fără să le adaug vreo greutate. Când făceam cruste pe bază de făină de grâu, adăugam boabe (de fasole, năut; există și bile speciale pentru copt) care să nu-i permită aluatului să coboare de pe marginile tăvii în timpul coacerii.
Pentru a testa gustul crustelor, le-am copt cu câte o bucățică mică de aluat lângă (din ce am avut în plus, după ajustarea aluatului în tavă). I-am dat Antoniei să guste, să știu care crustă o preferă și care tartă să fie a ei. Micuța mea (mare deja!) expertă în degustare a dat verdictul: ambele sunt foarte bune. Confirm! Ambele cruste sunt foarte bune, peste așteptări aș putea spune, din punct de vedere gustativ. Sinceră să fiu, nu am simțit o diferență de gust evidentă între ele. Eu rămân la aluatul cu unt, pentru că este mai ușor de lucrat cu el.
Un alt aspect foarte important este textura crustelor și cum s-au păstrat ele după ce am adăugat umplutura. O tartă a fost cu ricotta și spanac, iar cealaltă cu mușchi de porc și ciuperci. Spre surprinderea mea, nu s-au înmuiat și chiar au fost mai ferme și mai crocante decât crusta pe care o făceam în trecut, pe bază de făină de grâu, în care într-adevăr puneam și o cantitate mai mare de unt.
Dacă aveți boală celiacă ori intoleranță la gluten sau dacă vă doriți să vă diversificați gusturile, sper că aceste rețete vă sunt de folos. Abia aștept să reveniți cu un feedback după ce le încercați. De asemenea, sunt deschisă la sugestii. Spuneți-mi ce combinații de ingrediente ați folosit pentru tartele fără gluten pe care le-ați făcut.
Alte rețete fără gluten:
- Brownie fără gluten, fără lactoză și fără zahăr adăugat (la airfryer)
- Batoane cu cocos și ciocolată (fără gluten și fără lactoză)
- Supă asiatică de pui, la multicooker (chicken congee)
- Paste cu legume coapte și halloumi (la airfryer)
- Gofre cu cocos și vanilie (fără gluten și fără lactoză)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.