Astăzi vă povestesc (știți că mie îmi place să aduc și puțin context rețetelor pe care vi le împărtășesc) și vă dau rețeta unei supe care poate înlocui supa noastră tradițională de pui cu găluște sau tăieței. De ce să înlocuim supa cu care am crescut cu una asiatică? În primul rând, pentru a ne diversifica gusturile și pentru a descoperi rețete noi și, în al doilea rând, uneori nevoia ne învață să găsim alternative și aici mă refer la boala celiacă (pe care Antonia o are), afecțiune care nu permite consumul de gluten pe care găluștele și tăiețeii îl conțin.

Supa aceasta asiatică cu pui o găsiți în limba engleză sub denumirea de „chicken congee”, însă ea se poate găti în zeci de variante, cu piept sau pulpe de pui, cu carne de vită sau porc, cu pește sau fructe de mare, cu sau fără usturoi ori ghimbir și se poate servi cu diferite topping-uri: ceapă verde, pătrunjel, chiar și cu alune ori cu ouă fierte. Combinațiile sunt nenumărate!

Ca și textură, acest terci de orez (asta este la bază → congee = terci) poate fi cremos, să aducă puțin cu risotto ori poate fi gătit cu mai multă apă și să semene mai mult cu o supă groasă.

Pe teritoriul asiatic, congee poate avea diferite denumiri în funcție de țară. În bucătăria cantoneză (în China) și în cea coreeană se numește „juk”, în Japonia este „okayu”, în Thailanda se numește „chok”, în Indonezia „bubur”, iar în Vietnam va fi întâlnit sub denumirea de „chao”.

Așa cum supa noastră de pui este considerată a fi o mâncare ideală pentru bebeluși ori un remediu potrivit pentru perioadele cu boală (în sezonul răcelilor, în special), chicken congee este considerată de asiatici a fi o mâncare potrivită la începutul diversificării, dar și în perioadele cu răceli sezoniere.

Eu am pregătit această supă asiatică la multicooker și vă spun și vouă cum am adaptat rețeta de bază pentru a se plia pe gustul nostru.

Ingrediente: 

  • 3 căței de usturoi
  • 2 cepe verzi
  • 1 morcov
  • 120g orez
  • 3 ciocănele de pui
  • turmeric
  • sare
  • piper
  • amestec de legume uscate (eu îl folosesc pe acesta)
  • 1l apă

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, am clătit orezul în două ape. Eu am folosit orez Thai, cu bobul lung. Din câte am înțeles, sunt persoane care nu clătesc orezul deloc pentru a păstra cât mai mult din amidonul acestuia cu scopul de a obține o supă cât mai cremoasă.

Ca și proporții, în funcție de consistența pe care doriți să o aibă preparatul final, vă puteți ghida după următoarele:

  • 1 parte de orez la 7 părți de apă = textură cremoasă
  • 1 parte de orez la 10 părți de apă = un preparat asemănător cu o supă deasă

Pasul 2

Orezul spălat l-am pus în vasul multicooker-ului și am adăugat: 3 căței de usturoi pe care i-am zdrobit cu lama cuțitului, morcovul tăiat cubulețe, părțile albe (mai intense ca și gust) ale firelor de ceapă verde tăiate mărunt, ciocănelele de pui, sare, piper, amestec de legume uscate și apa. Eu am ales oarecum calea de mijloc dintre proporțiile pe care vi le-am dat mai sus (o parte de orez la puțin peste 8 părți de apă).

Rețeta originală are și ghimbir pe lista de ingrediente, însă, de această dată, eu am ales să-l omit. Se estimează că 4 felii (nu prea groase) de ghimbir oferă, la aceste cantități, un gust intens. Dacă alegeți să-l folosiți, ghidați-vă după această aproximare pentru a obține gustul pe care vi-l doriți.

Pasul 3

Am pus capacul multicooker-ului, am închis supapa pentru presiune și am setat oala pe funcția Rice/Risotto, timp de 12 minute. Eu am multicooker-ul Express de la Crock-Pot, iar această funcție o are presetată.

Pasul 4

După cele 12 minute, am lăsat oala să se depresurizeze singură timp de vreo 5-10 minute. Apoi, am deschis supapa și am eliberat restul presiunii. Am luat carnea de pui de pe oase și am adăugat-o în supă. Am mai adăugat și un vârf de linguriță de pudră de turmeric și am potrivit gustul final cu puțină sare și piper.

La început, supa va avea o consistență destul de lichidă, dar ea se îngroașă pe măsură ce începe să se răcească.

Eu am servit-o cu codițe de ceapă verde și a fost delicioasă.

Gândiți-vă la această supă ca la un preparat foarte versatil în care puteți adăuga ingredientele și condimentele potrivite pentru a maximiza nutrienții … Ghimbir, usturoi, turmeric, piper cayenne sunt câteva exemple care ajută puțin câte puțin în acele momente în care aveți nevoie de o supă caldă și gustoasă care să vă pună pe picioare în zilele cu viroze. Bineînțeles, această supă nu este doar pentru perioadele cu boli, putând fi consumată în orice zi din an. 🙂

Poftă bună!

Alte rețete la multicooker: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *