În urmă cu câteva zile, am postat pe Story (pe Instagram și Facebook) o budincă de chia pe care am consumat-o, împreună cu Antonia, la gustare. Am primit neașteptat de multe întrebări despre cum o prepar. Am păstrat pozele și am zis că las rețeta aici, în caz că aveți nevoie de ea.
Ingrediente:
Pentru 2 porții
- 3-4 lgțe semințe de chia
- aprox. 150-200ml băutură vegetală
- o mână de căpșuni (eu le-am avut congelate)
- 2 banane
- 1 avocado
- 1-2 lgțe pudră de cacao raw
- 4-5 curmale (opțional)
Pentru servire (opțional)
- granola (fără gluten, în cazul nostru)
- nuci
- semințe de cânepă
Mod de preparare:
Pasul 1
Semințele de chia se umflă în urma hidratării și se obține textura unei budinci ușor gelatinoase. Cantitățile pentru această rețetă sunt orientative.
Semințele de chia le-am hidratat în băutură vegetală de cocos cu orez (preferata noastră). De fapt, pentru această rețetă am făcut un mix între băutura vegetală de cocos cu orez pe care o cumpărăm cel mai des și laptele de cocos (cu textură mai vâscoasă) din conservă. Puteți opta pentru unul dintre cele două.
Semințele de chia le puteți lăsa la hidratat peste noapte sau timp de vreo 2-3 ore. Sfatul meu este ca la vreo 10 minute după ce adăugați lichidul peste semințele de chia să amestecați pentru ca budinca să fie, la final, cât mai omogenă.
Pasul 2
După ce semințele de chia s-au hidratat suficient, am trecut la prepararea budincii. Căpșunile (decongelate – puteți folosi unele proaspete dacă le este sezonul) le-am mixat cu o banană bine coaptă fără a suplimenta cu lichid. Acest smoothie vâscos pe care l-am obținut l-am amestecat cu semințele de chia hidratate.
Pasul 3
Am pregătit „ciocolata”. Am mixat (cu blenderul vertical) un avocado cu o banană bine coaptă și cu pudra de cacao. V-aș recomanda să optați pentru o pudră de cacao raw, cu mai multe beneficii și cu un gust mai subtil decât cea clasică, din comerț. Dacă aveți doar a doua variantă de pudră de cacao, ajunge să folosiți doar o linguriță.
Aici este posibil să nu obțineți un amestec foarte fin, așa că vă sfătuiesc să adăugați puțină băutură vegetală, cât să vă ușureze munca. De asemenea, dacă „ciocolata” obținută nu este suficient de dulce pentru gustul vostru (musai să folosiți banane bine coapte), puteți adăuga câteva curmale. Folosiți curmale cu o textură moale ori hidratați-le în puțină apă caldă ori băutură vegetală.
Am asamblat budinca: am așezat un strat de ciocolată, compoziția cu chia și fructe și încă un strat subțire de ciocolată. Pe deasupra, am presărat niște semințe de cânepă și granola pentru un plus de nutrienți.
Cum vă împăcați cu budincile de chia?
În ce combinații le consumați?
Alte idei de rețete cu chia:
- Budincă de chia cu afine şi migdale
- Mousse de avocado cu caju şi seminţe de chia
- Budincă de chia cu ananas şi cocos (fără zahăr)
- Budincă de chia cu ciocolată şi cremă de caju
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.