Când Antonia a fost diagnosticată cu boala celiacă, i-am promis că voi face tot posibilul să găsesc variante fără gluten pentru toate preparatele care îi plac … cozonacul este unul dintre ele. Adevărul este că am făcut o promisiune fără să fiu sigură că mă pot ține de ea, lucru contrar principiilor mele. 

De Crăciun, am făcut primele prăjituri fără gluten. Au ieșit surprinzător de bune. Totuși, timpul a fost prea scurt să pot experimenta la capitolul cozonaci, așa că am ales să comand un cozonac cu nucă, fără gluten. Am fost destul de dezamăgiți de gust și de textură. Cozonacul comandat a venit fără etichetă, așa că nu știu ce conținea, din ce ingrediente era făcut. Mi-am propus ca până de Paște să găsesc (adică să fac) o variantă de cozonac fără gluten pe gustul nostru. Și mi-a ieșit! Antonia a spus că este cel mai bun cozonac pe care l-am făcut vreodată. Am fost surprinsă să aud că-i place mai mult decât babka (cu gluten) pe care o făceam înainte. 

Cozonacul pe care l-am făcut este aromat, cu muultă nucă, destul de dens (preparatele fără gluten nu vor fi niciodată, din câte știu eu, pufoase ca cele care conțin gluten), dar își păstrează textura (nu se usucă/întărește) cel puțin 3 zile după coacere. Nu l-am ținut mai mult de 3 zile, așa că nu știu să vă spun cum și dacă își modifică textura după acest timp. 

Mai jos, găsiți ingredientele pe care le-am folosit și modul de preparare. 

 

Ingrediente: 

Pentru aluat

+ 1 gălbenuș (pentru ungerea cozonacului)

+ zahăr brun (pentru presărat pe cozonac)

 

Pentru umplutură

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Întâi, am pregătit o maia. Am amestecat drojdia cu 50 ml lapte călduț și o lingură de zahăr (aprox. 10g). Am lăsat-o deoparte timp de vreo 10-15 minute. 

 

Pasul 2

Într-un alt bol, am amestecat tărâțele de psyllium cu cantitatea rămasă de lapte (150 ml). Le-am lăsat deoparte pentru circa 10-15 minute (tărâțele de psyllium se vor umfla). 

 

Pasul 3

M-am ocupat de umplutură. În mod ideal, curmalele ar fi bine să le hidratați în lapte (puteți folosi lapte de vacă sau băutură vegetală). Timpul de hidratare depinde de cât de uscate sunt curmalele. Eu am folosit unele moi care nu necesită un timp mare de hidratare. 

Într-un bol, am amestecat nuca cu zahărul și pudra de cacao. Separat, am mixat, cu blenderul vertical, curmalele hidratate cu laptele și oul. Amestecul obținut l-am turnat peste compoziția uscată (nucă + zahăr + cacao) și am amestecat bine. 

 

 

Pasul 4

Mixul Bread, restul cantității de zahăr (50g), ouăle bătute, praful de sare, esența de vanilie, untul topit, amestecul de tărâțe de psyllium cu lapte și maiaua le-am mixat în bolul mixerului planetar, cu ajutorul cârligului, până am obținut un aluat omogen. 

 

Pasul 5

Am împărțit aluatul în 2 părți egale și, pe o planșă din silicon, am întins (cu un sucitor din silicon), pe rând, bucățile de aluat în foi de aprox. 30×25 cm. Dacă aveți nevoie, pudrați planșa cu puțină făină de orez sau chiar cu mixul Bread. La fel de bine o puteți unge cu puțin unt topit (ce a mai rămas în cratiță), însă nu prea mult, pentru că atunci s-ar putea ca foile să nu mai aibă aderență și să nu se mai întindă așa cum trebuie.

În cazul meu, foile s-au întins perfect, fără să se rupă. 

 

 

Pasul 6

Pe fiecare foaie, am repartizat umplutura uniform (jumătate de cantitate pentru fiecare foaie). Marginile, cam 2-3 cm, le-am lăsat libere. Am rulat foaile de aluat cât de strâns s-a putut pentru a obține 2 rulouri. Rulourile le-am împletit (fără să le tai marginile) și le-am așezat într-o tavă tapetată cu unt și făină de orez, cu dimensiunile de 23×12 cm. Puteți folosi și o tavă clasică de chec sau cozonac, care, de obicei, este puțin mai îngustă și mai lungă. 

 

Pasul 7

Am lăsat cozonacul la dospit timp de 50 de minute, acoperit cu un prosop, la temperatura camerei. După acest timp, l-am uns cu un amestec făcut din gălbenuș și 1-2 linguri de lapte și am presărat deasupra puțin zahăr brun. 

Între timp, am încins cuptorul la 180°C. Am copt cozonacul timp de fix 57 de minute, pe treapta din mijloc a cuptorului, pe funcția care difuzează căldură sus-jos fără ventilație. În ultimele 15 minute de coacere, am pus o foaie de copt peste cozonac, pentru că îmi era teamă să nu se rumenească prea tare. Sfatul meu este să adaptați coacerea în funcție de cuptorul pe care îl aveți. 

 

 

Sunt foarte mândră de rezultat! Mă bucur că am reușit să fac un cozonac fără gluten care să fie pe gustul tuturor și care să nu se întărească a doua zi. Aici tărâțele de psyllium joacă un rol foarte important. Fără ele, sunt convinsă că textura cozonacului nu ar mai fi fost aceeași. 

 

Sper să încercați rețeta și să fie pe gustul vostru!

Vă aștept să reveniți (neapărat) cu un feedback. 🙂

 

 

 

Alte rețete fără gluten: 

 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

Mențiune → O parte dintre link-urile incluse în acest articol sunt link-uri de afiliere. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *