Vinerea trecută am fost la piață și tare m-am bucurat că am mai găsit prune. Erau ferme atât cât trebuie și aromate … un deliciu. Mi-am zis că neapărat trebuie să cumpăr o cantitate suficientă, că poate e ultima plasă de prune pe care o cumpăr anul ăsta, o parte să le mâncăm și din cealaltă parte să fac ceva bun. Atunci nu știam exact ce.

M-am gândit să fac o galette cu prune şi migdale, dar era o rețetă pe care o făcusem de curând. Știți că îmi place să încerc rețete noi, în special când vine vorba de preparatele dulci. Voiam să fac ceva simplu, rapid și nu prea dulce. Un altfel de clafoutis! Ideea asta părea cea mai potrivită!

Mai am câteva rețete de clafoutis pe blog, toate diferite, niciuna clasică. Și nu, nici acest clafoutis nu este unul clasic, dar vă asigur că este delicios. Textura prunelor ferme se combină perfect cu blatul pufos. N-am prea multe detalii să vă dau, doar un îndemn: dați o fugă la piață, cumpărați prune și puneți-vă pe treabă, că nu-i prea multă. 🙂 Și vă mai sfătuiesc ceva: implicați și restul familiei. Noi am muncit în echipă. Antonia a spălat bine-bine prunele, tatăl ei le-a curățat de sâmburi și eu m-am ocupat de restul.

Ingrediente: 

  • 3 ouă
  • 500-600g prune (cântărite cu sâmburi)
  • 150g smântână
  • 50g unt topit
  • 70g făină
  • 40-50g miere
  • 1 banană (120g)
  • scorțișoară

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Întâi, ne-am ocupat de prune. De fapt, cum vă spuneam, s-au ocupat ai mei, nu eu. Antonia le-a spălat bine (nu cred că au existat vreodată prune mai spălate) și soțul meu le-a tăiat în jumătăți și le-a scos sâmburii. Între timp, eu m-am ocupat de compoziția care urma să acopere prunele.

 

Pasul 2

În vasul mixerului, am bătut ouăle până și-au dublat volumul. Am încorporat (cu mixerul, la viteză mică) smântâna, piureul de banană, mierea, scorțișoara, untul topit și răcit și făina, treptat. Veți obține o compoziție destul de lichidă.

 

 

Pasul 3

Acest clafoutis l-am copt într-o tavă rotundă, din silicon. Tava am uns-o cu unt și am tapetat-o cu puțin pesmet. Am așezat în tavă jumătățile de prune și apoi am turnat compoziția peste ele.

 

Pasul 4

Am încins cuptorul la 180° Celsius (căldură difuzată sus-jos) și am dat clafoutis-ul la copt timp de 30-35 de minute, până a căpătat o culoare ușor aurie. Puteți să îl testați cu o scobitoare sau este suficient să îl apăsați ușor deasupra. Trebuie să fie ferm.

 

Mie mi-a plăcut gustul, deloc dulce, al acestui clafoutis. Soțul meu spune că ar fi trebuit să fie cu puțin mai multă miere, dar a mâncat aproape jumătate de tavă. Antonia a mâncat 2 felii fără să respire. Deci, îl declar un succes. Mi-a mai plăcut și combinația de texturi, prunele ferme și blatul moale și pufos.

Noi am stat cam prost la capitolul răbdare și l-am răsturnat pe o farfurie când încă era fierbinte. S-a prins puțin, așa că nu faceți ca mine. 🙂 Așteptați să se răcească.

Așadar, să nu mă mai lungesc cu vorba, dacă sunteți în căutarea unui desert de sezon, gustos, nu prea dulce, rapid și ușor de făcut, s-ar putea ca această rețetă să vi se potrivească.

 

Alte deserturi de toamnă: 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

8 Comments on Clafoutis cu prune

  1. Am facut ieri reteta asta (cu cireste) si ne-a placut mult. Mie imi place pentru ca are o texture putin diferita de a clafoutis-ului clasic.
    Multumesc, din nou!

    • Sa va fie de bine! Ma bucur ca v-a placut. Da, intentia a fost ca textura sa difere de cea pe care o are un clafoutis clasic.

    • Da, poti omite banana, dar sa adaugi putina faina in plus, vreo 10-20g.

      Preparatele cu banane sunt umede in general, dar textura lor depinde de foarte multi factori.

  2. Extraordinar de bună. Așa mă bucur că am găsit rețeta asta, vă intra în categoria rețetelor preferate de bebe.
    A mâncat foarte bine puiuțul, atât aseară la cină cât și acum la micul dejun. Și mami cot la cot cu el…. 😊
    Eu am făcut-o cu făină de alac, cred că am adăugat vreo 10 gr în plus… Am pus și 3 piersici foarte coapte și o idee mai puțină miere. Dar a ieșit de vis și textura este foarte faină. Mulțumim pentru masă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *