Cred că cel mai simplu desert cu fructe este clafoutis-ul. În mod tradiţional, acesta se face cu cireşe întregi acoperite în întregime de o compoziţie realizată din zahăr, făină, lapte şi ouă. Clafoutis-ul este un desert franţuzesc, originar din regiunea Limousin. De la atestarea lui în Franţa, din 1864, până în prezent, acesta a fost adoptat de bucătăriile din diverse colţuri ale lumii, în forma lui tradiţională sau revizitată. În unele reţete se adaugă unt, smântână sau vanilie.
Eu am ales să fac un clafoutis fără gluten, fără lactate şi fără zahăr, gustos şi hrănitor. Spre deosebire de reţeta tradiţională, am ales să folosesc cireşe fără sâmburi, tăiate în jumătăţi. Astfel clafoutis-ul este mai uşor de consumat atât de cei mici, cât şi de cei mari.

 

Ingrediente:

 

 • 500-550g cireşe (cântărite cu sâmburi)
 • 160g făină de migdale
 • 4 ouă medii
 • 1-2 linguri de miere (opţional)
 • 200ml lapte vegetal (de cocos cu orez am folosit eu)
 • 1 lingură seminţe de chia
 • 1 linguriţă unt de cocos (pentru unsul tăvii)

 

Mod de preparare: 

 

 1. Într-un bol încăpător, am amestecat ouăle cu laptele vegetal.
 2. Am adăugat făina de migdale, o lingură de miere şi seminţele de chia. Am amestecat până am obţinut o compoziţie omogenă.
 3. Cireşele le-am spălat bine şi le-am scos sâmburii.
 4. Deşi am folosit o tavă din silicon (fără BPA, de 24cm), am preferat să o ung cu puţin unt de cocos. Am turnat compoziţia obţinută în tavă şi am adăugat deasupra jumătăţile de cireşe. Le puteţi şi aşeza în tavă şi turna peste ele compoziţia. Cireşele se vor scufunda şi veţi crede că aluatul este prea lichid, dar este perfect aşa. După coacere, clafoutis-ul va fi ferm.
 5. Am dat prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180° Celsius timp de 40-45 minute.

 

Nu este o reţetă complicată, iar rezultatul este gustos şi sănătos. Acest clafoutis este ideal pentru o gustare consistentă şi poate ţine loc de tort atunci când nu aveţi timp să faceţi unul mai elaborat. 🙂

 

 

 

Alte reţete cu cireşe:
Prăjitură cu cireşe
Prăjitură cu iaurt şi cireşe
Dulceaţă de cireşe cu banane (fără zahăr)
Alte prăjituri cu fructe:
Prăjitură cu lămâie (fără ouă, fără gluten şi fără lactate)
Brioşe pufoase cu zmeură şi cocos
Chec cu mălai, lămâie şi zmeură
Crumble cu vişine şi fulgi de ovăz
Mini checuri cu fructe de pădure şi fulgi de ovăz (fără zahăr)

 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

2 Comments on Clafoutis cu cireşe (fără gluten şi fără lactate)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *