Când pofta de ceva dulce întâlnește dorința de a mânca sănătos (pe cât posibil), rezultatul poate fi surprinzător de delicios. Aceste brioșe cu nucă, curmale și ciocolată sunt dovada că deserturile fără gluten și fără zahăr adăugat nu trebuie să fie plictisitoare sau fade. Din contră, pot fi pline de savoare.
Ne-au plăcut tare mult aceste brioșe! Curmalele aduc dulceață fix atât cât trebuie, nucile vin cu o textură ușor crocantă, iar ciocolata neagră adaugă acel strop de răsfăț care le transformă într-un dulce imposibil de refuzat.
Ingrediente:
Pentru 8 brioșe
- 200g curmale fără sâmburi
- 200 ml lapte cald
- 2 ouă
- 70g mix B de la Schar
- 30g făină de ovăz (fără gluten)
- 60g făină de migdale
- 1 lgță praf de copt (fără gluten)
- 1 lgță scorțișoară
- esență de vanilie
- aprox. 30g nucă
- aprox. 50g ciocolată neagră
- un praf de sare
Mod de preparare:
Pasul 1
Curmalele le-am lăsat la hidratat în laptele cald timp de aproximativ 2-3 ore. După acest timp, în vasul blenderului, am mixat curmalele cu laptele, esența de vanilie și praful de sare. Am obținut o pastă de curmale delicioasă.
Pasul 2
În pasta de curmale am încorporat ouăle.
Pasul 3
Peste amestecul obținut (la pasul 2), am adăugat ingredientele uscate, amestecate în prealabil: făina fără gluten (mix B de la Schar), făina de ovăz, făina de migdale, praful de copt și scorțișoara. Am amestecat până am obținut un aluat omogen.
Pasul 4
Am încorporat nuca și ciocolata. Pe ambele le-am mărunțit cu ajutorul unui cuțit. Nu este nevoie să avem bucăți de aceeași dimensiune, așa că le puteți tăia după preferințe.
Pasul 5
Am încins cuptorul la 180°C, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație. Am tapetat o tavă pentru brioșe cu hârtie de copt (pentru brioșe) și am distribuit aluatul. În fiecare formă am pus aproximativ 2 linguri generoase de aluat. În total, mi-au ieșit 8 brioșe.
Am lăsat brioșele la copt timp de 30 de minute. Înainte de a le scoate din cuptor, le-am testat cu scobitoarea să mă asigur că sunt coapte.
După ce am scos tava din cuptor, brioșele le-am așezat, cu tot cu hârtia de copt, pe un grătar și le-am lăsat să se răcească înainte de a le servi.
Au ieșit delicioase! Îndrăznesc să vă sfătuiesc să faceți o porție dublă din start, pentru că cele 8 bucăți s-ar putea să dispară (mult) prea repede. 🙂
Dacă le încercați, vă aștept să reveniți cu un feedback.
Alte rețete dulci fără gluten:
- Crumble cu cireșe și fulgi de ovăz
- Prăjitură cu migdale și zmeură
- Clătite cu urdă și mărar
- Monoporții cu blat de cacao, cremă de mascarpone și căpșuni
- Prăjitură cu mere, iaurt și migdale
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.
Mențiune → O parte dintre link-urile incluse în acest articol sunt link-uri de afiliere.

