Tiramisu este un desert foarte ușor și rapid de făcut, îndrăgit atât de cei mari, cât și de cei mici. Rețeta unui tiramisu clasic conține ouă crude și cafea, uneori și un strop de alcool (vin Marsala sau amaretto). Cred că tiramisu nu are nevoie de nicio prezentare, pentru că este foarte răspândit și cunoscut în întreaga lume.

De-a lungul timpului, au apărut mai multe variante ale acestui desert. Astăzi, vă aduc varianta de tiramisu cu căpșuni, fără ouă și fără cafea. Ouăle crude nu sunt sigure din punct de vedere alimentar, pentru că pot transmite bacterii (ele sunt distruse dacă ouăle se prepară termic, la baie de aburi în acest caz) și nimeni nu vrea să se pricopsească cu vreo Salmonella. În această rețetă, eu le-am eliminat complet. Am exclus și cafeaua pentru ca acest desert să fie potrivit și pentru copii. Pentru a-l face și mai atractiv pentru cei mici, i-am adăugat puțină ciocolată. Bine, recunosc că ciocolata aduce un plus de gust.

Mai jos, vă las ingredientele și modul de preparare. Este atât de simplu de făcut, încât copiii îl pot prepara singuri-singurei (sub supravegherea unui adult, bineînțeles). 🙂

Ingrediente: 

  • aprox. 20 de pișcoturi
  • 200ml lapte
  • 3 lgțe pudră de cacao
  • miere
  • esență de vanilie
  • căpșuni (vreo 10-15 bucăți mari)
  • 40-50g ciocolată

Pentru cremă

  • 250g mascarpone
  • 200ml smântână pentru frișcă
  • 2-3 lg miere
  • esență de vanilie

Mod de preparare: 

Pasul 1

În loc de cafea, am pregătit lapte cu cacao pentru înmuierea pișcoturilor. Eu am folosit o pudră de cacao crudă care are o aromă mai deosebită decât cea pe care o găsim, în general, pe rafturile magazinelor. Am încălzit laptele și, separat, într-o cană am frecat 3 lingurițe de pudră de cacao cu puțin lapte cald. Apoi, am adăugat restul cantității de lapte, puțină esență de vanilie și miere ca să îndulcesc amestecul.

Pasul 2

Pentru cremă, în mixerul planetar, la viteză mică, am amestecat mascarponele (250g – o cutie) cu smântâna pentru frișcă, ambele reci, de la frigider, cu mierea (adăugați cantitatea de miere în funcție de cât de dulce vă doriți să fie crema) și esența de vanilie. Apoi, am mărit (pe ultima treaptă) viteza mixerului. Trebuie să obținem o cremă fermă, omogenă, ușor aerată, însă dacă o mixăm prea mult există riscul ca aceasta să se taie.

Pasul 3

Montarea prăjiturii – o joacă de copii.

Pentru această rețetă eu am folosit o tavă de 25x20x8cm (de fapt, am folosit o caserolă din sticlă cu capac). Ca și straturi, am avut pișcoturi înmuiate în lapte cu cacao, cremă de brânză, felii de căpșuni, iar pișcoturi, cremă de brânză, felii de căpșuni și ciocolată răzuită. Să fiu mai specifică:

→ Pișcoturile le-am dat prin lapte cu cacao. Nu le-am lăsat să absoarbă lichid în totalitate, cât le-am băgat și le-am scos din laptele cu cacao, iar apoi le-am scurs. Mărimea tăvii mele a necesitat 10 pișcoturi/strat.

→ Pereții tăvii, la bază, i-am tapetat cu felii de căpșuni pentru ca desertul să arate mai bine. Este un pas opțional.

→ Peste pișcoturi am adăugat jumătate din cantitatea totală de cremă. Am nivelat-o uniform.

→ Peste cremă am pus felii subțiri de căpșuni.

→ Am adăugat puțină ciocolată răzuită.

→ Am adăugat încă un start de pișcoturi trecute prin lapte cu cacao.

→ Am pus restul cantității de cremă.

→ Am adăugat felii de căpșuni peste stratul de cremă.

→ La final, am adăugat ciocolată neagră răzuită, vreo 40-50 de grame.

Mi-a luat cam 15-20 de minute să pregătesc acest desert delicios. V-am zis că și copiii pot să-l facă! 🙂

După ce am terminat de montat prăjitura, i-am pus recipientului capacul și am dat desertul la frigider înainte de a fi servit. Eu l-am ținut la rece peste noapte, dar îi ajunge și un timp mai redus, vreo 2-3 ore.

S-a mâncat cu poftă și a primit nota maximă atât de la copil, cât și de la bunici. 🙂

Obișnuiți să faceți tiramisu? Care este varianta voastră preferată?

Sper să vă placă și varianta propusă de mine. Să reveniți cu un feedback dacă o încercați. 🙂

Alte deserturi cu cremă de brânză: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *