De ziua soțului meu, am vrut să-i pregătesc un tort simplu, pe gustul lui. Soțul meu se împacă bine cu torturile nu prea dulci, cu fructe, de preferință. Când am publicat gofrele cu fulgi de ovăz și sos de mango, vă spuneam cât de bun este acest sos, așa că m-am gândit să-l includ în tortul soțului, alături de un sos de căpșuni. Ce putea să iasă rău din combinația de mango cu căpșuni și blat pufos? 🙂

Plănuiam de ceva vreme să încerc un tort în formă de spirală, cu foi pufoase de ruladă. Acum s-a invit și ocazia perfectă.

Așadar, pe scurt, nu aveți aici cel mai frumos tort din univers, pentru că a fost făcut pe repede înainte, dar vă garantez că gustul este ceea ce trebuie, o combinație fresh de mango cu căpșuni, cremă aromată de brânză și blat pufos. Ar fi mai fi ceva … îl puteți face foarte repede și fără să aveți prea abilități în bucătărie. Mai jos, vă las toate detaliile.

Ingrediente: 

Pentru sosul de mango 

  • 250g mango congelat
  • 100ml suc de portocale
  • 20g zahăr
  • esență de vanilie
  • 1 lgță amidon

Pentru sosul de căpșuni

  • 250g căpșuni
  • 1 lg zeamă de lămâie
  • 30g zahăr
  • esență de vanilie
  • 2 lgțe amidon

Pentru cremă

  • 250g mascarpone
  • 150g smântână pentru frișcă (neîndulcită)
  • 70g zahăr
  • esență de vanilie
  • 1 lg zeamă de lămâie

Pentru blat (foaia de ruladă)

  • 5 ouă
  • 100g zahăr
  • 130g făină
  • 1/2 lgță praf de copt (opțional)
  • esență de vanilie
  • un praf de sare

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de sosuri. Am procedat la fel atât cu sosul de mango, cât și cu cel de căpșuni. Sunt mici diferența la ingrediente. În sosul de mango am pus mai puțin zahăr, pentru că fructul este mai dulce, iar în sosul de căpșuni am pus mai mult amidon, pentru că fructele sunt mai apoase. În funcție de nivelul de dulce cu care sunteți obișnuiți, eu zic că se poate omite zahărul din sosuri (țineți cont, totuși, cui îl serviți).

Pentru sosul de mango am folosit mango congelat pe care l-am decongelat peste noapte, la frigider (este cântărit congelat). Cu ajutorul blenderului, am mixat mangoul (am încercat să nu includ apa lăsată în urma decongelării), sucul de portocale prospăt stors, esența de vanilie și zahărul. Amestecul obținut l-am turnat într-o crăticioară și l-am dat la foc mic, amestecând încontinuu pentru a nu se prinde de fundul vasului. După ce a dat 2-3 clocote, am adăugat amidonul dizolvat în puțină apă rece și am mai fiert sosul 1-2 minute, amestecând încontinuu, cât să se îngroașe puțin. El se va mai îngroșa în procesul de răcire.

Pasul 2

Am procedat la fel și cu sosul de căpșuni. Cu ajutorul blenderului, am mixat căpșunile (proaspete, spălate și uscate), zeama de lămâie, esența de vanilie și zahărul. Amestecul obținut l-am turnat într-o crăticioară și l-am dat la foc mic, amestecând încontinuu. După ce a dat 2-3 clocote, am adăugat amidonul dizolvat (2 lingurițe de această dată) în puțină apă rece și am mai fiert sosul 1-2 minute, amestecând încontinuu, cât să se îngroașe puțin. El se va mai îngroșa în procesul de răcire.

Pasul 3

Crema este (și ea) foarte ușor de făcut.  În mixerul planetar, la viteză mică, în primă fază, am amestecat mascarponele cu smântâna pentru frișcă, ambele reci, de la frigider, cu zahărul, zeama de lămâie și vanilia. Apoi, am mărit (pe penultima treaptă) viteza mixerului. Trebuie să obținem o cremă fermă, omogenă, însă dacă o mixăm prea mult există riscul ca aceasta să se taie.

Dacă vreți să îmbrăcați tortul ori să îl decorați cu mai multă cremă decât am făcut-o eu, atunci suplimentați cantitatea de cremă.

Crema am dat-o la frigider până m-am ocupat de blat.

Pasul 4

Cum vă spuneam, blatul este de fapt o foaie de ruladă. Ouăle le-am bătut cu mixerul, în bolul mixerului planetar, împreună cu zahărul și praful de sare, timp de aproximativ 5 minute până ce compoziția a căpătat textura unei spume aerate și s-a deschis la culoare. Puteți folosi zahăr vanilat sau zahăr simplu și să adăugați vanilie, în funcție de ingredientele pe care le aveți în casă.

Peste spuma de ouă am adăugat făina cernută, amestecată în prealabil cu praful de copt. Acesta se poate omite, pentru că foaia va crește datorită aerului din spuma de ouă. Am încorporat făina cu ajutorul unei spatule, cu mișcări blânde pentru a păstra cât mai mult din aerul acumulat în spuma de ouă.

Pasul 5

Pentru coacerea foii de ruladă, am încins cuptorul la 180°C, cu ventilația pornită. Am tapetat tava cuptorului (40×30 cm) cu hârtie de copt, am turnat compoziția și am nivelat-o. Am lăsat foaia la copt, pe treapta din mijloc a cuptorului, timp de 8 minute cu ventilația pornită, iar în ultimele 5 minute de coacere am oprit ventilația (așadar, 3 minute de coacere cu ventilație + 5 minute fără ventilație). În funcție de cuptor (electric sau pe gaz), timpul de coacere poate să difere puțin. Ideea este să obținem o ruladă coaptă, dar nu uscată.

Pasul 6

Am scos foaia din cuptor și am lăsat-o să se răcorească un minut. Apoi, am răsturnat-o pe fundul unei tăvi tapetate cu hârtie de copt. Eu am fixat hârtia de fundul tăvii cu puțină apă, să nu-mi alunece. După ce am răsturnat foaia, am desprins, cu grijă, hârtia de copt. Aici găsiți poze cu acești pași.

Am măsurat foaia în așa fel încât să obțin fâșii cât se poate de egale în lățime. Eu am avut 6 fâșii. Le-am tăiat și le-am rulat ușor. Lățimea fâșiilor o alegeți de cât de înalt vreți să fie tortul.

Pasul 7

Montarea tortului. Pe fiecare fâșie de foaie am pus cremă + sos de fructe. Am alternat sosurile: pe prima fâșie am pus sos de căpșuni, pe a doua sos de mango, sos de căpșuni pe a treia fâșie și tot așa.

Prima fâșie am rulat-o cât de strâns s-a putut și a reprezentat mijlocul tortului meu. Următoarele fâșii le-am pus în continuarea primeia pentru a obține un tort rotund.

Deasupra tortului am pus ambele tipuri de sosuri (nu am folosit întreaga cantitate pentru interiorul tortului) și l-am decorat cu crema rămasă, căpșuni și afine.

Tortul meu n-a fost cel mai frumos, dar gustul lui a fost pe placul tuturor. Crema și sosurile de fructe au făcut casă bună împreună, iar blatul a fost super pufos. Din punctul meu de vedere, n-a fost nici prea mult blat, nici prea multă cremă, blatul nu a fost nici umed, dar nici uscat. Mi se pare că elementele din acest tort au fost în echilibru. N-am să zic că au fost într-un echilibru perfect să nu pară că mă laud, dar echilibrul a fost aproape de perfecțiune, după gustul meu. 🙂

Vă tentează să încercați acest tort?

O secțiune imperfectă … ce a mai rămas de pozat

Alte rețete de torturi: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *