Dacă mă urmăriți de ceva vreme, atunci știți că-mi plac tartele. Îmi plac pentru că sunt versatile și se pot adapta după preferințele fiecăruia. De exemplu, atunci când plănuiesc să avem tartă în meniu, fac 2 bucăți, cu 2 compoziții diferite: cu ricotta și spanac pentru mine și pentru Antonia și cu șuncă/cârnați și ciuperci pentru Horațiu. Îmi mai plac și pentru că le putem servi direct din frigider, fără să le mai încălzim.

Astăzi, vreau să vă arăt cum fac eu tarta cu broccoli și somon. O fac mai rar, pentru că ai mei nu se prea împacă cu peștele și îmi e cam dificil să o fac doar pentru mine + alte 2 sortimente pe lângă. Estimez că ingredientele pe care le-am folosit pentru această tartă sunt suficiente cam pentru 2 porții mici ori pentru o porție foarte generoasă. Am ales să fac tarta într-o tavă dreptunghiulară, de 17x13cm.

Ingrediente: 

Pentru crustă

  • 110g făină
  • 40g unt
  • 1 gălbenuș
  • 20-30ml apă rece
  • sare

Pentru umplutură

  • 60-70g broccoli opărit/fiert
  • 70g somon
  • 20g feta sau telemea
  • ceapă verde
  • 1 ou mare + albușul rămas de la crustă
  • 30g smântână
  • aprox. 20ml lapte
  • sare
  • piper
  • pătrunjel verde (opțional)

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de aluat. De obicei, mă organizez să am aluatul pregătit cu o zi înainte să gătesc tarta. Uneori, coc și crusta cu o zi înainte.

Aluatul îl puteți face în bolul robotului de bucătărie, cu ajutorul cârligului pentru aluat ori cu mâna. Eu prefer să-l fac cu mâna. Așa m-am obișnuit. Trebuie să știți că crusta se coace în 2 etape: goală și cu umplutura.

Ingredientele pentru aluat trebuie să fie reci. Făina am pus-o într-un bol. Deasupra, am pus untul rece, tăiat în bucățele și un praf generos de sare. Am început să frământ cu mâna până am obținut un aluat nisipos.

Am adăugat gălbenușul și apa rece, treptat. Nu adăugați toată cantitatea de apă dintr-o dată. Depinde de cât lichid absoarbe făina. Acest aluat nu se frământă, în schimb are nevoie de odihnă, la rece.

Aluatul l-am adunat într-un disc, l-am împachetat în folie alimentară și l-am dat la frigider. De obicei, îl las 1-2 ore, dar îi ajung și 30 de minute. La fel de bine îl puteți lăsa la frigider și peste noapte.

Pasul 2

După perioada de odihnă, am scos aluatul din frigider și l-am lăsat să se înmoaie pentru câteva minute, să fie modelabil (se întărește la rece). Am presărat puțină făină pe masa de lucru și pe sucitor și am întins aluatul într-o foaie dreptunghiulară, suficient de mare încât să îmbrace forma de copt.

Am uns tava cu unt și am presărat puțină făină pe fundul ei. Am transferat aluatul și l-am presat ușor încât să adere de fundul și pereții vasului. Am înțepat aluatul, din loc în loc, cu furculița și l-am dat la congelator timp de aprox. 5 minute. În funcție de cât timp dispuneți, îl puteți da la rece și la frigider, timp de aprox. 15 minute.

Pasul 3

Am încins cuptorul la 190° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație. Pentru coacerea crustei, folosesc un amestec de boabe de fasole cu boabe de năut pe care le așez pe o hârtie de copt, deasupra aluatului. Puteți folosi boabe din ceramică, speciale pentru copt. Am copt crusta timp de aprox. 15 minute. Apoi, am îndepărtat hârtia de copt și boabele și am mai lăsat crusta la copt pentru vreo 10 minute. Din timpii de coacere testați până acum, aceștia sunt cei câștigători când vine vorba de crustele pentru tartele sărate. Am scos crusta din cuptor și am lăsat-o să se răcorească.

Pasul 4

Când crusta s-a răcorit, am adăugat umplutura. Buchetele de broccoli le-am opărit pentru că am vrut ca și după coacere să-și păstreze textura ușor crocantă. În funcție de preferințe, îl puteți fierbe, opări sau găti la abur.

În crusta răcită, am adăugat buchețele mici de broccoli, bucățele de somon (crud), rondele de ceapă verde și telemea zdrobită. Apoi, separat, am amestecat oul, albușul, smântâna, laptele, sarea, piperul și frunze de pătrunjel tocate. Acest amestec lichid l-am turnat peste legumele din crustă.

Pasul 5

Între timp, am încins cuptorul la 180° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație și am dat tarta la copt pentru aproximativ 35-40 de minute. Dacă vreți ca tarta să se rumenească frumos pe deasupra, în ultimele 5-10 minute de coacere puteți porni ventilația cuptorului.

Poftă bună! 🙂

Alte tarte sărate care s-ar putea să vă placă: 

Tarte dulci: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *