De curând, Antonia a avut ca temă la limba engleză crearea unui vision board. I s-a explicat la școală cum ar trebui să arate un vision board, ce ar trebui să conțină și la ce întrebări ar trebui să răspundă, dar nu a fost lămurită pe deplin, așa că proiectul ei a început cu „nu știu ce îmi doresc”, „nu prea știu ce am de făcut”. Am luat lucrurile pe rând.

Pașii pe care i-am urmat pentru a o ajuta pe Antonia să-și creeze vision board-ul

Documentarea

Întâi, i-am explicat ce este un vision board și la ce folosește. I-am spus că include ceea ce ne dorim să realizăm în anul respectiv, însă fără să aibă prea multe cuvinte. Obiectivele și intențiile le exprimăm, mai degrabă, prin imagini reprezentative pentru noi, așa că avem posibilitatea să fim creativi.

Am căutat pe internet exemple de vision board-uri realizate de copii, dar nu am găsit nimic care să o lămurească suficient. Apoi, i-am arătat vision board-ul meu (inclusiv pe cele din anii anteriori) și i-am explicat cum am împărțit panoul creat de mine și fiecare imagine pe care am inclus-o.

Este al 4-lea an în care îmi fac un vision board. Cristina Oțel mi-a fost sursă de inspirație atunci când am ales să-mi expun intențiile sub această formă. Diferența este că Antonia a avut de realizat un vision board în format fizic, pe o planșă, iar eu aleg să-l fac în format digital, în Canva.

 

Stabilirea obiectivelor/intențiilor

Din experiența noastră, pentru stabilirea obiectivelor/intențiilor, cel mai bine a funcționat brainstorming-ul în format clasic, cu foaia în față și creionul în mână. Am încurajat-o pe Antonia să-și noteze pe foaie ceea ce își dorește să realizeze în acest an, fără să o influențez. Rezultatul? De la „nu știu ce-mi doresc” a ajuns să pună pe foaie vreo 13 intenții. Câteva dintre ele sunt:

  • Să aibă mai mult timp cu bunica (mama mea)
  • Să urmeze un curs de Graphic Design pentru copii. Avusesem o discuție despre asta în urmă cu ceva vreme și i-am spus că, dacă i se menține interesul pentru acest domeniu, căutăm un curs potrivit pentru copii, pe care să-l poată face pe timpul verii.
  • Să fie mai bună la gimnastică.
  • Să învețe să înoate mai bine.
  • Să ajungă la Legoland. Recunosc că aici am influențat puțin lucrurile, pentru că îmi doresc să reușim să ajungem în fiecare an într-un parc pentru copii. Anul trecut, am fost la Disneyland, iar anul acesta avem pe listă Legoland-ul.
  • Să citească mai mult decât a făcut-o în 2023.
  • Să învețe să deseneze mai bine.
  • Să petreacă mai mult timp cu prietenii ei.
  • Să fie mai hotărâtă atunci când are de făcut anumite alegeri.
  • Să fie mai curajoasă și să-și învingă frica de păianjeni și albine.

A fost fascinant să urmăresc tot acest proces de stabilire a intențiilor, cum și-a identificat singură ariile unde are nevoie de îmbunătățiri și cum a decis să le fomuleze. Da, copiii noștri cresc și sunt capabili să facă o mulțime de lucruri singuri-singurei, dar uneori au nevoie de ghidaj și implicare din partea noastră.

Căutarea materialelor și imaginilor care să exprime intențiile

Aici i-am dat următoarele sugestii:

  1. Cuvintele pe care le alege trebuie să aibă impact și să cuprindă ceea ce își dorește. Spre surprinderea mea, a ales să-și scrie cuvintele, să le decupeze și să le lipească pe planșă. Aici am ajutat-o cu câteva cuvinte în limba engleză, cele pe care nu a știut să le traducă din limba română.
  2. Pe lângă cuvinte, i-am sugerat să includă și afirmații pozitive, încurajări care să o ajute să-și amintească intențiile pe care le are, dar și să o motiveze.
  3. Am sfătuit-o să aleagă imagini care să-i dea o stare de bine și să-i reprezinte obiectivele. I-am sugerat să facă un mix: poze cu ea, imagini cu oameni dragi ei și imagini luate de pe internet, indiferent dacă sunt poze sau ilustrații. Am încurajat-o să fie creativă și să aleagă pozele și imaginile cu care rezonează.

Cum am trecut de la teorie la practică?

Aveți aici modul în care am ales să procedăm:

  • Și-a stabilit întâi cuvintele pe care a vrut să le includă în vision board. Le-a colorat și le-a decupat.
  • Am trecut prin câteva dintre pozele de anul trecut și le-a selectat pe cele care i s-au părut a fi cele mai potrivite, cele care i-au evocat o amintire dragă ori i-au dat o stare de bine.
  • În Canva, am căutat ilustrațiile și afirmațiile care să i se potrivească.
  • Și-a scos toate abțibildurile (are muuulte!) și le-a ales pe cele care voia să le lipească pe vision board.
  • În Canva, am ajutat-o să creeze un colaj cu pozele și ilustrațiile alese, iar apoi l-am imprimat. Antonia a decupat fiecare element din colajul creat pentru a-l lipi pe vision board.

Aranjarea materialelor și imaginilor pe planșă

În acest punct, toate elementele erau pregătite. Antoniei i-a mai rămas să le ordoneze. Întâi, am încurajat-o să le așeze pur și simplu pe planșă, să vadă cum s-ar potrivi mai bine, cum ar alege să le grupeze. Zis și făcut!

Și-a împachetat elementele și, a doua zi, urma să le lipească pe planșă la ora de limba engleză. Când a venit de la școală și-a mai finisat puțin vision board-ul și, la final, a fost foarte mulțumită de ceea ce a ieșit … și mama ei. 🙂 Mulțumirea mea vine din timpul fain pe care l-am petrecut împreună făcând această activitate și, în special, din bucuria ei, din sentimentul de satisfacție pe care l-a avut pe parcursul întregului proces.

Rezultatul final

De ce să ne încurajăm copiii să-și facă un vision board?

În copilărie, trăind în alte vremuri, cu mai puțină informație, pe mine nu m-a învățat nimeni să-mi setez intenții și obiective (Cristina Oțel explică aici diferența dintre cele două). Un vision board este un instrument foarte fain pentru a face retrospectiva anului care a trecut și pentru a ne seta intenții și obiective pentru noul an, care să ne ajute să ne menținem focusați pe ceea ce ne dorim să obținem. Un vision board pe care îl vedem constant este un reminder vizual care ne ghidează spre împlinire, care nu ne lasă să ne abatem din drumul pe care ni l-am creionat, care ne dă un motiv în plus să ne celebrăm miciile victorii pe care le obținem. De ce nu ar fi potrivit și pentru copii? Eu consider că este și din acest motiv plănuiesc ca vision board-ul să devină un obicei mamă-fiică.

Aveți obiceiul să vă creați un vision board la început de an sau în ce mod vă stabiliți intențiile/obiectivele de atins în noul an?

Îi învățați în vreun fel pe copii să-și seteze intenții/obiective?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *