Cred că toată lumea a mâncat un şniţel măcar o dată în viaţa lui. Este un preparat clasic al bucătăriei nostre, deşi nu-şi are originile pe meleagurile româneşti. În mod tradiţional, şniţelul este prăjit în ulei, o modalitate nu tocmai sănătoasă de preparare. Ştiţi că încerc întotdeauna să transform mâncărurile nesănătoase în preparate (mai) sănătoase. Aşa s-a întâmplat şi cu şniţelele.

La noi în casă nu se consumă prăjeli, aşa că cuptorul este aliatul meu de nădejde. Şniţelele preparate în cuptor sunt mai sănătoase decât cele prăjite şi gustul nu le este compromis. Le puteţi face din orice fel de carne, le puteţi consuma la prânz ori la cină, într-un sandwich ori într-o salată. Aş zice că sunt destul de versatile. De ceva vreme, soţul meu nu mai mănâncă prânzul acasă şi îi pregătesc sandwich-uri săţioase şi cât se poate de sănătoase. Prânzul lui la pachet a fost inspiraţia pentru această reţetă.

Eu am ales să fac şniţele din piept de pui în crustă de fulgi de porumb. Fulgii de porumb îi puteţi înlocui cu pesmet. Din punctul meu de vedere, şniţelele sunt bune dacă sunt servite imediat după ce sunt făcute, cel mult a doua zi. După acest timp, se usucă, se întăresc şi nu mai sunt la fel de gustoase. Atunci când pregătiţi şniţele la cuptor, pe lângă că sunt mai sănătoase decât cele prăjite, avantajul este şi că le aşezaţi în tavă, nu staţi lângă tigaie şi nu vă faceţi miros în casă. Practic, în vreo 30 de minute, cu tot cu timpul de pregătire, şniţelele sunt gata, bune de pus pe masă.

Ingrediente: 

  • 200g piept de pui
  • 2 ouă
  • 150-200g fulgi de porumb (fără zahăr)
  • 150-200g făină
  • busuioc uscat
  • oregano uscat
  • boia dulce de ardei
  • sare
  • piper
  • ulei de măsline

Mod de preparare: 

  1. Am pregătit ingredientele. Carnea am feliat-o (felii puţin mai subţiri decât degetul) şi am bătut-o puţin cu ciocanul pentru carne. Am bătut ouăle cu puţină sare şi, într-un bol, am mărunţit fulgii de porumb. Eu vă sfătuiesc să optaţi pentru fulgi de porumb fără zahăr.
  2. Carnea am condimentat-o cu busuioc şi oregano uscat, boia, sare şi piper, după gust.
  3. Am tapetat o tavă întinsă cu hârtie de copt. Am dat feliile de carne prin făină, apoi prin ou și în cele din urmă prin fulgi de porumb şi le-am aşezat în tavă. Puteți și să amestecați ouăle cu făina, să treceți carnea prin acest amestec și apoi prin fulgii de porumb.
    Am pulverizat şniţelele cu puţin ulei de măsline (dar nu e musai să o faceți). Pentru pulverizare, ideal ar fi să aveţi un recipient cu pompiţă.
  4. Am preîncălzit cuptorul la 180° Celsius şi am dat şniţelele la copt (am setat cuptorul să difuzeze căldură atât în partea de sus, cât şi în cea de jos, cu ventilație). Le-am ţinut 10 minute pe o parte şi încă 10 pe cealaltă.

Later edit:

Dacă șnițele le coaceți pe funcția cu ventilație, atunci nu e musai să le întoarceți. Vor căpăta o crustă crocantă pe ambele părți.

Înainte de a scoate şniţelele din cuptor, eu vă sfătuiesc să le crestaţi puţin şi să verificaţi dacă sunt făcute. Ale mele au fost crocante în exterior şi moi în interior. A doua zi, fulgii de porumb nu s-au înmuiat, crusta rămânând crocantă.

Poftă bună! 🙂

Alte reţete cu carne: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

12 Comments on Şniţele crocante (la cuptor)

  1. Ce bine arată! Chiar șnițele nu am încercat la cuptor, dar pe aceeași idee am copt bastonașe de pui shanghai – doar că fiind mai mărunte, e mai mult de lucru până treci prin ou și făină toate bucățelele de carne. Cred că la șnițel e mai simplu, o să încerc! 🙂

  2. Eu am incercat de câteva ori dar au ieșit cam tari. Ma gândeam să încerc să fac carnea intai la aburi (bucati mai mici pentru copii) si apoi sa o dau prin amestec de snitel si sa le.bag la cuptor. Ce părere ai? 🙂
    La final as vrea sa iasă ca si bucățelele alea moi de pui nepicant de la kfc sau ceva de genul 🙂

  3. Bună. Ce recipient cu pompita ai? Eu am luat unul pe care scrie Oil & vinegar de la un cunoscut lanț de magazine, dar nu poate pulverizat ulei. Dacă amestec uleiul cu apa merge, dar rance este uleiul..

    • Bună.

      Am un recipient pe care l-am cumpărat din Luxembourg. Este împărţit în 2, o jumătate pentru ulei şi cealaltă pentru oţetul balsamic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *