Salamul de biscuiți este unul dintre deserturile care îmi aduc aminte de copilărie și a rămas printre dulciurile mele preferate, deși nu îl fac foarte des. 

Rețeta este una fără coacere, ușor de realizat și ieftină. Bineînțeles că, în timp, salamul de biscuiți a ajuns să aibă și alte ingrediente față de rețeta clasică. Am deja pe blog un salam de biscuiți cu unt de arahide, baby friendly. De această dată, i-am dat rețetei un twist crăciunistic și am inclus în salamul de biscuiți fulgi de ciocolată și aromă de portocală, iar zahărul l-am înlocuit cu curmale. Rețeta o puteți adapta în funcție de preferințele voastre. De exemplu, laptele îl puteți înlocui cu apă sau cu lapte vegetal; în loc de cacao și pudră de roșcove puteți folosi doar pudră de roșcove, iar ciocolata o puteți omite. 

 

 

Ingrediente: 

  • 250g biscuiți simpli (populari)
  • 60g fulgi de ciocolată neagră
  • 200 ml lapte
  • 100g curmale (14-15 bucăți mari)
  • 80g unt
  • 1lg pudră de cacao crudă (10g)
  • 1lg pudră de roșcove (10g)
  • 1 plic (6g) esență de portocală (sub formă de pudră)
  • 1 plic (8g) zahăr cu aromă de rom (opțional)
  • fulgi de cocos (opțional)

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Biscuiții i-am mărunțit. Am avut exact acei biscuiți populari, tari, uscați și fazi (cumpărați de soț). Peste ei am adăugat fulgii de ciocolată neagră. Dacă nu aveți fulgi sau drops, puteți mărunți o bucată de ciocolată. 

 

Pasul 2

Laptele l-am încălzit puțin și l-am turnat peste curmale, în vasul blenderului. Eu am folosit curmale moi (le cumpăr din Lidl), așa că dacă curmalele voastre sunt mai seci, vă sfătuiesc să le hidratați vreo 1-2 ore înainte, direct în lapte sau în apă, cum preferați. 

Am mixat laptele și curmalele. Amestecul l-am transferat înapoi în oală, la foc mic. Am adăugat untul și l-am lăsat să se topească încet. 

Laptele din compoziție îl puteți înlocui cu apă. Cu lapte, produsul final este mai perisabil. 

 

Pasul 3

După ce untul s-a topit, am adăugat un plic de zahăr cu aromă de rom și unul cu pudră din coajă de portocală. Zahărul cu aromă de rom l-am cumpărat fix în ideea asta, pe când voi face un salam de biscuiți. Inevitabil, aroma îmi aduce aminte de salamul de biscuiți al copilăriei mele. Este un ingredient pe care îl puteți omite. De pudra din coajă de portocală v-am mai povestit. Se găsește în comerț. Se găsește și în varianta bio, în magazinele de profil sau la raioanele specifice ale hipermarket-urilor. O puteți înlocui cu coajă de portocală proaspătă, dar vă sfătuiesc să optați pentru portocale cu coaja netratată. 

 

Pasul 4

Într-o cană am pus pudra de cacao crudă și pudra de roșcove. Le-am amestecat cu câteva linguri din compoziția din oală până am obținut o pastă. Nu adaug cacaua sau pudra de roșcove direct în oală, pentru că, adesea, se întâmplă să facă mici cocoloașe. 

Pasta obținută am adăugat-o peste amestecul din oală. 

 

Pasul 5

Amestecul lichid din oală l-am turnat peste biscuiții mărunțiți și am amestecat bine. Am așteptat vreo 10 minute pentru ca amestecul lichid să înmoaie biscuiții. 

 

Pasul 6

Compoziția am împărțit-o în 2 părți aproximativ egale și am transferat-o pe folii alimentare (dublate – am suprapus 2 folii). Pe acestea am presărat fulgi de nucă de cocos, dar acesta este un ingredient opțional. Voi alegeți dacă îl folosiți sau nu. Practic, eu am ales să fac 2 salamuri de biscuiți. 

Am rulat compoziția și am strâns unul dintre capete. Am încercat să-i dau salamului de biscuiți o formă uniformă și am strâns și celălalt capăt. 

Am dat salamurile de biscuiți la rece. Ideal ar fi să rămână acolo peste noapte. Dacă vă presează timpul (sau pofta), dați-le vreo oră, două la congelator și transferați-le apoi în frigider. 

 

Poftă bună! 🙂

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *