Trebuie să recunosc că rețetele dulci sunt preferatele mele (îmi place atât să le fac, cât și să le mănânc), așa că abia am așteptat să adun la un loc majoritatea dulciurilor publicate pe blog în acest an. Așadar, dacă sunteți în căutare de preparate dulci pentru masa voastră de sărbătoare, dulciuri fără zahăr sau cu conținut redus de zahăr și îndulcitori, am adunat câteva idei care s-ar putea să fie pe placul vostru.

 

Ideile propuse în anii trecuți: 

 

Rețete dulci pentru mesele de sărbătoare

 

Bomboane de ciocolată vegană

Cred că toată lumea servește cu plăcere ciocolata indiferent că vine din magazin sau este făcută în casă, că este sub formă de tabletă sau de praline. Vă propun să încercați o rețetă foarte simplă care are la bază doar 3 ingrediente. Este vorba de bomboane de ciocolată vegană, fără zahăr, îndulcite cu miere.

 

Prăjiturele umplute cu vișine

 

Brownie fără gluten și fără zahăr

Oare v-am mai spus că-mi place ciocolata? Şi îngheţata de ciocolată. Şi prăjiturile cu ciocolată. Şi fructele cu ciocolată. Pe scurt, tot ce are ciocolată. Ştiu că măcar o parte dintre voi mă înţelegeţi şi aş putea paria că sunteţi la fel ca mine, nişte iubitori de ciocolată, în orice formă ar veni ea.

 

Prăjitură cu portocale și ciocolată

Să ştiţi că prăjitura aceasta nu este complicată şi nu are în compoziţie ingrediente scumpe. De asemenea, nu am adăugat zahăr rafinat, ci doar vreo 50g de miere. Gustul dulce este dat şi de sucul de portocală, de mâna de stafide adăugată în compoziţie, dar şi de bucăţelele de ciocolată neagră.

 

Cornulețe cu scorțișoară, nucă și magiun (fără zahăr adăugat)

Mi-am dorit ca reţeta mea de cornuleţe să fie una mai sănătoasă decât cea tradițională, dar fără să compromit gustul sau textura fragedă, caracteristică acestui desert.

 

Batoane cu nuci pecan (fără coacere și fără zahăr adăugat)

 

Nutella făcută în casă

Nutella din comerț este delicioasă, o știm cu toții, dar asta nu înseamnă că este și sănătoasă. Dacă vă doriți o cremă de ciocolată fină, cu gust intens de alune, de uns pe pâine sau de pus în prăjituri, vă propun, fără ezitare, varianta făcută în casă, simplă, rapidă și cu un gust minunat.

 

Cozonac „Brăduț de Crăciun”

Brăduțul acesta l-am umplut cu Nutella făcută în casă, crema pe care tocmai v-am sugerat-o mai sus. 🙂

 

Tort de ciocolată (cu conținut redus de zahăr)

 

Brioșe cu morcovi și cremă de mascarpone (fără zahăr)

Brioșele nu conțin zahăr. Le-am îndulcit cu curmale, așa că le puteți oferi cu încredere și copiilor.

 

Ciocolată de casă (cu conținut redus de zahăr)

 

Cozonac cu nucă și ciocolată (cu conținut redus de zahăr)

Aceștia au fost primii mei cozonaci. I-am făcut de Crăciun, anul trecut. Am fost foarte mândră de rezultat, atât din punct de vedere al aspectului, cât și al gustului.

 

Tort cu blat de cacao și cremă de ciocolată albă cu mascarpone (cu conținut redus de zahăr)

 

Panna cotta cu agar-agar, vanilie, căpșuni și banane (fără zahăr)

Panna cotta este unul dintre cele mai simple deserturi pe care le puteți face. Este un desert de origine italiană, care se realizează cu smântână dulce, gelatină și, adesea, topping de fructe. În panna cotta pe care am pregătit-o eu, am înlocuit gelatina cu agar-agar, un gelifiant extras din alge marine.

 

Prăjitură cu banane și cremă de brânză

Ce ziceți de o prăjitură care seamănă puțin cu banana bread și puțin cu un cheesecake? Ei bine, această prăjitură are puțin din fiecare. Este ușor de făcut, pufoasă, cremoasă în interior și, bineînțeles, delicioasă.

 

Salată de fructe cu quinoa și busuioc

 

Rulouri cu mere și scorțișoară

Aceste rulouri le veți găsi în multe combinații, cu sau fără glazură, cu mere sau dovleac, cu nuci sau fără, cu mai mult sau mai puțin zahăr. Sunt o mulțime de combinații și sunt convinsă că toate sunt delicioase. Eu am ales să fac o rețetă de rulouri cu mere și scorțișoară, fără glazură. Glazura am înlocuit-o cu puțin lapte amestecat cu zahăr. Cum au fost? Absolut delicioase!

 

Tort de morcovi cu cremă de mascarpone

Acest tort de morcovi nu conține zahăr și nici lactate, asta dacă vreți să-l pregătiți fără cremă. Crema pe bază de mascarpone și ricotta am îndulcit-o cu puțină miere. Dacă nu aveți intoleranță la lactoză, crema e musai să fie acolo. Blatul și crema se împacă atât de bine!

 

Brioșe turtă dulce (cu miere)

Mâna sus cui îi place turta dulce! Ei bine, dacă vă plac aromele din turta dulce, atunci cu siguranță aceste brioșe vor fi pe placul vostru. Nu degeaba se numesc brioșe turtă dulce. 🙂

 

Ștrudel cu mere și sos de vanilie

 

Salam de biscuiți cu portocală și ciocolată

Salamul de biscuiți este unul dintre deserturile care îmi aduc aminte de copilărie și a rămas printre dulciurile mele preferate.

De această dată, i-am dat rețetei un twist crăciunistic și am inclus în salamul de biscuiți fulgi de ciocolată și aromă de portocală, iar zahărul l-am înlocuit cu curmale. Rețeta o puteți adapta în funcție de preferințele voastre. 

 

 

Spor la prăjiturit! 🙂

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *