Paștele se apropie cu pași repezi. O rețetă clasică a sărbătorilor pascale este friptura de miel. Este nelipsită de pe masa noastră de Paște, dar știu că nu toată lumea agreează carnea de miel datorită gustului și mirosului specifice.

Noi o mâncăm de la mic la mare, fără probleme, însă nici nouă nu ne place să aibă acel gust (foarte) intens de miel ori un miros pregnant. Modalitatea prin care prepar carnea de miel, metodă pe care am testat-o de mai multe ori, face carnea să fie fragedă, suculentă și îi ia puțin din gustul și mirosul pe care le pomeneam mai sus. Bineînțeles, nu vă așteptați să gătiți miel și să gustați porc, pentru că nu va fi cazul.

Este important de știut că friptura de miel nu se gătește pe grabă. Deci, dacă vă grăbiți, mai bine puneți la gătit niște pulpe de pui. Din punctul meu de vedere, carnea de miel are nevoie să fie marinată cel puțin 12 ore, iar modul de gătire pentru care eu optez este cel lent. Pentru pulpa de miel pe care am gătit-o recent (și pentru toate fripturile de miel din ultimii ani) am folosit funcția Slow Cook a multicooker-ului (pe cel de la CrockPot îl am eu).

Bine de știut!
  • Marinada pentru carnea de miel (și nu numai) trebuie să aibă un element acid: zeamă de lămâie, vin alb, oțet, muștar, iaurt, suc de portocală, etc. Pe lângă frăgezirea cărnii, aciditatea acestor ingrediente elimină din mirosul puternic al cărnii de miel.
  • Cu cât carnea este mai grasă, cu atât mirosul specific de miel este mai puternic.
  • Pentru marinarea cărnii, nu înțepăm carnea cu cuțitul pentru a introduce usturoi sau condimente. Lăsăm bucata de carne așa cum este! Dacă o înțepăm, în momentul gătirii se va scurge tot acel suc pe care carnea îl conține în mod natural și va deveni seacă.

Eu am avut o pulpă dezosată de miel care provenea din Noua Zeelandă. Din păcate, de la an la an, constat că carnea românească de miel se găsește din ce în ce mai rar. Așadar, iubitorii acestui tip de carne vor trebui să se mulțumească cu carnea de miel importată, foarte gustoasă, dar și cu un preț destul de piperat. Mai jos, vă spun, concret, cum am gătit pulpa de miel.

Ingrediente:

Pentru 4-5 porții

 

  • 1,3 kg pulpă de miel dezosată
  • 2 buc. mari de ceapă albă
  • 9-10 căței mari de usturoi
  • 10 crenguțe de cimbru uscat
  • 2 linguri de muștar
  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • boia afumată

Mod de preparare:

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de marinada pentru carne. Într-un bol, am amestecat muștarul cu uleiul de măsline, sarea, piperul și boiaua. Așa cum vedeți, la nivel de condimente aleg să merg pe simplitate. Condimentele le adăugați după gust. Eu vă sfătuiesc să nu vă zgârciți! 😊

Pasul 2

Cu amestecul obținut, am masat bine carnea, pe toate părțile. Apoi, am dat carnea deoparte.

Pasul 3

Ceapa am tăiat-o rondele, iar cățeii de usturoi i-am tăiat feliuțe.

Într-un bol încăpător, am așezat un strat de felii de ceapă, unul de felii de usturoi și crenguțe de cimbru. Am așezat deasupra carnea și, peste ea, am reluat așezarea straturilor în ordine inversă (cimbru, usturoi, ceapă). Bolul l-am acoperit cu folie alimentară și l-am dat la frigider timp de aproximativ 12-14 ore. Dacă timpul mi-ar fi permis, aș fi lăsat carnea mai mult la marinat, undeva la 24 de ore.

Pasul 4

A doua zi, am scos carnea din bol, cu toate legumele și condimentele și am așezat-o direct în vasul multicooker-ului. Am încercat ca legumele și condimentele să fie la fel dispuse sub carne și deasupra ei. Am adăugat și aproximativ 150ml apă (carnea și ceapa vor lăsa și ele lichid în urma gătirii).

Pasul 5

Am selectat funcția Slow Cook a multicooker-ului, pe treapta High, cu 4 ore timp de gătire.

Cât oala mea deșteaptă, cum îmi place să-i spun, a gătit carnea, eu m-am ocupat de garnitură. Lângă carnea de miel întotdeauna aleg o garnitură ușoară, fresh. Pentru mine, cea mai potrivită este salata de bulgur cu legume proaspete. La nivel de servire, mai am o recomandare. Dacă găsiți pe undeva chutney de ceapă ori de ceapă cu rodie, să știți că merge tare bine cu carnea de miel. Chiar și dulceața de ardei iuți ar trebui să fie potrivită. 😊

Revenind la carne, după cele 4 ore petrecute în multicooker, pe funcția Slow Cook, carnea mea a fost aromată, fragedă și suculentă. Am servit-o la cină, cu salată de bulgur și plănuiesc să pregătesc același fel principal și pentru masa de Paște (dar în cantitate dublă). Mai mult, carnea rămasă de la cină am reciclat-o într-un sandwich cu brânză și legume pe care i l-am pus soțului meu la pachet pentru masa de prânz. Asta ca să știți că o puteți consuma și a doua zi.

Despre multicooker-ul pe care îl folosesc v-am mai povestit. Mai specific o dată că sunt foarte mulțumită de el și îmi face viața mult mai ușoară având în vedere că la noi se gătesc toate mesele acasă. Fac în el fripturi, tocănițe, ciorbe, preparate pe bază de orez, etc. Nu reiau aici detaliile lui tehnice. Le veți găsi într-un alt articol, aici.

Dacă aveți în plan achiziționarea unei astfel de oale inteligente, detaliile le găsiți pe site-ul celor de la CrockPot. Din punctul meu de vedere este un device care își merită toți banii.

Voi cum pregătiți friptura de miel?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *