Sunt atât de încântată de rețeta asta! Să iau lucrurile pe rând … Airfryer-ul este ultimul gadget intrat la noi în bucătărie. Încă de dinainte de a-l avea, Antonia a comandat stripsuri de pui (rețeta a fost făcută și postată) și gogoși. Recunosc că o rețetă de gogoși la airfryer am simțit-o ca pe o provocare. Câteva săptămâni mai târziu, s-au executat mini gogoși pufoase la airfryer. Eu am airfryer-ul de la Breville, Halo Air XL.

Mai jos, găsiți ingredientele și modul de preparare. Întregul proces îl găsiți documentat și într-un reel postat pe pagina mea de Instagram, aici.

Ingrediente: 

Pentru 38-40 de gogoși

  • 500g făină
  • 2 gălbenușuri
  • 280ml lapte
  • 70g unt topit
  • 60g zahăr
  • 1/2 lgță sare
  • coajă de lămâie
  • coajă de portocală
  • 7g drojdie uscată
  • esență de vanilie

Pentru sosul de ciocolată (opțional)

  • 40g ciocolată
  • 80g smântână pentru frișcă

+ opțional, zahăr pudră pentru servit

Mod de preparare: 

Pasul 1

Drojdia, o lingură de zahăr și o lingură de făină le-am amestecat cu 50ml de lapte călduț (nu fierbinte). Am amestecat bine ingredientele și le-am lăsat să se odihnească vreo 10-15 minute la temperatura camerei.

Pasul 2

Gălbenușurile, sarea, untul topit, zahărul rămas, restul de lapte, coaja de lămâie, coaja de portocală și esența de vanilie le-am amestecat în bolul mixerului planetar. Cantitatea de coajă de citrice o decideți voi, în funcție de preferințe. Aici am un sfat să vă dau → Optați pentru lămâi/citrice a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Acestea nu sunt recomandate consumului uman! Există în comerț coajă de lămâie/portocală sub formă de pudră sau o puteți pregăti acasă din citrice a căror coajă nu este tratată. Aici găsiți rețeta.

Pasul 3

Peste amestecul de la punctul 2, am adăugat restul cantității de făină și amestecul de la punctul 1. Am pus în funcțiune cârligul mixerului planetar și am lăsat aparatul să frământe aluatul. Când aluatul a căpătat consistența dorită, i-am dat forma unei bile, l-am transferat într-un bol uns cu ulei și l-am lăsat la dospit, acoperit cu un prosop, timp de aproximativ o oră, o oră și jumătate, la temperatura camerei.

Pasul 4

După ce aluatul a stat la dospit, am format din el biluțe (cam cât niște mingi de ping pong) și le-am pus pe o farfurie unde le-am lăsat să mai dospească vreo 15 minute. Apoi, cu mâinile unse cu ulei, le-am transferat pe grătarul airfryer-ului. Am uns cu puțin ulei și grătarul airfryer-ului. În timpul coacerii, bilele de aluat își vor mări volumul, așa că vă sfătuiesc să nu puneți într-o tură mai mult de 8-10 bucăți.

Eu am copt gogoșile pe funcția Baking a airfryer-ului Halo Air XL de la Breville, timp de 7-8 minute, cu temperatura modificată la 180° Celsius. Această funcție are temperatura presetată de 160° Celsius. Am obținut gogoși mici, pufoase în interior și ușor crocante în exterior.

Avantajul este că airfryer-ului vă dă posibilitatea să experimentați ceva mai mult timpii și temperaturile de gătire. Și în acest caz, temperatura și timpul de gătire pot fi adaptate în funcție de rezultatul pe care vă doriți să-l obțineți. Eu am încercat diverse combinații între cele două și, pentru gogoși, pe aceasta o consider a fi cea mai potrivită.

Gogoșile le puteți servi pudrate cu zahăr ori tăiate în două și unse cu cremă de ciocolată sau cu dulceața voastră preferată. Pe unele le-am servit cu zahăr pudră, iar pentru o parte dintre gogoși am făcut un sos de ciocolată super simplu. Smântâna pentru frișcă (80g) am pus-o într-o cratiță să se încingă (nu trebuie să fiarbă). Între timp, am rupt în bucățele 40g de ciocolată neagră și le-am pus într-un bol mic. Peste ciocolată, am turnat smântâna pentru frișcă (smântâna să acopere ciocolata). Am lăsat-o așa vreo 3-4 minute, după care am amestecat energic cu un tel. Și cam atât de complicat a fost să fac sosul de ciocolată. 🙂

Antonia iubește gogoșile, însă eu nu sunt deloc o fană a prăjelilor, așa că airfryer-ul ne împacă (și de această dată) pe amândouă. Gogoșile au ieșit super bune, pufoase și aromate. Sigur le voi face mai des. Menționez că eu prefer gogoșile prospăt coapte, pentru că, dacă au mai mult de 24 de ore de când au fost gătite, își pierd din pufoșenie indiferent cum sunt coapte.

Dacă încercați rețeta, vă aștept să reveniți cu un feedback.

BONUS! 🙂 ↓

Până pe 10 aprilie, codul FLAVIA10 vă aduce o reducere de 10% la achiziționarea airfryer-ului Halo Air (cel pe care îl am eu). Să vă fie de folos!

Alte rețete cu aluat dospit: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *