Fetiţa mea este înnebunită după brioşe. Nu contează dacă sunt dulci sau sărate, brioşe să fie. De când merge la grădiniţă, brioşele servite cu o cană de lapte (vegetal de cele mai multe ori) sunt o alegere cu care nu dau greş la micul dejun. După ce am făcut primul meu tort cu morcovi, m-am gândit că brioşele cu mere şi morcovi n-ar avea cum să fie o combinaţie sortită eşecului. 🙂

 

Ingrediente: 

  • 50g unt
  • 1 banană (100-110g piure)
  • 100-110g morcov ras
  • 220-230g piure de măr
  • 120ml lapte
  • 2 ouă
  • 190g făină integrală
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 1/2 linguriţă pudră de ghimbir
  • 1 1/2 linguriţă praf de copt
  • 1/2 linguriţă sare
  • aprox. 40g nucă

 

Mod de preparare: 

  1. Untul l-am pus într-o cratiţă la topit şi l-am lăsat să se răcească.
  2. M-am ocupat de fructe şi de morcovi. Merele (cam 2 medii) le-am spălat, le-am curăţat de coajă şi de sâmburi şi le-am tăiat în cubuleţe. Le-am pus în blender cu banana şi cu laptele. Le-am mixat până am obţinut un piure fin. Morcovii i-am curăţat (aproximativ 2 bucăţi de mărime medie), i-am spălat şi i-am dat pe răzătoarea mică.
  3. Într-un bol am amestecat ingredientele uscate: făina, scorţişoara, ghimbirul şi praful de copt.
  4. În bolul mixerului am bătut cele 2 ouă cu sarea până şi-au dublat volumul. Peste ouă am adăugat untul topit şi răcit şi piureul de fructe. Peste această compoziţie lichidă am adăugat, treptat, amestecul de ingrediente uscate. Nu mixaţi în exces compoziţia, doar cât să fie omogenă.
  5. În aluatul obţinut am încorporat, cu ajutorul unei palete pentru patiserie, morcovii şi 2 linguri din nuca zdrobită. Restul am păstrat-o pentru decor. Îmi place textura pe care o dă nuca zdrobită şi aspectul pe care-l are deasupra brioşelor. Dacă o măcinam, nu mai era acelaşi lucru. Eu pun bucăţile de nucă în câteva straturi de folie alimentară şi le zdrobesc cu ajutorul bătătorului pentru carne.
  6. Am împărţit compoziţia în formele pentru mini brioşe, 24 la număr. Deasupra am presărat nucă zdrobită. Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade Celsius şi le-am lăsat la copt timp de 25 de minute. Dacă optaţi pentru formele clasice de brioşe, neapărat trebuie să le lăsaţi mai mult la copt. Faceţi testul cu scobitoarea înainte să le scoateţi din cuptor.

Noi le-am servit cu lapte vegetal de cocos cu orez. Au fost aromate şi pufoase. Sper să vă placă şi vouă!

 

 

 

Alte reţete de brioşe: 

Brioşe cu banane şi sfeclă coaptă

 

 

Brioşe cu fulgi de ovăz (fără făină şi fără zahăr)

 

Brioşe cu unt de arahide

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

8 Comments on Mini brioşe cu mere şi morcovi (fără zahăr)

  1. Buna seara, Flavia!
    Imediat dupa postarea cu minibriosele cu mere si morcov mi am verificat „camara” si a doua zi impreuna cu fetita cea mare 3a3l am pregatit reteta.
    Vreau sa te intreb cum ar trebui sa fie compozitia dupa coacere, pentru ca ale noastre au fost moi, chiar necoapte in interior, chiar daca in a 2 a tura am schimbat pe ventilatie si am lasat mai mult timp la copt…am aplicat si testul cu scobitoarea insa dupa 50 de minute le am scos din cuptor.
    Am pregatit si tort de morcovi si l am luat ca reper insa acela a fost pufos si facut. Am verificat daca nu am.omis vreun ingredient dar toate au fost adaugate…
    Poate reusesti sa ma ajuti pe viitor sa iasa pentru ca ne plac 🙂

    • Sinceră să fiu, nu ştiu exact cum ar trebui să fie textura. Categoric nu lichidă. Nu ştiu de ce nu ţi s-au copt. Eu nu folosesc ventilaţia în timpul coacerii. Am ajuns la concluzia că depinde mult şi de cuptorul pe care îl ai. Pe viitor, încearcă să adaugi puţin mai multă făină şi să vezi dacă îţi ies aşa.

  2. Am încercat și eu aceasta rețeta pentru prima oară acum o săptămâna, dar am folosit făina albă pentru ca nu aveam integrala… au stat mai mult la cuptor și cu toate acestea erau umede la mijloc! Acum 2 zile am repetat rețeta exact așa cum scrie la carte și au ieșit minunat!! Le-am lăsat in jur de 45-50 de minute fiind in forma de brioșă având petrecerea picilor de un an! Ca și crema am făcut dim mascarpone cu o zeama de la o portocala și o păstaie de vanilie! Au ieșit yummmmyyy!! Mulțumim de rețeta!!

  3. Bună Flăcăi! Am făcut și eu rețeta aceasta de brioșe cu măr și morcov pe lângă alte câteva de pe blocul tău, și e adevărat că sunt puțin umede la mijloc atunci imediat după plăcere, însă a doua zi sunt divine! Soțul meu a fost foarte încântat de gustul lor!
    Aș avea o rugăminte: îmi poți spune te rog, de unde ai cumpărat formele din silicon fără BPA? Mulțumesc și mult succes în ceea ce faci! Te urmăresc cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *