Ați văzut rețeta tortului cu foi din bezea cu nucă și cremă de vanilie? Un desert delicios! Vă garantez că rezultatul va fi pe gustul vostru. Dar nu despre acest tort este vorba astăzi, ci despre un desert mult mai rapid, dar la fel de delicios și mai puțin caloric.

Desertul acesta la pahar a apărut dintr-o întâmplare: am făcut tortul mai sus menționat și am rămas cu niște cremă de vanilie care se cerea folosită în timp scurt. Așadar, desertul la pahar a fost executat cu ce-am avut prin casă: zmeură, pișcoturi, mascarpone și cremă de vanilie, bineînțeles. Am putea zice că seamănă cu un soi de tiramisu la pahar … doar am putea zice. Nu îndrăznesc să o fac, pentru că m-ar arde pe rug italienii și susținătorii rețetelor clasice, urmate ca la carte, așa că mă rezum la o denumire mai puțin pretențioasă, desert la pahar.

Ce mai contează denumirea? Gustul e important! Pe noi ne-a cucerit. Aștept și părerile voastre după ce îl încercați. 😊

 

Ingrediente: 

Pentru 5 porții

  • 320g cremă de vanilie
  • 200ml smântână pentru frișcă
  • 100g mascarpone
  • 1lg + 1lgță de miere
  • aprox. 8 pișcoturi
  • aprox. 100-150ml lapte
  • 1lgță pudră de cacao
  • zmeură
  • ciocolată pentru decor (opțional)

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

În bolul mixerului planetar, am bătut smântâna (rece, de la frigider) cât să obțin o frișcă cremoasă. Dacă o veți bate prea mult, ea riscă să se taie. Am adăugat, treptat, crema de vanilie pe care o aveam deja pregătită. Puteți pregăti crema de vanilie din următoarele ingrediente:

  • 3 gălbenușuri
  • 250ml lapte
  • 40g zahăr
  • 15g amidon de porumb
  • 1 lgță extract de vanilie (sau o păstaie de vanilie)

 

Vă las mai jos detaliile „tehnice” pentru prepararea cremei de vanilie. 

Crema trebuie să fie fină, nicidecum cleioasă, așa că este important câtă făină sau amidon de porumb puneți în compoziție. În loc de amidon puteți adăuga făină, dar țineți cont că ele nu echivalează 1 la 1 la nivel de cantitate. De exemplu, la 3 gălbenușuri aveți nevoie de 250 ml de lapte și de 15g de amidon de porumb. Dacă alegeți să folosiți făină, atunci va trebuie să folosiți 30g pentru cantitățile de mai sus. Avantajul amidonului este că se poate consuma de cei care au intoleranță la gluten și este un agent de îngroșare, așadar se va găti mai repede decât făina.

Nu puneți toate ingredientele la grămadă: gălbenușuri, lapte rece, zahăr, făină/amidon, pentru că riscați să compromiteți crema și să fie plină de cocoloașe.

Lapte l-am pus într-o cratiță, împreună cu praful de sare, și l-am înfierbântat. Dacă folosiți păstaie de vanilie, o adăugați în lapte, atât semințele, cât și coaja și o scoateți înainte să adăugați laptele în compoziția pentru cremă. Gălbenușurile și zahărul le-am bătut cu mixerul până s-au deschis la culoare. Apoi, am adăugat extractul de vanilie și amidonul. Nu am insistat cu mixerul. Am amestecat doar cât să încorporez amidonul.

Am setat mixerul pe treapta cea mai mică și am turnat, treptat, puțin câte puțin, laptele cald. Am transferat compoziția obținută în oala în care a fiert laptele. Am așezat oala pe foc, la foc mic, și am amestecat continuu cu un tel pentru ca crema să nu se prindă. Am fiert-o cam 3-4 minute după ce a început să se îngroașe (nu o fierbem nici prea mult). Crema va fi bine închegată, însă ea se întărește pe măsură ce se răcește. Am acoperit crema (nu oala) cu o folie alimentară pentru a evita să prindă pojghiță deasupra și am lăsat-o să se răcească. O puteți pregăti cu o zi înainte de prepararea desertului.

 

Pasul 2

În frișca amestecată cu cremă de vanilie, adăugați mascarponele și o lingură de miere. Mixați cât să le încorporați, la viteză mică. Ingredientele trebuie să fie toate la aceeași temperatură, de preferință, reci. Puneți crema la rece cât vă ocupați de restul ingredientelor. 

 

Pasul 3

Într-o cratiță mică, puneți laptele pe foc. Separat, într-o cană, amestecați pudra de cacao cu miere și cu puțin lapte cald, cât să se dizolve pudra de cacao. Apoi, turnați cacaua cu lapte înapoi în cratiță. Înmuiați puțin pișcoturile, să absoarbă puțină cacao cu lapte, nu în totalitate, așa cum procedați atunci când pregătiți pișcoturile pentru tiramisu. În loc de cacao cu lapte, puteți folosi cafea, dar eu am ales această variantă pentru a fi potrivită și pentru Antonia. 

 

Pasul 4

Am trecut la montarea desertului. Aici nu-i mare filosofie. Aveți nevoie de 5 pahare, o lingură și câteva elemente de decor, astea pe lângă pofta care vă însoțește pe parcursul preparării desertului. 🙂 Eu am procedat în felul următor: am pus 2 linguri de cremă, apoi pișcoturi (tăiate în 3 bucăți, dar voi alegeți cantitatea de pișcoturi pe care o folosiți), boabe de zmeură, încă 2 linguri generoase de cremă, din nou pișcoturi, zmeură și decorați cu ciocolată. Eu am avut ciocolată pentru decor. Voi puteți folosi bucăți de ciocolată pe care să le tăiați cu cuțitul sau pe care să le răzuiți. 

 

 

Et voilà! Desertul este gata! Pentru mine, această cremă combinată cu pișcoturile, zmeura și ciocolata reprezintă una dintre cele mai bune combinații ever. Pe blog, găsiți și alte exemple de deserturi la pahar, precum: 

 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on Desert la pahar cu cremă de vanilie și pișcoturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *