Sărbătorile au fost cu dulciuri cu şi fără zahăr, cu grăsimi nesănătoase, în mare parte, şi cu carbohidraţi cât cuprinde. Corpul şi conştiinţa mea cer să ne redresăm, să ne revenim la normal. Am consumat şi prăjituri cu zahăr în această perioadă, dar nu la fel de multe ca în anii trecuţi, dovada că stilul alimentar din ultima vreme şi-a pus amprenta asupra papilelor mele gustative. Totuşi, dulcele rămâne plăcerea mea vinovată dar, cum am mai spus, există o mulţime de dulciuri fără zahăr care ne pot satisface pofta de dulce. Pe lângă acest aspect, vin la pachet cu cantităţi importante de nutrienţi, lucru care nu se întâmplă cu marea majoritate a dulciurilor din comerţ.

Acest mousse de avocado cu caju şi seminţe de chia seamănă cu foarte tare cu o reţetă mai veche, de pe blog, budincă de chia cu ciocolată şi cremă de caju. Ingredientele sunt aproximativ aceleaşi, însă gustul diferă. Mi-am propus să fac această reţetă pentru una din turele de musafiri, dar n-am mai apucat să-mi duc planul la bun sfârşit. Ingredientele le aveam pregătite şi am fost nevoită să mă pun pe treabă ca să nu ajungă la gunoi.

Îndrăznesc să spun că această reţetă este o bombă de nutrienţi. Avocado are cantităţi importante de aminoacizi, potasiu, fibre, luteină şi vitamina E. De asemenea, avocado are proprietatea de a creşte colesterolul bun şi de a-l reduce pe cel rău. Nucile caju sunt o bună sursă de fier, la fel ca şi chia. Pe lângă fier, seminţele de chia sunt bogate în calciu, antioxidanţi, proteine şi potasiu. Avocado şi nucile caju sunt bogate în grăsimi sănătoase, dar asta nu înseamnă că putem abuza de ele.

Cum spuneam, deserturile pot fi sănătoase şi nu-i musai să aibă zahăr. Acesta este unul dintre ele. De fapt, aş zice că este un preparat potrivit să fie servit ca desert, la micul dejun sau la gustare. Vă las mai jos ingredientele şi modul de preparare. Neapărat vreau să menţionez că e o reţetă tare uşor de realizat. Abia aştept să o încercaţi şi să îmi spuneţi ce părere aveţi. 🙂

 

Ingrediente: 

Pentru 6 porţii

 

  • 200g nuci caju crude
  • 4-5 linguri seminţe de chia
  • 140g lapte de cocos (solid)
  • aprox. 150 ml lapte vegetal
  • 100g avocado
  • 10g cacao crudă
  • 2 banane (170g)
  • 30g miere + 1 linguriţă
  • 3 linguri dulceaţă de vişine fără zahăr
  • 1/2 linguriţă pudră de vanilie

 

Mod de preparare: 

  1. Am început cu hidratarea nucilor şi a seminţelor. Ambele le-am hidratat peste noapte. Nucile caju e suficient să le ţineţi 3-4 ore la hidratat. Eu le-am pus într-un recipient cu capac, le-am acoperit cu apă şi le-am lăsat la frigider peste noapte. Seminţele de chia le-am pus într-un borcan cu capac, am turnat peste ele lapte vegetal, de cocos cu orez am folosit, cât să le acopere bine, am amestecat şi le-am lăsat la hidratat peste noapte.
  2. Desertul este în 3 straturi. M-am ocupat de fiecare parte. Am început cu cel care are nucile caju ca bază. Nucile scurse de apă le-am pus în blender cu 70g de lapte de cocos (solid). Este acela care adesea se găseşte la cutie, care are o parte solidă deasupra (cocosul solidificat). Am pus atât din partea aceea solidă, cât şi din apa de dedesubt. Acest lapte de cocos îl puteţi înlocui cu orice alt lapte vegetal. Am adăugat vanilia şi 30g miere. Am mixat ingredientele în blender până am obţinut o pastă fină.
  3. Pentru al doilea strat, am folosit seminţele de chia hidratate. Aici totul a fost mai mult decât simplu. Budinca de chia formată am amestecat-o cu 3 linguri de dulceaţă de vişine fără zahăr, îndulcită cu puţină fructoză. Să nu-mi cereţi reţeta, pentru că dulceaţa nu este făcută de mine. 🙂 Am optat pentru vişine, pentru că am considerat că vor echilibra gustul desertului. Voi puteţi folosi un alt sortiment de dulceaţă, piure de fructe sau bucăţi de fructe proaspete. Eu sugerez să fie fructe mai acrişoare.
  4. Pentru mousse-ul de avocado, am folosit un avocado foarte bine copt, 2 banane bine coapte şi ele, 70g lapte de cocos (solid), 2 linguri de cacao crudă şi o linguriţă de miere. Le-am mixat în blender şi gata mousse-ul delicios.
  5. Când cremele au fost gata, m-am apucat de montat desertul. Am folosit 6 borcane cu capac, de 130 ml fiecare, luate din Ikea. Am pus aproximativ câte o lingură din fiecare cremă, albă, cu nuci caju, apoi una cu seminţe de chia şi dulceaţă şi am încheiat cu o lingură de mousse de avocado.

 

Şi ştiţi cum a fost? Bun, bun, foooarte bun, atât de bun de ar fi încăput şi o a doua porţie, dar n-am vrut să compromit silueta (deja compromisă de sărbători). Să aveţi spor, că poftă sigur v-am făcut. 🙂

 

 

Tips & tricks

Puteţi omite mierea, în special dacă folosiţi dulceaţă făcută cu zahăr.

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *