Aceste brioșe aperitiv sunt ideale pentru a fi servite la micul dejun, la gustare sau, așa cum le spune numele, pot fi incluse cu succes pe un platou de aperitive.
Antoniei îi plăceau mult brioşele cu iaurt şi caşcaval pe care le făceam înainte să descoperim boala celiacă, așa că i-am promis că voi găsi o variantă de brioșe asemănătoare, fără gluten.
Ingrediente:
Pentru 7 bucăți mari
- 2 ouă
- 3 lg ulei de măsline
- 170g chefir
- 8g tărâțe de psyllium
- 50g făină de ovăz fără gluten
- 20g amidon de tapioca
- 20g făină de porumb (fină)
- 50g (aprox.) cașcaval ras
- 20-30g ardei gras roșu
- aprox. 10 măsline negre
- 50g (aprox.) șuncă
- 1 lgță praf de copt
- 1/2 lgță amestec de legume uscate (opțional)
- busuioc uscat
- sare
- piper
- 50ml lapte (opțional)
Mod de preparare:
Pasul 1
Tărâțele de psyllium le-am amestecat cu chefirul și le-am lăsat deoparte vreo 10 minute. Ele se vor umfla.
Pasul 2
Într-un bol încăpător, am amestecat ouăle cu uleiul de măsline și chefirul amestecat cu tărâțele de psyllium. Apoi, am adăugat ingredientele uscate: făina de ovăz, amidonul de tapioca, făina de porumb (neapărat să fie făină fină, nu făină de mălai – o puteți înlocui cu făină de ovăz sau cu făină de orez), praful de copt, busuiocul uscat, amestecul de legume uscate, sarea și piperul. Am amestecat bine, până am obținut o compoziție omogenă pe care am lăsat-o să se odihnească vreo 10 minute. Făinile vor absorbi din lichid, iar compoziția se va mai îngroșa.
Tips & tricks:
- Dacă folosiți făină (fină) de porumb, așa cum am făcut eu, atunci este posibil să aveți nevoie de vreo 50ml de lapte sau de chefir (extra) pentru a mai subția puțin compoziția ori puteți reduce cantitatea de făină de porumb (10-15g în loc de 20g).
- În cazul în care înlocuiți făina de porumb cu făină de ovăz sau de orez, atunci este foarte probabil să nu aveți nevoie să adăugați lapte. Făina de porumb absoarbe mai mult lichid decât făina de ovăz și făina de orez.
Pasul 3
Am încorporat în aluat cașcavalul ras, ardeiul tăiat mărunt, măslinele tăiate rondele și cubulețele de șuncă.
Pasul 4
Compoziția am repartizat-o în forme de brioșe din silicon (cam 2 linguri de compoziție/formă). Am copt brioșele la 190°C, timp de 35 de minute, în cuptorul preîncălzit, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație.
După ce brioșele s-au copt, nu le scoateți imediat din forme. Dați-le vreo 15 minute să se răcorească bine, apoi scoateți-le cu griijă din forme și lăsați-le să se răcească complet pe un grătar. Tărâțele de psyllium au nevoie de timp „să se așeze”. Ele sunt cele care le dau brioșelor textura pufoasă, aerată.
Dați-mi de veste dacă încercați rețeta!
Mai jos, găsiți și alte rețete fără gluten cărora merită să le dați o șansă. 🙂
Alte rețete fără gluten:
- Brioșe cu banane și ovăz (fără gluten)
- Prăjitură cu mere, iaurt și migdale (fără gluten)
- Biscuiti pufoși cu fasole roșie și ciocolată, la airfryer (fără gluten și lactate)
- Gofre cu cocos și vanilie (fără gluten și fără lactoză)
- Biscuiți cu fulgi de ovăz și semințe (fără gluten/fără lactoză/fără ou)
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.