Gomboţii cu prune sau găluştele cu prune se referă la acelaşi lucru. Eu le spun gomboţi, pentru că aşa li se spune în Ardeal, acolo de unde sunt eu. Este a doua oară când fac gomboţi cu prune de când mă ştiu. Prima dată a fost acum vreo 5 ani când am vrut să-mi impresionez soţul, iubit pe atunci, cu un preparat cu gust de acasă. Şi chiar l-am dat gata! Bine că nu i-am dat gata şi dantura că nu ştiu dacă se mai însura cu mine. Primii mei gomboţi au ieşit beton … la propriu. Tari de aveai impresia că îţi laşi în ei minim jumătate din dinţii pe care îi ai în gură. Soţul meu, înţelegător şi răbdător, mi-a spus că sunt buni, dar cam tari. Finuţ dragul de el! Bine, i-au mai dispărut fineţurile între timp. Când a auzit că fac gomboţi pentru a doua oară, s-a uitat cu neîncredere la mine. I-am spus că îi dau să mănânce doar dacă sunt mulţumită de rezultat şi ar trebui să fiu având în vedere că am mai căpătat experienţă în bucătărie. De această dată ar fi vrut doar puţin mai mult zahăr. În rest, am luat nota 10 cu felicitări! 🙂

Ingrediente: 

  • 350g cartofi
  • 80g făină
  • 1 ou
  • 30g griş
  • 10 prune
  • 2+1 linguri ulei
  • 100g pesmet
  • 1 lingură scorţişoară
  • 2 linguri zahăr de cocos

Mod de preparare: 

  1. Cartofii i-am curăţat, i-am spălat, i-am tăiat cubuleţe şi i-am gătit la abur. Ideal este să aveţi cartofi vechi, mai făinoşi. Eu am ales să îi gătesc la abur, pentru că absorb mai puţină apă, implicit vor necesita mai puţină făină. La fel de bine îi puteţi fierbe şi în oala cu apă, întregi, în coajă.
  2. Când cartofii au fost fierţi, i-am lăsat să se răcească complet, pentru că atunci când sunt calzi absorb mai multă făină. Când s-au răcit complet, i-am amestecat cu oul, 2 linguri de ulei, făina şi grişul. Compoziţia am frământat-o cu mâna până am obţinut un aluat omogen, uşor lipicios.
  3. Am dat aluatul deoparte şi am pregătit prunele. Le-am spălat, le-am tăiat în jumătăţi şi le-am scos sâmburii. Am presărat în interiorul fiecărei prune puţină scorţişoară.
  4. Am pus pe foc o oală cu apă la fiert. Am adăugat în apă o lingură de ulei.
  5. M-am apucat de modelat gomboţii. Mi-am dat degetele prin făină şi m-am apucat de modelat gomboţii în palmă. Am întins bine aluatul, am pus câte o prună în interior şi am închis pruna în  aluat. De fapt, am modelat sfere.
  6. Între timp, într-o tigaie am pus pesmetul şi scorţişoara. Nu le-am prăjit în grăsime, ci pur şi simplu le-am încălzit cât scorţişoara să parfumeze pesmetul (şi casa întreagă). În pesmet, să se rumenească, puteți adăuga un cub de unt. Apoi, când s-a răcorit amestecul din tigaie, am adăugat zahărul de cocos.
  7. Am pus câte 4 gomboţi la fiert. Apa trebuie să ajungă la punctul de fierbere, la foc mediu. Gomboții sunt gata când îi vedeţi că se ridică la suprafaţă (după 7-10 minute).
  8. I-am scos cu paleta şi i-am dat prin amestecul din tigaie.

Ce i-au plăcut Antoniei „goboţii”! Acum ştiu de ce nu mi-au ieşit prima dată. Pentru că în reţeta pe care am făcut-o scria să pun făină cât cuprinde şi am pus până aluatul nu mi s-a mai lipit de degete. Bineînţeles că erau ca pietrele de tari. Vă sfătuiesc să nu puneţi mai multă făină, eventual o lingură în plus, dar nu mai multă. Poftă bună să aveţi!

Alte reţete pentru un dulce rapid:

Plăcinte cu mere. Mici, rapide şi economice.

Brioşe cu mascarpone şi vişine

Budincă de chia cu căpşuni şi banane

Bomboane raw cu seminţe şi fructe uscate

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Un comentariu on Gomboţi cu prune (baby friendly)

  1. Aș dori tare mult să prepar aceste găluște… Cu ocazia asta am trecut pe lista de cumpărături și zahărul de cocos, pe care nu l-am încercat până acum.
    O întrebare… Cartofii sunt cântăriți cu coajă sau fără?
    Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *