V-am mai spus eu că fiecare rețetă are o poveste. Am una și pentru acest chec, dar prefer să încep cu o întrebare: voi ce faceți cu albușurile care vă rămân de la diverse preparate (maioneză, ciorbă de burtă, cremă de vanilie, etc.)?

Eu nu arunc niciodată albușurile. Se pot încorpora în checuri, brioșe, omlete, biscuiți, soufle-uri, etc. Când Antonia era mai mică, albușurile le foloseam în soufle-ul cu mere. A venit vremea să încerc și altceva, un chec pe care l-am servit de sărbători. O să vedeți că e tare ușor de realizat. Este și versatil, pentru că stafidele și fulgii de ciocolată se pot înlocui cu ingredientele pe care le preferați (merișoare, nuci, etc.).

Dacă vă rămân albușuri și nu le folosiți imediat, să știți că le puteți păstra la frigider, într-un recipient cu capac, până la 3 zile. Unii zic că stau și mai mult, dar eu prefer să nu risc. De asemenea, le puteți și congela pentru o perioadă de maximum 6 luni.

Nu mai știți câte albușuri aveți în frigider? Ghidați-vă după următoarele valori. Un ou mediu are 55-60g. Gălbenușul cântărește în jur de 20-25g și albușul 30-35g. Cântăriți cantitatea de albușuri pe care o aveți, împărțiți-o la 35 și aflați câte albușuri aveți.

 

Ingrediente:

  • 5 albușuri (175-180g)
  • un praf de sare
  • 40-50g zahăr de cocos
  • 70g făină integrală
  • 30g făină de cocos
  • 1 lgță praf de copt
  • 1 lgță pudră de vanilie
  • 1 banană piure
  • 70g unt topit
  • 40-50g fulgi de ciocolată neagră
  • 40-50g stafide

 

Mod de preparare:

  1. Albușurile le-am bătut cu mixerul, împreună cu praful de sare, până am obținut o spumă fermă. Am adăugat zahărul de cocos, treptat, până s-a încorporat în spumă.
  2. Peste spuma de albușuri am adăugat restul ingredientelor, pe toate deodată. Fiind un chec cu albușuri este important ca ingredientele să fie adăugate peste spumă deodată. Dacă le încorporăm treptat, spuma va pierde din aer și checul nu va mai fi la fel de pufos. Ingredientele le-am încorporat cu o paletă de patiserie, cu mișcări lente, de sus în jos.
  3. Am tapetat o tavă pentru chec (25 x 11 cm) cu unt și făină. Am turnat compoziția și am nivelat-o ușor. Am dat checul în cuptorul preîncălzit, la 170° Celsius. L-am copt timp de 35-40 de minute. Înainte de a-l scoate din cuptor, încercați-l cu o scobitoare. După coacere, eu l-am mai lăsat 3-4 minute în cuptorul cald, cu ușa deschisă.

 

A fost pufos și dulce, poate puțin prea dulce pentru gustul meu. Cred că dacă omiteți zahărul de cocos, checul va rămâne la fel de bun, suficient de dulce.

 

 

L-am încercat și cu ouă întregi (mixate). A ieșit la fel de gustos, dar cu o consistență mai densă, nu la fel de pufos ca cel cu albușuri.

 

Poftă bună! 🙂

 

Alte rețete asemănătoare:

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

 

5 Comments on Chec din albușuri

  1. Daca exclud banana din compozitie modific ceva? Am facut de nenumarate ori checul si este preferatul nostru, dar acum nu am banane in casa🙈. Multumim pentru reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *