Astăzi vă propun un desert potrivit pentru mese festive sau pentru a vă satisface, vouă sau celor dragi, pofta de dulce. La noi în casă a fost foarte apreciat și chiar s-a lăsat cu lacrimi când n-am mai avut de unde să scot o a doua porție.

Mă atrag prăjiturile cu creme și cu blaturi pufoase, dar știm bine că cele din comerț conțin foarte mult zahăr, margarină, crocobauri și unele n-au văzut nici măcar ouă proaspete, ci făcute praf … varianta mai economică și mai puțin sănătoasă. Poate veți spune că prăjitură din comerț, mâncată din Paște în Crăciun, n-a omorât pe nimeni. E adevărat, însă veți vedea că tartele astea nu au nimic complicat. Puteți să-i implicați și pe cei mici în realizarea lor.

Tarta cu blat pufos, cremă fină de vanilie, decorată cu fructe proaspete, fixate cu un strat de gelatină, îmi amintește de vecina mea din copilărie. Făcea câte două: una pentru fiul ei, mare iubitor de prăjituri, și una pentru restul familiei. Nu știu cum o făcea, dar e unul dintre deserturile copilăriei mele. Vă scriu, mai jos, pas cu pas, cum am făcut eu tartele.

 

Ingrediente:

Pentru blat (6 mini tarte – ∅ 12 cm)

  • 3 ouă
  • 50g miere
  • 100g făină albă
  • 50ml ulei
  • 1/2 linguriță praf de copt
  • un praf de sare

 

Pentru crema de vanilie

  • 350ml lapte de vacă
  • 4 gălbenușuri
  • 50g zahăr brut
  • 20g amidon de porumb sau 40g făină
  • o păstaie de vanilie sau 1 linguriță rasă de pudră de vanilie

 

Pentru decor

  • fructe (căpșuni și afine am folosit eu)
  • fistic

 

Mod de preparare:

 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de blaturi. Ouăle, întregi, le-am bătut în mixer până și-au triplat volumul și am obținut o cremă albicioasă. Am adăugat mierea și uleiul, treptat, într-un fir subțire.

 

Pasul 2

Am amestecat ingredientele uscate, făina, praful de sare și praful de copt și le-am adăugat, treptat, peste amestecul lichid. Am lăsat mixerul la viteză mică și nu am amestecat excesiv ingredientele, doar până ce s-au omogenizat.

 

Pasul 3

Am folosit forme pentru tarte, din silicon. Le-am uns cu puțin ulei (să fiu sigură că blaturile nu se vor prinde) și am pus aproximativ 3 linguri de compoziție în fiecare. Am încins cuptorul la 180° Celsius și am dat blaturile la copt timp de 12-13 minute (în cuptorul preîncălzit). Blaturile sunt coapte atunci când trec testul scobitorii, au o culoare aurie deasupra și nu sunt lipicioase. Când au fost coapte, am oprit cuptorul, am deschis ușa și am mai lăsat blaturile, în cuptorul cald, timp de 2-3 minute.

 

 

Pasul 4

Blaturile le-am lăsat să se răcească și m-am ocupat de cremă. Am pus laptele la fiert. Dacă veți folosi păstaie de vanilie, vă sfătuiesc să o adăugați, despicată, în lapte. Eu am folosit pudră de vanilie pe care am amestecat-o cu laptele după ce acesta a fiert.

 

Pasul 5

În bolul mixerului, am pus gălbenușurile și zahărul brut. Le-am mixat până am obținut o spumă albicioasă. Am adăugat amidonul și am continuat să amestec până acesta s-a încorporat (câteva secunde). Dacă nu aveți amidon, puteți folosi făină. Se folosește o cantitate mai mică de amidon decât de făină, pentru că amidonul este un agent de îngroșare mai puternic și se gătește mai repede decât făina.

 

Pasul 6

Peste această compoziție, am turnat laptele cald, treptat, cu ajutorul unui polonic. Am lăsat mixerul la viteza mică. În acest stadiu, compoziția ar trebui să fie lichidă.

 

Pasul 7

Din bolul mixerului, am transferat compoziția pentru cremă în oala în care a fiert laptele. Am pus-o pe foc și am fiert-o timp de 5-7 minute, până a început să se îngroașe. În tot acest timp, am amestecat-o cu un tel ca să mă asigur că nu se prinde de fundul oalei sau de pereții ei. Am continuat să amestec, cam la fiecare 5 minute, și după ce am luat crema de pe foc. Pe măsura ce se răcește, se va mai întări și va face o pojghiță deasupra. Se recomandă să se acopere cu o folie alimentară imediat ce este luată de pe foc, dar pe mine nu mă încântă ideea acelui plastic pus peste ceva foarte cald. Poate că hârtia de copt ar fi o alternativă.

 

 

Pasul 8

Am umplut tartele cu cremă când aceasta s-a răcorit. Am pus cam 2 linguri de cremă în fiecare blat de mini tartă. Mi-a mai rămas cremă, însă nu v-aș sugera să o faceți din 3 gălbenușuri și cu mai puțin lapte, pentru că, în acest caz, este posibil să nu fie suficientă.

 

Tartele le-am decorat cu căpșuni, afine și fistic, fără sare, tăiat grosier. Au fost delicioase! Antoniei i-au plăcut atât de mult încât a plâns când a auzit că nu va avea parte de o a doua porție. I-am promis că voi face o cantitate dublă data viitoare. 🙂 Sper să vă placă și vouă!

 

 

 

Alte rețete dulci: 

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

2 Comments on Mini tarte cu blat pufos și cremă de vanilie

  1. Buna. În sfarsit am incercat si eu reteta dar nu mi.au iesit decat 3 blaturi mai dense. Stau si ma gandesc ca nu am batut destul ouăle? Le.am batut cu mixerul de mana la viteza 1 vreo 5 minute. Sa nu fi fost suficient? Totusi se umflasera. Tu ce părere ai?
    In schimb crema a iesit super. Am pus zahăr din flori de cocos, care este un pic caramelizat, si a iesit crema de caramel. Delicios.

    • Nu stiu sa iti spun care ar fi problema. E greu de ghicit asa, virtual. 🙂 Oare ingredientele uscate le-ai incorporat lent, sa se pastreze spuma aerata a oualor?

      Ma bucur ca ti-a placut crema. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *