Una dintre rețetele pe care le-am gătit cel mai des de când o am pe Antonia este această budincă de mei cu banane, perfectă pentru micul dejun.

Nu sunt o mare iubitoare de mei, dar am încercat să o expun pe Antonia la o gamă variată de ingrediente și, pe această cale, să-mi diversific și eu mai mult gusturile. Nu-mi place meiul în mod deosebit, dar această rețetă este minunată.

Vă aduc câteva argumente în plus pentru a încerca această rețetă. Meiul este bogat în complexul de vitamine B, magneziu, fier, potasiu și fosfor. Este și o sursă bună de proteine și fibre. De asemenea, el este indicat persoanelor care suferă de intoleranță la gluten sau doresc să aibă o alimentație fără/săracă în gluten.

Rețeta este foarte simplă. Găsiți mai jos ingredientele și modul de preparare.

Ingrediente: 

Pentru 4 porții

  • 8-9 lg mei decorticat
  • 2 ouă
  • 250g ricotta (o cutie)
  • 2 banane
  • vanilie
  • coajă de lămâie (opțional)

+ apă sau lapte pentru fiert

+ unt și pesmet pentru vas/vasele de copt

Mod de preparare: 

Pasul 1

Meiul se spală bine și se hidratează în apă timp de 6-8 ore sau peste noapte. Apoi, se fierbe până boabele devin moi (aprox. 15-20 de minute). Meiul se hidratează pentru eliminarea acidului fitic (acesta împiedică, într-o foarte mare măsură, absorbția substanțelor nutritive), pentru o digestie mai ușoară și pentru a elibera enzimele.

Meiul se poate fierbe în apă sau în lapte. Eu prefer să-l fierb în lapte. Mie îmi place să fie ușor cremos după fierbere. Absoarbe lichid și în timpul procesului de răcire, așa că opresc focul când este ușor apos.

Pasul 2

După ce meiul este fiert, îl las să se răcorească puțin. Apoi, adaug restul ingredientelor: ouăle, ricotta, bananele zdrobite bine cu furculița (sau făcute piure în blender), vanilia și coaja de lămâie. Ultimul ingredient este opțional.

Pasul 3

Pentru coacerea budincilor, am folosit vase ramekin de 12 cm pe care le-am uns cu unt și le-am tapetat cu pesmet. Compoziția am repartizat-o egal în cele patru forme. Din cantitățile menționate, eu obțin 4 budinci, 4 porții pe care le servim în două zile la micul dejun (eu și Antonia).

Pasul 4

Am încins cuptorul la 190°C (pe funcția care difuzează căldură sus-jos, fără ventilație, la cuptoarele electrice) și am dat budincile la copt timp de aproximativ 30-40 de minute. Timpul de coacere depinde de consistența compoziției (dacă este mai moale, atunci are nevoie de mai mult timp de coacere). Când budinca este coaptă, ea trebuie să fie fermă la atingere și ușor rumenită pe deasupra.

Această budincă de mei noi o servim simplă sau cu dulceață. Pentru noi, reprezintă o variantă excelentă pentru micul dejun. Sper să fie și pe gustul vostru!

Alte budinci cu mei: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *