Până acum, în cadrul seriei de articole „Organizare financiară pentru părinți și copii”, am scris despre cele 3 motive pentru care ar trebui să ținem un buget lunar și v-am arătat 4 modele practice de organizare a bugetului. Astăzi, vă expun, mai jos, idei și principii de economisire. Poate că deja vă ghidați după unele dintre ele, iar altele este posibil să vi se pară interesante, bune de încercat. 🙂

Sursa foto: Pexels.com

 

Principii și idei de economisire

♦ Evaluează o achiziție din prisma orelor lucrate. Cât timp ești dispus să muncești pentru un anumit lucru? Această abordare este posibil să te facă să te gândești de 2 ori înainte de a face achiziții costisitoare.

Nu cheltui mai mult decât produci. În unele cazuri, știu că este imposibil și că e nevoie să apelezi la un împrumut pentru anumite achiziții/situații care implică sume generoase. Pentru mine, acesta este un principiu de care este neapărat să mă țin în special atunci când vine vorba de mici sau mari plăceri. Mai exact, nu-mi fac plăcerile (vacanțe, bijuterii, ieșiri, etc.) pe bani împrumutați.

Caută prețul cel mai bun. Este adevărat că asta implică puțină organizare și timp în plus, însă, până la urmă, s-ar putea ca investiția de timp să merite. De exemplu, dacă trebuie să cumperi un aparat electrocasnic, s-ar putea ca prețul să difere cu câteva sute de lei de la un magazin la altul. Când ne-am amenajat apartamentul am comparat foarte multe produse și prețuri și, până la urmă, comparațiile au dat roade. 

Înainte de o achiziție, întreabă-te dacă chiar ai nevoie de acel produs. Cred că vi s-a întâmplat și vouă să faceți achiziții impulsive, adică un anumit produs să vi se bage adânc în suflet și să-l vreți neapărat. Una este dorința și alta este necesitatea. 🙂

Înscrie-te într-un program de cash back pentru cumpărăturile online. Practic, primești înapoi un anumit procent din achizițiile făcute, în funcție de magazin. 

♦ Plătește cash, nu cu cardul. Nu știu câți dintre noi ținem bani cash. Cred că majoritatea plătim cu cardul, însă banii cash ne ajută să ne monitorizăm mai bine bugetul pentru că avem posibilitatea să vedem exact de ce sumă dispunem și cât cheltuim. 

♦ Ține-te de lista de cumpărături. Nu pleca la cumpărături fără listă și cu burta goală. 🙂 Absența listei te poate face să cumperi impulsiv și nici foamea nu ajută în acest sens. Verifică ce ai în frigider sau în cămară şi, înainte de a merge la cumpărături, fă-ţi o listă cu alimentele de care ai nevoie. Altfel, rişti să cumperi mai multe alimente decât consumi. 

Impune-ţi o regulă pe care ştii că poţi să o respecţi: pe lângă lista de cumpărături, acordă-ţi cel mult extra 3 produse. Astfel, dacă vrei neapărat să mănânci banane şi nu le ai trecute pe listă, ţi le acorzi din „fondul extra”.

♦ Renunță la vicii. Ușor de zis, greu de făcut, nu? Cred că aici e nevoie de foarte multă motivație împărțită pe mai multe planuri. Vin eu cu una legată de bani. Un om care fumează moderat, cheltuie lunar între 300 și 350 de lei pe țigări. Într-un an, suma se ridică la 3600-4200 lei. Tu ce ți-ai dori să faci cu banii ăștia? 

♦ Vinde lucrurile pe care nu le mai porți, nu le mai folosești, nu ți se mai potrivesc sau nu îți mai aduc bucurie, cum spune Marie Kondo. Eu nu văd nicio rușine în a vinde lucrurile care sunt în stare excelentă. Dacă ție nu îți mai plac, cu siguranță altcineva se găsește să le aprecieze. Nu este doar un mijloc prin care poți economisi, ci este și o măsură sustenabilă. Cu gesturi mici, protejezi natura, dai o nouă viață obiectelor pentru care s-au consumat resurse și reduci consumerismul. 

♦ Cumpără second hand. Și aici se aplică principiile de la punctul anterior doar că ne referim la cumpărături, nu la vânzări. Un grup de Facebook care mie îmi place tare mult, unde găsești lucruri minunate și oameni faini este „Nu mai port”

Sursa foto: Pexels.com

♦ Optează pentru meal-prep. Schiţarea unui meniu săptămânal te poate ajuta să fii mai organizat, să economiseşti mai mult, să risipeşti mai puţină mâncare şi să mănânci mai echilibrat. Pe blog, am scris un întreg articol despre planificarea meselor. De asemenea, am și câteva exemple de meniuri săptămânale care s-ar putea să te inspire. 

♦ Fixează-ți o zi sau chiar un weekend fără cheltuieli. Poți face din asta un obicei lunar și vezi cât reușești să pui deoparte.

♦ Prepară-ți cafeaua acasă. În loc de o cafea to-go, ia-ți un termos și prepară-ți cafeaua de acasă. 

♦ Pregătește-și prânzul de acasă și ia-l cu tine la muncă. Aplică principiul de mai sus și în cazul prânzului (doar că în loc de termos vei avea nevoie de o caserolă). Mănânci mai sănătos, mai diversificat şi, la finalul lunii, rămâi cu mai mulţi bani în portofel (am testat metoda și pentru mine a funcționat). 

♦ Transferă, în fiecare lună, x sumă din salariu într-un cont de economii.

♦ Redu costurile legate de apă, gaz și electricitate. Să nu uităm că resursele nu sunt nelimitate și nu are rost să ținem becurile aprinse în toată casa sau apa n-are rost să curgă când ne spălăm pe dinți, de exemplu. Pe scurt, protejezi mediul și economisești. 

♦ Lansează-te în proiecte de tip DIY. Bineînțeles, nu toată lumea este atrasă de partea asta de proiecte creative, dar cred că toată lumea poate să încerce. De exemplu, de Crăciun le-am pregătit bunicilor mele aranjamente pentru masă și pentru noi am făcut o coroniță, toate cu un buget minim. Pe lângă economii, am avut satisfacția de a dărui/folosi ceva făcut de mine. Mai mult decât atât, pentru mine, au fost niște activități tare relaxante. 

♦ Întocmește-ți un buget lunar. Am ajuns de unde am pornit, adică la primul articol din această serie, „3 motive pentru care merită să ții un buget lunar”. 🙂

 

Care dintre principiile de mai sus le aplicați deja?

Printre cele 18, ce idee nouă ați găsit și v-ar plăcea să o testați? 

 

În articolul următor, vin cu challenge-uri de economisire, așa că rămâneți pe aproape. 

 

Alte articole din seria „Organizare financiară pentru părinți și copii”
  1. 3 motive pentru care merită să ții un buget lunar
  2. 4 metode practice de organizare a bugetului

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *