Sursa foto: Pixabay

Acesta este al 2-lea articol din cadrul proiectului pe care l-am numit „Organizare financiară pentru părinți și copii”. La finalul primului articol, „3 motive pentru care merită să ții un buget lunar”, am promis că revin cu câteva metode practice de organizare a bugetului.

În acest articol veți găsi următoarele 4 metode practice de organizare a bugetului:

  1. Metoda mea, cu bugetul împărțit/estimat pe categorii.
  2. Metoda 50/20/30.
  3. Budget Date Night – ghid practic, digital dezvoltat de Natalia Dabija.
  4. Bugetul Personal creat de Adrian Asoltanie.

 

Metoda pe care o aplic eu

UPDATE

Din vara lui 2022, țin evidența bugetului într-un fișier excel mai complex decât tabelul pe care îl aveam în agendă. Vă las mai jos formatul pe care îl folosesc eu. 

Metoda pe care eu o aplic nu are un nume. 🙂 Am adaptat-o, în timp, nevoilor mele. Aproximativ în această formă îmi organizez bugetul de mai bine de 3 ani încoace. Obiectivul meu este să am o trasabilitate a banilor cheltuiți și să încadrez cheltuielile într-un anumit plafon lunar. Pentru organizarea bugetului lunar am mers pe stilul tradițional, folosesc o agendă și un pix. Eu funcționez mai bine așa decât cu instrumente digitale. În fiecare lună, bugetul se desfășoară pe 2 pagini (vă las, mai jos, o poză) după cum urmează:

  • mâncare şi consumabile – mâncarea (alimentele cumpărate, dar şi mâncatul în oraş/delivery), produsele de curăţat, pastă de dinţi, hârtie igienică, etc.
  • îngrijire personală – cosmetice, coafor, manichiură, etc.
  • cheltuieli fixe – facturile care ne vin în fiecare lună: telefon, gaz, electricitate, grădiniţa Antoniei, etc.
  • cadouri/donaţii – valoarea cadourilor şi a donaţiilor pe care le facem în luna respectivă.
  • haine, medicamente, hobby, etc. – obiecte de îmbrăcăminte/încălţăminte, vizite la medic, jucării, cărţi, etc.
  • altele – carburant, ieşiri, etc.
  • venituri.

Pentru fiecare categorie în parte adaug o estimare, ce sumă estimez că voi cheltui în fiecare lună. La finalul lunii, am posibilitatea să văd dacă estimările mele sunt realiste sau câte cheltuieli neprevăzute există. Acest tabel îmi permite să ştiu unde merge mare parte din bugetul nostru şi cum pot încadra cheltuielile pentru a respecta plafonul lunar. Un lucru important de menționat este că noi nu avem un venit constant, cu excepția salariului meu. Veniturile soțului meu le putem calcula anual, nu lunar.

Bineînţeles, puteţi să vă simplificaţi forma de organizare/monitorizare a bugetului şi să îl împărţiţi în 2 mari categorii: necesităţi şi dorinţe, adică lucrurile care sunt musai şi cele care vă aduc plăcere, dar nu sunt obligatorii. De asemenea, puteţi ţine un fond de rezervă, vă impuneţi să puneţi deoparte o x sumă lunară, ori un fond pentru mici bucurii.

 

Metoda 50/20/30

Această metodă presupune să vă împărtiți banii din ziua în care îi aveți în mână, în ziua de salariu, după cum urmează:

  • 50% din venituri sunt alocate cheltuielilor fixe + mâncare + consumabile (needs). 
  • 20% din venituri reprezintă economiile (savings) – un fond de urgență, investiții, etc., în funcție de obiectivul pe care îl aveți.
  • 30% din venituri sunt dedicate plăcerilor pe care le aveți (wants): călătorii, ieșiri, shopping, hobby, etc.

 

Budget Date Night

„Budget Date Night” este un produs digital destinat cuplurilor, dezvoltat de Natalia Dabija. Eu nu l-am testat, dar ideea mi se pare interesantă și o împărtășesc cu voi. Acest ghid practic vă trece prin toate etapele creării unui buget de cheltuieli:

  • Pregătiri înainte de buget (unde vă veți analiza credințele legate de bani, dar și credințele legate de puterea voastră de a vă ține de un buget de cheltuieli + construirea motivației);
  • Analiza veniturilor, evidența cheltuielilor și stabilirea bugetelor propriu-zise;
  • Cum să vă țineți de bugete pe termen lung (tips&tricks care o să vă ajute să adoptați acest obicei, importanța comunicării în cuplu, analiza obiceiurilor financiare).

Mai multe detalii găsiți aici.

 

Bugetul Personal

„Bugetul Personal” este un ghid dezvoltat de Adrian Asoltanie. Dacă nu știți cine este Adrian Asoltanie, vă redau începutul prezentării lui de pe site-ul pe care îl deține: „Trainer, speaker si antreprenor de aproape 20 de ani si pana la 40 de ani am facut cam toate prostiile financiare. Am descoperit pe propria piele și pe propriul buzunar că, de fapt, există doar câteva metode de a produce și înmulți banii dar există nenumărate metode de a-i pierde.”

„Bugetul Personal” este o resursă gratuită, un tabel complex de organizare și gestionare a bugetului, disponibil aici.

 

Aplicații care vă ajută să vă administrați bugetul

Eu nu folosesc nicio aplicație pentru gestionarea bugetului (vă spuneam că merg pe varianta old school), dar am întrebat și căutat pentru voi câteva aplicații utile în acest sens:

  1. You need a budget – recomandată de un cititor al blogului. Aplicația se plătește după un free trial de 34 de zile.
  2. My Wallet
  3. Spendee – aplicație gratuită, foarte vizuală.
  4. Goodbudget – aplicație gratuită care se poate utiliza împreună cu partenerul.
  5. Wally – aplicație considerată user friendly. Îi dă utilizatorului și posibilitatea de a încărca chitanțe, precum și de a seta remindere pentru plăți.
  6. Money Lover

Sper ca modelele și recomandările de mai sus să vă fie utile. Sunt curioasă care credeți că vi s-ar potrivi. De asemenea, mi-ar plăcea să știu, în cazul în care țineți un buget lunar, care este metoda pe care o aplicați. 

În articolul următor, îmi propun să vin cu câteva principii/idei generale de economisire. 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

2 Comments on 4 metode practice de organizare a bugetului (Organizare financiară pentru părinți și copii #2)

  1. Buna Flavia, am dat din întâmplare peste acest articol. Îți mulțumesc tare mult pentru recomandare! Dacă vrei, pot să îți trimit cadou un ghid să vezi cum e și să-mi spui cum ți se pare :).

    Am văzut că ai mai multe articole de educație financiară cu o mulțime de recomandări, felicitări pentru munca faină!

    Pentru a-ți trimite ghidul aș avea nevoie doar de adresa de email.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *