Antonia este pasionată de lego. Este o pasiune pe care o încurajăm, dar muuulte piese mici într-un spațiu nu prea mare pot să devină o problemă indiferent dacă ești sau nu un iubitor de ordine și curățenie (când calci pe o piesă mică ți-ar fi dorit să fi fost la locul ei, nu pe jos).

De-a lungul timpului, am căutat soluții pentru organizarea și depozitarea pieselor de lego ale Antoniei și ne-am descurcat onorabil, asta până piesele s-au înmulțit.

În urmă cu vreo 3-4 săptămâni, am hotărât să reorganizăm piesele de lego, asta după ce am stabilit metoda de organizare împreună cu Antonia. Din punctul meu de vedere este foarte important să stabiliți cu copilul cum veți organiza și depozita piesele de lego, pentru că:

  1. Copilul trebuie să își găsească piesele cu ușurință.
  2. Copilului trebuie să-i fie ușor să păstreze organizarea.

Până la urmă, trebuia să găsim un sistem funcțional, potrivit pentru toată lumea. Antonia se joacă cu lego atât singură, cât și cu noi, însă noi suntem cei care facem curățenie la ea în cameră (ștergem praful, aspirăm și dăm cu mopul). Nu îi cer să își adune piesele de pe jos în fiecare zi, ci o dată la 2 zile când este ziua de dat cu aspiratorul. Nu o face întotdeauna, așa că adunatul rapid, dar eficient al pieselor trebuia să fie o opțiune atât pentru noi, cât și pentru ea.

Cum am organizat piesele de lego

Înainte

◊ Antonia are atât seturi tematice, cât și un set mare, creativ (cel care vine într-o cutie galbenă). Am recuperat o cutie de la lego dots, cu separatoare,  unde am pus piese mici, cele care trebuiau să fie găsite mai ușor: omuleți, figurine, piese florale, piese de îmbinare, etc. În cutia galbenă puneam, la grămadă, restul pieselor.

◊ Soțul meu a avut ideea genială să-i cumpere o măsuță joasă, de camping (cu care, inițial, nu am fost de acord) pe care să își poată afișa construcțiile, cele pe care vrea să le păstreze ori cele care nu sunt terminate și își dorește să le continue. În acest fel, ea își vede construcțiile preferate, se poate juca cu ele, iar noi putem aspira liniștiți. 🙂 Cea mai longevivă construcție este castelul Elsei, care nu a fost desfăcut de un an și jumătate (poate și mai mult).

Nu separăm seturile tematice. Toate seturile au ajuns să fie puse împreună, pentru că Antoniei îi place să folosească diferite elemente de la seturi diferite, pentru a-și creea propriile construcțiile. Sincer, cred că ar fi o prea mare bătaie de cap să organizăm seturile unul câte unul. În schimb, păstrăm cărțile cu instrucțiuni de la fiecare set. Așa știm exact ce piese conține fiecare set. Cred că o metodă bună de a păstra cărțile cu instrucțiuni este într-un dosar cu separatoare și etichete.

După reorganizare

♦ Ne-am dat seama că metoda cu piesele depozitate în cutia cu separator și în cutia galbenă nu este eficientă, pentru că era ca și cum am căuta acul în carul cu fân de câte ori ne apucam de construit ceva. Răsturnam toate piesele pe jos, dar nici asta nu ajuta prea mult. Am plecat în căutarea unor cutii de depozitare, cu separatoare, și am găsit cutia perfectă într-un magazin de bricolaj. Principala ei menire este să organizeze șuruburile și piulițele domnilor, dar merge perfect și pentru piesele de lego. Are compartimente de diferite dimensiuni, ele sunt mobile (se scot cu ușurință), cutia se închide ușor și, după închidere, piesele mici nu se amestecă între ele atunci când cutia este întoarsă pe toate părțile.

Am cumpărat ambele cutii și pe amândouă le-am folosit pentru organizarea jucăriilor

Am sortat piesele pe categorii și, bineînțeles, Antonia a participat și ea. Era important să fie implicată în tot acest proces. Am decis împreună categoriile: cărămizile înalte și piesele mari în cutia galbenă; în cutia de lego dots am pus, pe categorii, omuleții și restul figurinelor, iar în cutia cu separatoare am organizat piesele mici de construit (piesele de îmbinare, cilindri mici, piese mici plate, etc.).

Am sortat piesele pe categorii
Am organizat piesele în cutii, în funcție de categorie

♦ Măsuța de camping își face treaba foarte bine în continuare alături de alte 2 rafturi din camera ei.

♦ Mi-au mai rămas instrucțiunile de organizat într-un dosar, cu etichete, dar le vine și lor rândul.

Cum funcționăm după reorganizare? 

Nesperat de bine. 🙂 Asta nu înseamnă că am scăpat de dezordine și că nu mai găsim piese împrăștiate pe jos. Punctele pozitive post-organizare:

  1. Antonia este mai deschisă să adune (singură) și le adună pe categorii, așa cum am stabilit.
  2. Atât Antoniei, cât și nouă ne este mai ușor să construim, să găsim piesele potrivite într-un timp mult mai scurt și cu mai puțină dezordine.

Nu spun că metoda noastră este cea mai bună, dar nouă, până acum, ni se potrivește. Voi cum organizați și depozitați piesele de lego ale copiilor sau ale voastre în cazul în care sunteți pasionați de construcțiile destinate adulților? 🙂

Am tot căutat metode eficiente de organizare și am găsit mai multe idei. Îmi propun să revin cu un articol cu mai multe idei de organizare a pieselor de lego. Dacă metoda noastră nu vi se potrivește, poate găsiți în următorul articol una mai potrivită. 🙂

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *