În urma unei discuţii cu Cătălina, blogger pe Mamă în prezent, am realizat că de 2 ani de zile m-am specializat în planificarea meselor, indiferent că este vorba de ceea ce am mâncat noi, adulţii, de mesele Antoniei, de mesele noastre împreună, de mesele noastre festive sau de mâncarea pe care am luat-o în călătorii. În prezent, mâncăm cam aceleaşi feluri de mâncare, cu mici excepţii. Soţul meu este în plină reeducare alimentară aşa că încă gătesc mai multe feluri de mâncare pentru o singură masă. Fie vorba între noi, mi-a intrat planificarea meselor atât de tare în obişnuinţă încât nu cred că aş putea renunţa vreodată la acest tip de organizare.

Ce implică planificarea meselor în avans (Meal Planning)? 

Dacă o iei de la coadă la cap şi dacă organizarea nu este punctul tău forte, atunci te vei simţi cu siguranţă copleşit. Te vei gândi cum poţi reuşi ca cina să nu fie ceva mâncat pe fugă, când vei avea timp să găteşti pentru întreaga săptămână? Pare complicat, dar e ca mersul pe bicicletă. Când începi să-l stăpâneşti, îl ştii pentru totdeauna. Practic, în 3 paşi simpli meal planning-ul presupune:

  1. Alegerea reţetelor sau preparatelor pe care ai vrea să le mănânci.
  2. Întocmirea unei liste de cumpărături şi cumpărarea ingredientelor.
  3. Prepararea reţetelor.

De ce alegi să-ţi prepari mesele în avans? 

Eu sunt de părere că dacă vrei să te lansezi în ceva nou, în orice, ai nevoie de un obiectiv. Care este obiectivul tău? De ce vrei să ai un meal plan săptămânal sau pe o durată mai scurtă/lungă de timp? Răspunde-ţi la (măcar) una dintre întrebările de mai jos şi ai şi obiectivul pentru care ai începe un meal plan.

  1. Vrei să mănânci mai variat? Simţi că roteşti pe parcursul unei săptămâni tot aceleaşi 3-4 feluri de mâncare?
  2. Vrei să economiseşti bani? Ştim că mâncatul în oraş poate fi costisitor.
  3. Vrei să ştii ce mănânci? Nu ai nicio garanţie ce mănânci la restaurant, cât de proaspete sunt alimentele sau care este sursa lor de provenienţă.
  4. Cumperi prea multă mâncare şi ajungi să o arunci? Vrei să reduci risipa alimentară?
  5. Vrei să ai mereu un răspuns atunci când soţul/soţia sau copiii te întreabă „Ce mâncăm astăzi la cină?” ?

Cum treci de la teorie la practică? 

E bună teoria, dar ce te faci cu practica? De unde să începi? Ia-o uşor! Nu te hazarda la meniuri pe o săptămână ori pe perioade şi mai lungi. Începe într-o vineri şi fă un meal plan pentru sfârşitul de săptămână. Dacă în timpul săptămânii mergi la muncă, la final de săptămână îţi este mai uşor să te organizezi. Dacă stai acasă cu copilul, poate este mai simplu să te apuci de un meal plan când este şi soţul acasă să-ţi dea o mână de ajutor.

Alege-ţi mesele pe care vrei să le planifici. Poate vrei să te axezi pe o singură masă sau pe toate cele 3 mese principale. Dacă ai copii, ţine cont de alimentele permise vârstei lor şi adaptează reţetele încât să fie potrivite pentru întreaga familie.

Că veni vorba de reţete, alegerea reţetelor este un alt pas important. Aici depinde care îţi este obiectivul. Poate vrei să mănânci mai variat, să încerci combinaţii noi ori poate gătitul nu este punctul tău forte şi vrei să prepari reţete cât mai simple, dar sănătoase. Când alegi reţetele pe care vrei să le incluzi în meal plan, gândeşte-te la mai multe aspecte:

  • Alege reţete ale căror resturi le poţi mânca la o masă din ziua următoare (în cazul în care ştii că ai dificultăţi în a calcula cantitatea de ingrediente pentru o singură masă);
  • Alege reţete simple, pe care le ştii, le-ai mai făcut + o reţetă nouă. E posibil să rămâi flămând dacă experimentezi la fiecare masă :);
  • Concepe meal plan-ul în funcţie de ingredientele pe care le ai deja. Dacă frigiderul şi cămară sunt goale, atunci ai scăpat de o bătaie de cap;
  • Găteşte ceea ce îţi doreşti să mănânci. Degeaba îţi propui să găteşti spanac dacă ştii că niciodată nu-l mănânci cu plăcere. Totuşi, te sfătuiesc să rămâi deschis reţetelor noi care conţin alimente nu tocmai pe placul tău.

După ce ai ales ingredientele ai nevoie de o listă de cumpărături. Dacă nu ai obiceiul să mergi la cumpărături cu lista făcută şi cumperi ce apuci, un meal plan ar trebui să te motiveze să fii mai organizat. Centralizează pe o foaie ingredientele de care ai nevoie pentru reţetele alese. Apoi, verifică ce ai în frigider şi în cămară. Aşa eviţi să cumperi ceva ce ai deja. De exemplu, eu m-am obişnuit să-mi fac lista de cumpărături pe categorii: chimicale/consumabile, fructe şi legume, alimente pe care le ţin în frigider, alimente pe care le ţin în congelator şi alimente pe care le ţin în cămară. Pe măsură ce un aliment se termină, îl trec pe listă în coloana aferentă. Aşa ştiu exact ce am nevoie să cumpăr. Există şi aplicaţii care vă pot ajuta în acest sens. Mie tot mai mult îmi place foaia şi pixul. 🙂

Ai ales reţetele, ai întocmit o listă de cumpărături şi ai cumpărat alimentele. Acum trebuie să le găteşti. Pentru a-ţi uşura munca, unele alimente le poţi pregăti în avans. De exemplu, legumele le poţi tăia astăzi pentru cina de mâine, le poţi şi găti la abur. Astfel, garnitura e pregătită. Dacă vrei să mănânci o salată cu pui mâine la prânz, puiul îl poţi găti cu o seară înainte. În ziua următoare îl adaugi doar în salată. Sau poţi găti astăzi la cină pulpe de pui la cuptor şi o pulpă o păstrezi pentru salata pe care o vei servi mâine la prânz. Poate vrei să mănânci peşte la prânz. L-ai gătit, dar ţi-a mai rămas o bucată generoasă şi nu mănânci cu plăcere peştele reîncălzit. Nicio problemă! La cina de mâine îl vei servi sub forma unei paste tartinabile. Sunt foarte multe reţete care te pot ajuta să reciclezi mâncarea gătită deja.

Care este experienţa ta cu meal planning-ul? Tu cum îţi organizezi mesele?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Surse foto: Pixabay

8 Comments on De ce să-ţi planifici mesele în avans

  1. M-am pus pe treaba. Sper sa iasa ceva bun. Am nevoie sa ma organizez mai bine si sa econimosesc mai mult! Multumesc din suflet pentru articol.

  2. mai facc si eu asta din cand in cand, imi fac un plan cu mancaruri pe care le pot face peste saptamana si plec la cumparaturi cu lista facuta.
    de cele mai multe ori insa am grija sa am in camara toate ingredientele uscate, legume si leguminoase, paste si orez, astfel incat sa am ce rula peste saptamana.
    si eu reciclez mancarea ramasa, o reinventez si e asa de fain, nu imi place deloc sa arunc mancare gatita.

  3. Eu n-am facut niciodata asa ceva desi, Doamne, ce bine mi-ar fi prins in facultate, dar mi-ar placea sa incerc! Mi se par 2 stresuri in minus sa stiu ce mananc in fiecare zi si sa pot cumpara dintr-un foc tot ce am nevoie, fara sa fac vizite zilnic la Mega. Sa stii ca mi-ai dat o idee foarte buna! 🙂

    • În facultate nu mi-ar fi stat capul la un meal plan. :)) După ce vine copilul, se complică treaba. Să-mi spui dacă încerci să te ţii de un meniu săptămânal şi dacă funcţionează. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *