Aţi auzit vreodată de Bircher musli? Denumirea îşi are originea în secolul XX când doctorul elveţian Maximilian Bircher-Benner alcătuieşte un preparat cu care îşi hrănea pacienţii, majoritatea cu malnutriţie. Preparatul conţinea mere răzălite, suc de lămâie şi fulgi de ovăz înmuiaţi în lapte condensat îndulcit, foarte răspândit la vremea respectivă. Unele surse spun că preparatul avea şi nuci sau migdale măcinate. Spre deosebire de porridge-ul englezesc, Bircher muesli nu este un preparat care se găteşte.

Foarte repede, laptele condensat a fost înlocuit cu laptele de origine animală şi cu smântâna dulce. Preparatului i s-au adăugat tot soiul de fructe proaspete, nuci şi alte cereale. Doctorul milita, în felul său, pentru întoarcerea la natură, la alimentele în stare crudă, într-o lume care era în plină industrializare.

În 1928, Bircher muesli a depăşit graniţele Elveţiei germanofone şi a devenit cunoscut în Germania, Austria şi în ţările scandinave. În scurt timp, Bircher muesli a devenit simbolul hranei sănătoase. Astăzi, cu toţii consumăm terciuri gătite sau preparate cunoscute sub numele de overnight oats, deşi poate nu le cunoaştem originea. Vreau să vă propun un Bircher muesli alcătuit după preferinţele mele, genul acela de terci pe care nu l-aş refuza niciodată, care îmi asigură un mic dejun sănătos, delicios, hrănitor, cu un timp de preparare minim, fix ceea ce avem nevoie în dimineţile încărcate din timpul săptămânii.

 

Ingrediente: 

Pentru o porţie

 

  • 5 linguri fulgi de ovăz moi
  • 150ml lapte vegetal de orez cu cocos
  • 1/2 măr
  • sucul stors de la o jumătate de portocală
  • 20g nuci
  • 2 linguri boabe de rodie
  • fulgi de migdale
  • scorţişoară

 

Mod de preparare: 

 

Pasul 1

Fulgii de ovăz i-am pus într-un bol şi am turnat peste ei laptele vegetal. I-am lăsat să se umfle timp de aproximativ 40 min.- o oră. Dacă vă grăbiţi, îi puteţi lăsa să dea un clocot în oală, pe aragaz, dar ţineţi minte că Bircher muesli nu se găteşte. 🙂 Dacă vă organizaţi din timp, îi puteţi lăsa la înmuiat peste noapte. Dimineaţa puteţi adăuga restul ingredientelor şi servi terciul rece sau îl puteţi încălzi uşor. Aceste aspecte depind de preferinţele voastre.

 

Pasul 2

După ce fulgii s-au înmuiat, am adăugat scorţişoara. Am pus în blender sucul de la o jumătate de portocală şi mărul tăiat cuburi. Le-am mixat până am obţinut un piure grunjos (nu foarte fin). Dacă preferaţi, puteţi răzăli mărul. Eu am folosit soiul meu preferat de mere, Golden.

 

Pasul 3

Cu ajutorul unui ciocan de bucătărie, am mărunţit nucile. Dacă nu aveţi un astfel de ciocan, le puteţi tăia grosier, cu cuţitul. Eu am ales să pun nucă şi nuci de Pecan.

 

Pasul 4

Fulgii i-am amestecat cu piureul de măr. Deasupra am pus nucile mărunţite, fulgii de migdale şi boabele de rodie.

 

 

Micul dejun a fost un deliciu, o combinaţie armonioasă de texturi, cu un gust suficient de dulce. În plus, aşa cum v-am obişnuit, este un mic dejun sănătos şi săţios.

 

 

Care sunt terciurile voastre preferate? Ce ingrediente folosiţi cel mai des?

 

 

Alte rețete cu fulgi de ovăz: 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *