Titlu: „Gândește ca un călugăr. Antrenează-ți mintea pentru a-ți găsi liniștea și scopul în viața de zi cu zi”

Autor: Jay Shetty

Editura Litera

Nr. de pagini: 332


„Gândește ca un călugăr” este o carte pe care nu am citit-o cu ușurință. Nu pot să spun că nu mi-a plăcut, este plină de informații interesante, însă nu m-a atras așa cum m-aș fi așteptat să o facă.

Cartea este despre cum putem aplica înțelepciunea călugărilor în viața de zi cu zi. Interesant este faptul că această înțelepciune este sprijinită într-o măsură destul de mare și de știință. Gândirea unui călugăr propune un altfel de a privi viața, liberă de egoism, invidie, pofte, neliniști, furie, amărăciune și de trecutul care ne trage înapoi pentru a ne găsi calmul, liniștea și pacea.

În linii mari, Jay Shetty ne ajută să înțelegem de ce negativismul este contagios, cum ne putem controla tendința de a gândi prea mult, de ce comparațiile nu ne fac bine, cum ne putem folosi frica, de ce nu reușim să ne găsim fericirea atunci când o căutăm, în ce mod avem de învățat de la toți cei pe care-i întâlnim, de ce nu suntem același lucru cu gândurile noastre, cum ne putem găsi scopul și sensul și de ce bunătatea este o condiție obligatorie pentru a avea succes.

Cartea este structurată în trei părți: „Renunță”, „Dezvoltă-te” și „Oferă”. În prima parte a cărții, autorul se concentrează pe identitate, negativitate, teama și intenție. În cea de-a doua parte, se vorbește despre scop, rutină, minte și ego. Ultima parte a cărții este dedicată recunoștinței, relațiilor și ajutorului pe care noi îl putem oferi. Fiecare parte a cărții are sugestii de meditații și exerciții practice pe care le putem face pentru a înțelege mai bine tema fiecărei părți în parte.

Câteva idei de ținut minte

Identitatea noastră se bazează pe ceea ce cred alții despre noi, de modul în care suntem percepuți de ceilalți. Astfel, prin majoritatea eforturilor depuse ca să ne perfecționăm nu facem decât să încercăm să atingem acel ideal imaginar. Aducem cu noi acasă rolurile pe care le interpretăm fără să ne dorim și fără să putem controla asta. Indiferent cât de bine ne jucăm rolurile, sfârșim prin a ne simți nemulțumiți, deprimați și nefericiți. Propria noastră identitate este distorsionată. 

♦ Felul în care societatea definește o viață fericită este atât de general, încât nu se aplică nimănui. Singurul mod prin care ne putem făuri o viață plină de însemnătate este să eliminăm tot acel zgomot și să privim în interiorul nostru.

♦ Suntem programați să ne conformăm. Acest lucru nu este neapărat un lucru rău, însă atunci când suntem înconjurați de bârfe, conflicte și negativitate începem să percepem lumea în aceste moduri. Detașarea de negativitate începe prin recunoștință și iertare.

♦ S-a demonstrat că iertarea ne ajută să atingem un echilibru lăuntric. De fapt, ea ne conservă energia și ne ajută să fim mai sănătoși.

Transformarea fricii din ceva negativ în ceva pozitiv este tocmai acceptarea ei, recunoașterea faptului că ea există. Adesea, sursa temerilor noastre este în strânsă legătură cu atașamentul, cu nevoia noastră de a deține și de a controla.

♦ Avem tendința să anticipăm evenimentele mari din viață: vacanțele, promovările, petrecerile aniversare, etc. Punem presiune pe aceste evenimente ca să se ridice la înălțimea așteptărilor noastre, însă, dacă vom căuta bucurii mici, nu va trebui să așteptăm să apară în calendar. În schimb, ne vor aștepta în fiecare zi dacă ne facem timp să le căutăm.

Avem impresia că putem face mai multe lucruri deodată, însă această împărțire a atenției ne erodează, de fapt, capacitatea de concentrare, iar în timp ne va fi din ce în ce mai greu să ne ocupăm de un singur lucru fără să fim distrași. Studiile arată că doar 2% dintre noi pot să facă în mod eficient mai multe lucruri deodată.

♦ Creierul nostru se pricepe de minune să-i spună minții unde greșește și rareori îi spune la ce se descurcă bine. Concentrează-te mai mult pe recunoașterea meritelor și reușitelor minții tale. În loc să-ți amplifici eșecurile, recunoaște-ți progresele. Ne spunem lucruri pe care nu le-am adresa niciodată oamenilor pe care îi iubim. Putem dezvolta principiul „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” și ne-am putea spune „Iubește-te și respectă-te așa cum vrei să-i iubești și să-i respecți pe ceilalți”.

♦ Detașarea înseamnă să ne observăm propriile reacții de la distanță și să luăm hotărârile judecând limpede. Detașarea este o formă de autocontrol care ne ajută să dobândim cu adevărat controlul asupra minții.

♦ Egoul își dorește ca toți să ne placă, pe când stima de sine nu este interesată de acest lucru. Egoul are impresia că le cunoaște pe toate, pe când stima de sine crede că are câte ceva de învățat de la oricine. Egoul are ceva de dovedit în fața celorlalți, pe când stima de sine își dorește să se exprime. Egoul se teme de ce spun ceilalți, se compară cu alții, vrea să-și dovedească valoarea, știe totul, pretinde că e puternic și vrea ca oamenii să-l respecte. Stima de sine filtrează ce zic alții. Când oamenii sunt ghidați de stima de sine, se compară cu ei înșiși, vor să fie ei înșiși, pot învăța de la oricine, știu că este în regulă să fie vulnerabili, se respectă și îi respectă pe ceilalți.

♦ Recunoștința are beneficii măsurabile, iar știința confirmă acest lucru. S-a constatat că recunoștința are legătură cu îmbunătățirea sănătății mentale, a conștientizării de sine, a relațiilor și cu dobândirea sentimentului de împlinire.

Aș putea continua lista cu foarte multe idei bune pe care le-am găsit în carte, dar aleg să mă opresc aici și să vă las pe voi să le descoperiți. Închei prin a vă spune că mi-a plăcut modul realist în care este scrisă cartea. Nu sunt înșiruite teorii care nu pot fi aplicate de oamenii de rând în viața de zi cu zi. Jay Shetty nu ne servește niște lecții abstracte, ci își susține ideile prin exerciții practice pe care le putem aplica fiecare dintre noi, în funcție de ceea ce ni se potrivește, pentru a reduce stresul cotidian, a ne îmbogăți relațiile cu cei din jur, dar și pentru a privi mai adânc în interiorul nostru.

Ați citit cartea? Îl urmăriți pe Jay Shetty?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *