Titlu: „Cartea alinării”

Autor: Matt Haig

Editura Nemira

Nr. de pagini: 248


 

 

Matt Haig este autorul mai multor volume de succes, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Dintre cele pentru adulți, unul dintre cele mai cunoscute titluri ar fi „Biblioteca de la Miezul Nopții”. Printre volumele pentru copii se numără „Un băiat numit Crăciun” și „Fetița care a salvat Crăciunul”.

„Cartea alinării” este prima carte a lui Matt Haig pe care o citesc. La o primă vedere, cartea este una ușoară, fără prea mult sens, împărțită pe multe capitole. De fapt, pe măsură ce am parcurs-o a fost ca un soi de îmbrățișare caldă venită sub o altă formă, unele capitole potrivindu-se perfect cu momentul în care erau citite. În cele din urmă, ideile expuse în carte au căpătat sens. Cartea este mai profundă decât pare la prima vedere, ea fiind spațiu de manifestare a vulnerabilității autorului, de ajutor, sursă de „lumină” când zilele sunt întunecate.

Matt Haig s-a luptat cu depresia ani la rând. Prin intermediul acestei cărți, el vrea să dea o mână de ajutor ori o vorbă bună celor care trec prin perioade asemănătoare cu cele prin care a trecut el ori celor care se simt deznădăjduiți.

 

Structura cărții

Cartea este împărțită în 4 părți principale, fiecare având mai multe capitole scurte. Când spun capitole scurte, mă refer la secțiuni cuprinse între un paragraf și 2-3 pagini. Ideile din această carte sunt un mix neașteptat de cititate celebre, liste de filme și melodii, confesiuni, definiții și povești de viață. Toate acestea fac ca această lectură să fie una relaxată, care își propune să aducă un strop de alinare fiecăruia dintre noi. 

 

Cred că marele plus al acestei cărți este faptul că autorul a dat dovadă de mult curaj atunci când a decis să-și expună povestea, lupta cu depresia și a folosit experiența proprie pentru a-i ajuta pe alții. Un mare minus, din punctul meu de vedere, nu ține de calitatea textului, ci de modul în care s-a ales să fie publicat, pentru că veți găsi multe pagini care sunt ocupate cu un singur paragraf, chiar și cu o singură propoziție. Probabil că această structură a avut ca scop introspecția, un îndemn nescris de a ne lua timp pentru a reflecta la cele scrise. 

 

Câteva dintre ideile care mi-au plăcut

Am selectat câteva idei din carte care mi-au mers la suflet, poate mai mult decât altele, în momentul în care au fost citite. Mi-am salvat playlist-ul cu cântece care consolează (așa le-a numit autorul) și cele „Zece cărți care mi-au ajutat mintea”. 

♥  Din „Puterea lui De ce?” – „A scrie este un mod de a vedea. Un mod de a-ți vedea mai clar nesiguranța. Un mod de a pune în lumină îndoieli și visuri și de a-ți da seama la ce se referă ele, de fapt. Prin scris, o întreagă mlaștină de angoase se poate evapora în lumina puternică a adevărului”. M-a dus cu gândul la Morning Pages

„Lupul” – „Plânsul eliberează hormonii stresului. Înjuratul crește toleranța la durere. Furia ne poate motiva să acționăm. Simte ceea ce simți. Tăcerea și zâmbetele nu sunt singurul mod de a răspunde la durere. Uneori e bine să urli.”

„Direcție greșită” – „Valoarea ta nu se află în mintea altor oameni.”

„Cupă” – „Nu ai niciun control asupra a ceea ce cred oamenii că ești. Așa că nu-ți face griji. Dacă ei vor să urască o versiune a ta fictivă, ce trăiește în mintea lor, lasă-i. Nu te epuiza încercând să te faci înțeles de oameni care se încăpățânează să nu te înțeleagă. Păstrează-ți propria cupă plină. Alege bunătatea.”

„Acceptare” – „Vine o vreme minunată când trebuie să te oprești, să nu mai încerci să scapi de tine însuți sau să te perfecționezi, când trebuie doar să-și îngădui să fii tu însuți.”

 

Vă recomand această carte indiferent de culoarea zilelor voastre, indiferent dacă alegeți să o citiți într-o perioadă tumultoasă ori cu liniște. Cred că fiecare dintre noi, fiecărui pasaj în parte, îi vom da o însemnătate diferită, personală, bazată pe trăirile și experiențele noastre. 

 

Alte cărți pe care vi le recomand: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *