Sursa foto: Pexels.com

Viețile noastre sunt pe repede înainte, cu roluri multiple, sarcini multe și sentimente de toate felurile. Avem de gestionat joburi, școli, relațiile cu copiii și partenerii de viață, avem facturi de plătit, griji de disipat, bucurii de trăit, împliniri de savurat și dezamăgiri de încasat. Viețile ne sunt pline cu de toate. Creierul nostru este într-o activitate permanentă, luptându-se cu stres, anxietate și planificări de toate felurile. Uneori, ceea ce trăim în fiecare zi ne copleșește și nu ne permite să alocăm timp pentru ceea ce este important cu adevărat. Pentru mai multă claritate, o metodă folositoare poate fi Morning Pages.

Ce este conceptul de Morning Pages?

Metoda Morning Pages a apărut în cartea „Cum să eliberezi artistul din tine” a Juliei Cameron. Cartea este dedicată artiștilor care se confruntă cu blocaje creative, care se luptă cu fricile în procesul lor de creație. Dar Morning Pages nu este o tehnică benefică doar pentru artiști, ci pentru fiecare dintre noi. Ea se referă la journaling și poate atinge oricare dintre următoarele teme: parenting, viață profesională, relație de cuplu, viață la modul general. De fapt, pe scurt, Morning Pages aduce claritate, concentrare și direcție în viețile noastre.

Cum funcționează Morning Pages?

Este un exercițiu foarte simplu, care nu necesită materiale deosebite sau costisitoare. Vă alegeți o agendă sau un caiet în care să vă facă plăcere să scrieți și un pix care să vă fie confortabil. În fiecare dimineață, vă treziți cu 20-30 de minute mai devreme și vă apucați de scris. Julia Cameron recomandă să scriem 3 pagini în fiecare dimineață (fără prescurtări). Nimic complicat … sau poate puțin! 😊

De ce dimineața? Pentru că, după somn, la prima oră a dimineții suntem în apogeul creativității.

De ce 3 pagini? Pentru că nu poți scrie în 3 pagini doar că nu ai chef de scris, că ți-e somn și că te-ai băga înapoi în pat. Autoarea spune că a doua pagină și jumătate se scrie cel mai greu, dar acolo ne “dăm drumul”.

Cum scriem? Lucrurile par simple, dar s-ar putea să nu fie în fiecare zi. S-ar putea să fie zile în care să nu știi despre ce să scrii. Scrie despre orice îți trece prin cap!

S-ar putea să fie zile în care vei uita să scrii dimineața sau nu vei avea timp suficient să o faci. Scrie dupămasa sau seara!

S-ar putea să fie zile în care să nu reușești să te încadrezi în target, în numărul de pagini. Fă un efort! Scrie despre orice până umpli numărul respectiv de pagini.

S-ar putea să fie zile în care îți va fi greu să “te lași”, să pui lucrurile pe hârtie fix așa cu îți vin.

Nu există restricții sau reguli clare. Tu faci regulile, dar îți iei angajamentul să te ții de ele. 

Morning Pages este doar pentru tine, fără să împărtășești cu ceilalți ideile și gândurile așternute pe foaie. Gândul că cineva ar putea citi ceea ce ai scris, te poate împiedica să scrii cu 100% sinceritate. Așadar, Morning Pages este un spațiu în care nu există cenzură sau judecata că ai scrie prostește, ți-ai plânge de milă ori că ai idei nebunești. Orice gând e permis! Este chiar indicat să-l scoți din adâncul sufletului și să-l așterni pe hârtie.

Sursa foto: Pexels.com

Beneficiile Morning Pages

Morning Pages este un exercițiu terapeutic, recomandat și de psihologi. Cu ce ne ajută?

  1. Ne aduce echilibru.
  2. Ne ajută să ne eliberăm mintea de gânduri și să ne răspundem singuri la unele întrebări.
  3. Ne stimulează creativitatea.
  4. Ne ajută să descoperim noi perspective, să generăm idei noi. 
  5. Ne „împinge” să ne descoperim punctele sensibile și să le transformăm în beneficiul nostru.
  6. Scrisul de mână stimulează creierul într-o proporție mult mai mare decât o face scrisul cu ajutorul tastaturii. În plus, scrisul pe tastatură este cu mai puțină profunzime decât scrisul de mână.
  7. Ne eliberează de stres și anxietate.
  8. Ne ajută să ne măsurăm evoluția.

Experiența mea (de până acum)

Încep prin a vă spune că nu pricep exact cum funcționează Morning Pages, dar este un exercițiu care îmi face bine. Cred că asta contează, nu? 🙂

Morning Pages este acea mică schimbare din viața mea, dar care are beneficii palpabile. Scriu constant din 13 iulie (de o lună și jumătate). Scriam și înainte, dar nu reușeam să fiu constantă. În cea mai mare parte, la mine, Morning Pages este despre recunoștință (Cristina Oțel explică importanța exercițiilor de recunoștință) și o analiză cumva a ceea ce simt, a emoțiilor cu care mă confrunt în viața de zi cu zi. De asemenea, Morning Pages a ajuns să fie un obicei sănătos care a înlocuit unul nesănătos: fumatul. E mult de povestit aici, dar, pe scurt, fumam de mulți ani (cu o pauză consistentă) și anul acesta mi-am dorit mai mult ca niciodată să renunț la fumat. Fumătorii știu că cu toată ambiția și motivația din lume, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Cel mai dificil moment al zilei mi s-a părut dimineața, la cafea. Așadar, țigara de la prima oră am înlocuit-o cu Morning Pages.

Mi-am setat așteptări realiste de la bun început, motiv pentru care nu am scris nici în titlu că Morning Pages este un obicei care îți va schimba viața, deși sunt șanse să o facă. Nu mă aștept să-mi schimbe viața, dar mă las dusă de val și, până acum, valul pare a fi în beneficiul meu. De asemenea, Morning Pages nu vreau să fie o presiune pentru mine, dar este un angajament pe care mi l-am luat. Am scris și în concediu, aproape în fiecare dimineață, dar nu am pus presiune pe mine să scriu zilnic și nici nu mi-am bătut în cuie să scriu musai 3 pagini. Regulile pe care eu mi le-am fixat sunt destul de simple: să scriu zilnic (cu mici excepții), dimineața sau seara, cel puțin 2 pagini, 3 în mod ideal. 

Online, veți găsi experiențele unor oameni care se țin de multă vreme de Morning Pages și beneficiile pe care le-au resimțit de-a lungul timpului. Poate că informațiile de aici și împărtășirea altor experiențe vă vor da curaj sau vă vor inspira să încercați și voi această tehnică. Morning Pages pare o tehnică simplă, fără prea mare impact, însă știm cu toții că, adesea, lucrurile simple fac diferența.

Ați auzit sau ați testat până acum Morning Pages?


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *