Titlu: „Fiica Reichului”

Autor: Louise Fein


„Fiica Reichului” începe cu o întâmplare din copilăria Hertei, când el, un evreu, un aproapiat al familiei, a salvat-o de la înec. Anii au trecut și evreii au devenit „porci nespălați”, nedoriți în societatea germană unde arienii erau rasa superioară care nu trebuia să-și murdărească sângele pur.

Herta devine adolescenta curioasă, cu vise mărețe și dornică să descopere lumea, care se luptă cu îndoctrinarea, căreia, în primă fază, îi este greu să distingă dreptatea de nedreptate în mijlocul unei familii cu adânci convingeri naziste, într-o școală în care copiii evrei erau umiliți în fața germanilor puri, într-o iubire interzisă care o făcea să vibreze.

“- Aș vrea să fii fericită, Hetty, îmi răspunde Mutti uitându-se pe geam, la gazonul plin cu frunze căzute. Dar nu contează ce cred eu sau ce crezi tu și, cu atât mai puțin, ce îți dorești tu. Tu trebuie să îți faci datoria. Ca noi toate. Mai întâi față de Führer. Apoi față de Vati și, într-o bună zi, față de soțul tău. Ai aproape șaisprezece ani, Hetty, n-ar mai trebui să îți explic lucrurile astea.”

„Fiica Reichului” este un roman despre iubire pură și datorie față de familie, de țară, de Führer. Iubirea este cea care o ajută pe Hetty să vadă dincolo de traiul îndestulat, de funcția înaltă a tatălui în sânul politicii vremii, înalt ofițer nazist. Va lupta cu toate armele pe care le poate avea o adolescentă pentru a-și apăra alesul, pe Walter, prietenul din copilărie, cel care a salvat-o de la moarte. Hetty și Walter încep o poveste de dragoste interzisă care le pune amândurora viața în pericol. Hetty va sacrifica totul: familia, datoria pentru țară și chiar propria-i viață. 

Cu o scriitură care te plonjează în mijlocul evenimentelor și te trece prin toate emoțiile Hertei, ale lui Walter și nu numai, cartea te ține cu sufletul la gură. Povestea este sfâșietoare de la început până la final. Dacă ați citit până acum cărți care evocă drama evreilor din perioada nazistă, „Fiica Reichului” vă permite să fiți de cealaltă parte, în tabăra nazistă, să înțelegeți anii care preced cel de-al doilea război mondial (1933-1939) dintr-o altă perspectivă. 

„Ce părere ai despre mine acum? După tot ce am făcut? Potrivit legii, am păcătuit. Am săvârșit cel mai grav păcat. Mă gândesc la trupurile noastre: transpirația noastră, sângele nostru, amestecate acum pentru totdeauna. Un lucru care nu se mai poate desface. Sunt distrusă și damnată. Dar cum poate fi considerat păcat un lucru care mi s-a părut atât de firesc, de desăvârșit? Într-adevăr, nu este. Nu are cum să fie. Walter este cel mai bun, cel mai blând, cel mai tandru. În brațele lui, sunt în siguranță. Ei sunt cei care greșesc, nu noi.”

Așa cum precizează autoarea, Louise Fein, romanul este inspirat din istoria familiei sale, bazat pe o cercetare istorică minuțioasă, la care a adăugat elemente de ficțiune pentru a potrivi imaginea de ansamblu cu propria ei viziune, pentru a oferi cursivitate poveștii. Văd romanul acesta ca un puzzle în care s-au îmbinat perfect elemente reale din diferite povești de viață pentru a crea o singură poveste coerentă, teribil de realistă, dureroasă de cele mai multe ori.

„Fiica Reichului” este despre familii dezbinate de credințe diferite ori de nebunia unui „păpușar” iscusit, cu multe scene în care orice urmă de umanitate a fost uitată, cu ipostaze orchestrate pentru a-i portretiza pe evrei ca fiind răul absolut, cu ambiții mai presus de oamenii cei mai prețioși pe care ți-i poate da viața, cu cruzimi comise în numele unei lumi mărețe, paradoxal, fără violență. 

Este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit, deși este un roman de debut. „Fiica Reichului” este o lecție de dragoste și curaj, povestea unei iubiri interzise, dar care va dăinui pentru totdeauna. Este un roman care te revoltă, te umple de recunoștință că trăiești în vremuri mai blânde, te provoacă să îți pui întrebări și să găsești justificări pentru cele mai absurde alegeri … deși unele dintre ele nu pot fi nicicum explicate ori justificate. Aș vrea să vă dau mai multe detalii, dar nu vreau să vă stric plăcerea de a descoperi pe cont propriu ce are această carte de oferit. V-o recomand cu drag! 

Dacă ați citit-o, abia aștept părerea voastră, să-mi spuneți cum vi s-a părut.

Alte cărți/povești de viață pe care vi le recomand: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *