Drumul catre libertate

 

 

 

 

Titlu: Drumul către libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord. (In Order to Live: A North Korean Girl’s Journey to Freedom)

Autori: Yeonmi Park împreună cu Maryanne Vollers

Anul apariţiei: 2015

 

 


 

„Drumul către libertate” este autobiografia lui Yeonmi Park, o tânără în pragul adolescenţei, care a fugit din Coreea de Nord cu gândul de a gusta libertatea. Încă din primele pagini ale cărţii aţi putea crede cu uşurinţă că este vorba de o ficţiune, însă povestea ei este cât se poate de reală.

Cartea este structurată în 3 părţi, însă pe mine m-a prins încă de la început. Aşa se întâmplă cu cărţile care îmi permit să descopăr alte culturi, obiceiuri şi moduri de viaţă contemporane. De fapt, asta m-a frapat: actualitatea poveştii. Fata asta a trăit, mai exact, trăieşte în aceleaşi vremuri ca şi mine, dar într-un mod extrem de diferit de ceea ce eu cunosc. În povestea ei parcă nu ar fi vorba de aceeaşi perioadă pe care o cunosc eu, parcă ar spune o poveste petrecută în altă lume, în timpuri foarte îndepărtate. Până la urmă, mi-a fost cât se poate de clar că am crescut în lumi opuse.

Yeonmi descrie viaţa în Coreea de Nord, sistemul comunist şi propaganda acestuia, subliniază gradul de manipulare al populaţiei, precum şi lipsurile acesteia. Pune accent pe originile sale şi descrie viaţa familiei ei sub regimul comunist. Detaliile par ireale pentru vremurile în care trăim. Practic, prima parte a cărţii este despre greutăţi inimaginabile şi foame permanentă.

China părea salvarea după trezirea din propaganda nord-coreeană, însă aceasta a devenit tărâmul ororilor, al violurilor şi al traficanţilor de carne vie. Unele pasaje din carte sunt şocante: „Imediat ce Hongwei a terminat cu mine, m-am dus în baie şi am stat sub duş mult timp, poate chiar ore întregi. Mă simţeam foarte murdară. Eram copleşită de disperare. Mi-am frecat pielea până a dat sângele, iar asta m-a făcut să mă simt puţin mai bine. Am descoperit că durerea fizică îmi alină durerea interioară, iar pentru o vreme am prins obiceiul să mă ciupesc şi să mă zgârii cu câte o cârpă aspră. Câteodată numai aşa puteam să scap de durerea care îmi sfâşia inima.”

Copilăria lui Yeonmi a murit odată ajunsă în China. După planul sinuciderii, a decis să accepte propunerea traficantului său, devenit amant, de a-şi reîntregi familia. Ea descrie o realitatea dureroasă din jurul ei: „O tânără de vreo 25 de ani sărise de pe un pod în apele îngheţate ale unui râu în timp ce fugea din ţară. Când a ajuns la Changchun, nu îşi mai putea mişca jumătatea inferioară a corpului. Mi-a spus că Zhifang o violase chiar şi aşa. Hongwei a reuşit totuşi să i-o vândă unui ţăran.”

Yeonmi a reuşit să-şi găsească mama vândută unui ţăran chinez şi să-şi aducă tatăl în China. Lipsea doar sora sa plecată în China cu câteva zile înaintea ei. Bucuria de a-şi vedea părinţii împreună i-a fost de scurtă durată, tatăl ei murind de cancer la câteva luni după marea revedere. Din acest punct, lucrurile au început să meargă din nou prost: traficantul lui Yeonmi îşi pierdea banii şi puterea, iar fata a fost nevoită să îşi vândă mama. Din dorinţa de a obţine acte false care i-ar oferi şansa să muncească, Yeonmi a fost răpită de un gangster fără scrupule, dar salvată din dragoste de traficantul său.

Viaţa din China nu o făcea să se simtă liberă aşa cum visa să fie atunci când şi-a părăsit ţara. Mânată de dorinţa de libertate a ales să emigreze în Coreea de Sud. Avându-şi din nou mama alături, a plecat pe un nou drum, presărat cu alte piedici, dar şi cu libertăţi. În Coreea de Sud a realizat că povestea ei îi poate inspira pe alţii, că poate vorbi liber de atrocităţile care se petrec în Coreea de Nord.

„Şi-am mai învăţat ceva în ziua aia: fiecare dintre noi are deşertul lui. Poate că nu este acelaşi deşert ca al meu, dar toţi trebuie să le traversăm pentru ca viaţa noastră să aibă un scop şi să fim liberi.”

În acest video Yeonmi Park descrie frânturi din viaţa ei. De fapt, acest video mi-a stârnit curiozitatea să îi citesc cartea şi vă spun sincer că este una dintre cele mai dure şi emoţionante cărţi pe care le-am citit vreodată. În ciuda tuturor greutăţilor, Yeonmi a rămas mândră de originile ei şi nu a încetat niciodată să spere la o viaţă mai bună. Astăzi, Yeonmi este activist pentru drepturile omului şi vrea să atragă atenţia asupra opresiuniilor din Coreea de Nord.

 

Vă recomand cartea cu drag!

 

Puteţi citi şi despre cărţile anterioare:

„Parenting necondiţionat” – o carte pentru părinţi şi nu numai

„Vânătorii de zmeie” – o poveste despre prietenie şi trădare

„O nouă autoritate, fără pedepse şi fără bătaie” – un mozaic de studii, mărturii, experienţe, soluţii şi idei

„Nojoud, divorţată la 10 ani” – o poveste despre curaj

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

4 Comments on Recomandă o carte (#5): „Drumul către libertate” – o poveste dureros de realistă

  1. Eu personal nu am citi cartea, dar sotia mea da. De fapt, „a devorat” aceasta carte in cateva zile. Cateva ore mai exact, in timpul in care pitica noastra de 11 luni dormea somnul de amaizi.

    • Sa stii ca daca as fi avut timp, la fel de repede as fi citit-o. E o carte care te pune pe ganduri si te face sa apreciezi mai mult ceea ce ai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *