Titlu: „Necredincioasa” („Infidel”)

Autor: Ayaan Hirsi Ali


 

„Necredincioasa” este o carte care, inevitabil, te pune pe gânduri. Este povestea fabuloasă a autoarei, dar și un manifest pentru femeile musulmane, care denunță multe dintre practicile musulmane.

Cum spuneam mai sus, Ayaan Hirsi Ali are o poveste fabuloasă. Nu știu dacă să spun că este o norocoasă a vieții sau o femeie extrem de ambițioasă care și-a croit norocul cu mâna ei și, în același timp, și-a atras ghinionul. Spun asta pentru că a fost crescută într-o familie nomadă musulmană strictă și într-un clan extins din Somalia, împreună cu sora și fratele ei. A supraviețuit războiului civil, mutilării genitale și unor bătăi crunte.

În Kenya și Arabia Saudită, țări în care și-a petrecut o parte din viață, imamii au jucat un rol important în educația ei. Când părinții credeau că i-au găsit soțul perfect, a fugit din Africa în Europa pentru a scăpa de acest mariaj impus. A cerut azil politic în Olanda unde și-a început studiile politice și, mai apoi, lupta pentru drepturile femeilor musulmane. Unul dintre scopurile sale este reformarea Islamului.

Dintr-o femeie crescută cu învățăturile stricte ale Islamului, a ajuns o femeie puternică, independentă, care a pus la îndoială cuvintele profetului, care și-a permis să gândească mai departe de ceea ce era scris în Coran, care a avut curajul să urce pe scena politică a Olandei. Cum era de așteptat, crezurile ei i-au atras renegarea familiei, dar și amenințări din partea musulmanilor. Astăzi ea este o țintă a teroriștilor, dar continuă să își ducă misiunea mai departe. 

Mie mi-a plăcut foarte mult această carte. Transmite un mesaj foarte puternic sau, mai bine zis, este presărată cu mai multe mesaje pline de importanță pentru vremurile actuale și nu numai. Dacă ar fi să le menționez pe câteva dintre ele, aș spune că această carte este despre: 

  • curajul de a-ți depăși condiția, de a-ți lua viața în propriile mâini;
  • dezvoltarea și încurajarea gândirii critice; 
  • curajul de a spune ce gândești;
  • o paralelă a vieții de zi cu zi, cu tot ce implică ea, între 2 lumi care se află la câteva mii de kilometri distanță;
  • valorile noastre contează și ele joacă un rol capital în educarea generațiilor viitoare. 

Vă las să descoperiți povestea lui Ayaan Hirsi Ali și să reveniți cu un feedback. O puteți cumpăra de aici (are preț redus). Până atunci, vă las, mai jos, câteva pasaje de la finalul cărții.

 

„Mereu este dificil să faci tranziția către o lume modernă. A fost dificil și pentru mine. M-am mutat din lumea circumciziei și a mariajului forțat în lumea emanmcipării sexuale. După ce am terminat călătoria, știu că una dintre aceste lumi este, pur și simplu, mai bună decât cealaltă. Nu datorită echipamentelor sale luminoase, ci, în esență, datorită valorilor sale.

Mesajul acestei cărți, dacă trebuie să aibă un mesaj, este acela că noi, cei din Occident, am greși dacă am prelungi durerea tranziției în mod inutil, ridicând culturi pline de bigotism și ură față de femei la statutul de moduri de viață alternative și respectabile.”

 

„Viața este mai bună în Europa decât în lumea musulmană, pentru că relațiile dintre oameni sunt mai bune și în Occident viața pe pământ este evaluată aici și acum, iar indivizii se bucură de drepturi și libertăți care sunt recunoscute și protejate de stat. Să accepți subordonare și abuz pentru că Allah a vrut-o – asta este, pentru mine, ură de sine.”

 

„Ceea ce mă preocupă și mă motivează cel mai mult este faptul că femeile din Islam sunt oprimate. Această oprimare a femeilor face ca femeile și bărbații musulmani să rămână în urmă față de Occident. Creează o cultură care generează și mai multă înapoiere, cu fiecare generație. Ar fi mai bine pentru toată lume, pentru musulmani mai presus de toate, dacă această situație ar putea fi schimbată.”

 

 

 

 

Alte cărți pe care vi le recomand:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *