Photo by Brooke Lark on Unsplash

 

 

Sunteţi de acord că, înainte de toate, mâncăm cu ochii? Zilele trecute, citeam un studiu interesant despre acest subiect, mai exact despre foamea vizuală şi saţietatea digitală. Suntem expuşi, din punct de vedere vizual, la mâncăruri apetisante, pozate frumos, care ne fac poftă de la prima vedere. Ei bine, multe dintre aceste preparate nu sunt tocmai sănătoase. În acelaşi studiu, se amintea de criza obezităţii care există la nivel mondial şi se preciza că, pe acest fond, ar trebui să fim atenţi la toţi factorii care ne influenţează relaţia cu mâncarea.

Suntem înconjuraţi de imagini cu mâncare apetisantă, dar plină de grăsimi nesănătoase şi de zahăr. Asta se întâmplă de câte ori ieşim din casă sau deschidem internetul. Întrebarea este ce impact au aceste imagini asupra comportamentului consumatorului, ce influenţă au asupra noastră valurile de junk food şi bombardamentele cu „gastroporn-uri”?

♦ Ştiaţi că, plating-ul, această artă a aranjării mâncării, indiferent dacă vorbim de fotografii prezente pe Instagram, în meniurile restaurantelor sau sugestiile de prezentare/servire de pe cutiile din supermarket-uri, exercită un impact asupra percepţiei gustului şi influenţează alegerile pe care oamenii le fac în privinţa mâncării?

♦ S-a demonstrat că expunerea vizuală la mâncare joacă un rol esenţial în comportamentul consumatorului. Se pare că informaţia despre mâncare care derivă din social media influenţează peste 70% din mâncarea consumată de americani.

După aceste câteva detalii, vă propun ca, în acest an, să acordaţi o mai mare atenţie meselor festive. Nu vă sugerez să gătiţi până la epuizare, ci să aveţi pe masă un echilibru între sănătos şi nesănătos şi să faceţi mai multe eforturi în privinţa aranjării, prezentării mâncării. Să ştiţi că, cu câteva trucuri, preparatele sănătoase, nu foarte apetisante, pot atrage ochii mesenilor, implicit pofta acestora. 🙂 În continuare, vă propun câteva idei simple.

 

Aperitive sănătoase servite sub alte forme

 

Aici v-am propus 19 aperitive sănătoase pentru mese festive. Cum le puteţi prezenta într-un mod mai atractiv?

◊ Să includeţi printre aperitive una sau două supe cremă, servite în pahare mici, cu linguriţe mici. Practic, oamenii vor avea posibilitatea să guste un preparat pe care poate nu-l gătesc acasă în mod obişnuit. În plus, supele cremă sunt pline de nutrienţi, aduc un plus de culoare, de exemplu supa cremă de sfeclă, şi au o textură diferită de majoritatea preparatelor.

◊ Chec aperitiv în formă de brioşe. Personal, mie îmi plac checurile aperitiv şi îmi place să le fac în forme mici. Astfel, nu se usucă ca atunci când sunt tăiate şi sunt mâncate mai uşor atât de cei mari, cât şi de cei mici.

◊ Tartine decupate. Includeţi de obicei paste tartinabile pe platourile cu aperitive? Mie îmi plac, pentru că pot aduce un plus de culoare, de gust şi pentru că se fac foarte simplu. De exemplu, le puteţi servi pe diverse sortimente de crackerşi sau pe felii de pâine pe care, în prealabil, le-aţi decupat cu ajutorul unor forme pentru biscuiţi. Cei mici sigur vor fi încântaţi.

◊ Mini sandwich-uri. Pastele tartinabile le puteţi folosi şi pentru mini sandwich-uri. Există decupătoare care vă pot ajuta în realizarea mini sandwich-urilor. Apoi, le puteţi fixa cu beţe din lemn.

 

Idei pentru felurile principale

 

Dacă optaţi pentru friptură şi garnitură la felul principal, să ştiţi că există câteva trucuri care vor face ca mâncarea voastră să arate mai apetisantă.

◊ Înălţimea în farfurie. Carnea o puteţi felia şi aranja în farfurie atât pe orizontală, cât şi pe verticală.

◊ Toate la locul lor. Dacă alegeţi un piure sau un orez pe post de garnitură, lângă carne, îl puteţi aranja cu ajutorul unui inel de bucătărie sau inel pentru mâncare. Acesta este un cerc metalic, confecţionat din inox alimentar, care poate avea diverse dimensiuni.

◊ Culori în farfurie. Piureul poate fi colorat, servit pe straturi, aranjat cu ajutorul unui inel de bucătărie. De exemplu, puteţi opta pentru un piure de cartofi albi combinat cu piure de morcovi ori piure de cartofi dulci combinat cu unul de rădăcinoase.

◊ Texturi diferite. Lângă carnea fragedă şi piureul fin, ar merge şi o textură crocantă, ceva proaspăt. Şi ce este mai potrivit decât o salată. De exemplu, o salată cu frunze care au texturi diferite în care să adăugaţi câteva boabe de rodie.

 

Dulcele poate fi sănătos

 

Sunt aproape sigură că dulcele nu va lipsi de mesele voastre festive, dar acesta nu înseamnă neapărat cantităţi semnificative de zahăr adăugat ori creme în exces. Aici găsiţi câteva reţete de prăjituri sănătoase.

 

Biscuiţi transformaţi în acadele. Înainte de coacere, înfingeţi câte un beţişor din lemn în fiecare.

 

 

◊ Bomboane raw în forme de cake pops. Compoziţia pentru bomboane raw o puneţi pune în forme de cake pops. Ţineţi bomboanele la frigider până se întăresc. Apoi le puteţi scoate din forme şi, dacă vreţi, le puteţi pune câte un băţ pentru cake pops. Le puteţi aranja în pahare, ca un mănunchi, sau în suporturi făcute anume pentru cake pops. 

◊ Budinci în forme de mini checuri. Budincile nu sunt neapărat cele mai apetisante preparate, dar sunt sănătoase, gustoase şi unele merg servite şi reci, ca budinca de banane, de exemplu. Eu am ales să fac budinca de banane în forme rotunde, de mini checuri, care au o gaură în mijloc. Astfel, am putut servi budincile atât umplute, cât şi simple. Pentru umplutură nu am folosit nimic sofisticat, ci dulceaţă de afine, făcută în casă, uşor acrişoară.

 

 

Vesela

Ultima, dar nu cea din urmă, este vesela. Alegerea acesteia ţine de preferinţele fiecăruia dintre noi. De exemplu, sunt oameni care au seturi de vase pe care le folosesc strict la ocaziile festive. Alţii sunt nonconformişti şi preferă să folosească vase diferite, dar care se potrivesc unele cu altele din punct de vedere cromatic. Eu nu fac parte din niciuna dintre cele două categorii. Nu sunt o adeptă a seturilor neapărat, ci îmi place să combin piesele. Prefer vesela albă, dar nu rotundă. Se spune că această culoare scoate cel mai bine în evidenţă mâncarea, pentru că este neutră şi creează contrast. Veselei albe îmi place să-i aduc o pată de culoare care să se regăsească fie pe textilele folosite ori pe platourile pe care servesc preparatele. Pe Pinterest găsiţi o mulţime de idei care să vă inspire în aranjarea meselor voastre festive.

 

Sărbătorile să vă fie aşa cum vi le doriţi! 🙂

 

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *