Îmi plac rețetele simple, sănătoase, accesibile și ușor de făcut. Frittata este una dintre ele. Este o mâncare care provine din bucătăria italiană, seamănă cu omleta sau cu o quiche fără crustă. La bază are ouă, dar se gătește diferit în comparație cu omleta clasică, pentru că se coace în cuptor și, în mod tradițional, se recomandă a fi gătită într-o tigaie din fontă. Ea vă permite atât să sotați legumele, cât și să gătiți frittata în cuptor.

Frittata poate conține legume gătite sau proaspete, carne și/sau brânză, în funcție de preferințe. Frittata mea, cea de mai jos, a fost făcută cu legume sotate, legume gătite (ardei copt) și brânză. Mai sus, spuneam de gătirea acestui preparat în tigaie de fontă. Eu nu am o astfel de tigaie, așa că legumele le-am sotat într-o tigaie antiaderentă, apoi am amestecat ingredientele într-un bol și am copt frittata în forme de mini tarte. În compoziție, pe lângă legume și ouă, am adăugat brânză feta. Bineînțeles, voi puteți adăuga brânza și legumele pe care le preferați. Textura unei frittata trebuie să fie moale și pufoasă. Pentru a o obține, lactatele, laptele și/sau smântâna sunt importante. Mai jos, găsiți ingredientele și modul de preparare.

Ingrediente: 

  • 2 buchete mici de broccoli
  • 2 buchete mici de conopidă
  • 1/2 ardei copt
  • praz (o tijă de aprox. 10 cm)
  • 2 ouă
  • 1 lingură de smântână
  • 20g feta
  • 50ml lapte
  • 5-10g de unt
  • sare
  • piper
  • ierburi de Provence

 

Mod de preparare:

 

Pasul 1

Eu am folosit broccoli și conopidă congelate pe care le-am lăsat la decongelat. Apoi, le-am tăiat în bucăți mici. În bucăți mici am tăiat și prazul și le-am sotat împreună într-o tigaie antiaderentă în care am topit puțin unt.

 

Pasul 2

După ce am sotat legumele, le-am lăsat să se răcorească. În acest timp, am bătut ouăle cu smântâna și laptele. Am adăugat legumele sotate, bucățelele de brânză feta, condimentele și bucățile de ardei copt. Cred că v-am mai povestit că pun pe iarnă și pachețele mici de ardei copt (aprox. o jumătate de ardei/pachet), pe care le folosesc în salate, omlete, guacamole, etc. Astfel, nu trebuie să decongelez o pungă întreagă de ardei. Acelea le păstrez pentru salatele de ardei copt pe care le servim lângă fripturi, de exemplu.

 

Pasul 3

După ce le-am amestecat bine pe toate, le-am distribuit în 2 forme de mini tarte, din silicon. La fel de bine puteți coace frittata și într-un vas ceramic sau în orice alt vas care se pretează gătitului la cuptor. Frittata mea a stat aproximativ 30 de minute la cuptor, la 180° Celsius.

 

 

Eu am servit-o la prânz, cu câteva bucăți de feta deasupra și cu roșii. Este o variantă sănătoasă și rapidă pentru un prânz sau o cină delicioasă. 🙂

 

Alte idei pentru prânz/cină:

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *