Sursa foto: Pexels

 

Octombrie 2017. Eram întorşi acasă de vreo 2-3 săptămâni. Cum îmi place să mă organizez din timp, în noua mea viaţă, acasă, la Cluj, aveam nevoie şi de un medic ginecolog, pe lângă un medic stomatolog, o cosmeticiană, o coafeză … Ştiţi voi, oameni din ăştia pe care îi găseşti destul de greu, îţi sunt indispensabili şi nu îi schimbi după cum bate vântul, ci creşteţi împreună.

M-am apucat de căutat şi multe dintre laude mergeau spre domnul doctor X care profesa într-o cunoscută clinică privată din oraş. Nu dau nume, pentru simplul fapt că experienţa mea este subiectivă. Nu este vorba despre un act medical, ci despre principii. Eu şi domnul doctor nu am făcut click, dar poate asta i se întâmplă domnului doctor cu o pacientă din 50 şi poate sunt eu prea exigentă.

 

Cum a decurs întâlnirea? 

După recomandările primite, n-am stat prea mult pe gânduri şi mi-am făcut o programare. M-am întâlnit cu domnul doctor. I-am explicat scopul vizitei mele și istoricul meu medical. Am adus în discuție posibilitatea unui al doilea copil, deci a unei sarcini pe care el să o monitorizeze. În cazul unei a doua nașteri, îmi doresc, pe cât se poate, ca lucrurile să decurgă ca și în cazul primeia: naștere naturală, momentele de piele pe piele cu copilul, copilul lângă mine pe perioada spitalizării, soțul în sală și alăptare exclusivă. După ce mi-am povestit experiența și mi-am exprimat viitoarele posibile doleanțe, doctorul s-a uitat la mine cu o oarecare uimire și mi-a spus:

El: „Doamnă, știți, lumea a mai evoluat. Nu știu de ce vă place unora să vă chinuiți, să nașteți natural, să treceți prin chinuri. Acum există metode mai blânde și mai eficiente de a naște. Dacă ar fi cazul unei a doua nașteri, faceți cezariană și gata.

Mă uitam la el și nu îmi venea să cred că aveam în fața mea un profesor doctor, un medic ginecolog reputat care încerca să mă convingă că nașterea naturală este de modă veche și cezariana ține de lumea modernă, în care, se pare, eu nu eram. I-am răspuns politicos:

Eu: „Păi, nașterea naturală nu ține de firesc?! Nu sunt femeile construite pentru a naște natural și nu este cezariana o soluție salvatoare atunci când există anumite probleme pentru mamă sau pentru copil?! Eu mi-aș dori să nasc natural dacă s-ar putea, cu soțul lângă mine, să îmi alăptez copilul din prima clipă, să îl țin lângă mine și să am acele minute magice, de piele pe piele, pentru că le consider extrem de importante pentru amândoi. Pe de altă parte, da, știu că pentru dumneavoastră este mai comod să veniți la o naștere programată la oră fixă, care știți, în mare parte, cât timp vă ia. Dar să știți că, bazându-mă pe experiența anterioară, nu-mi este musai să nasc cu doctorul meu. Asta depinde și de viziunea/practica clinicii și cum gestionați nașterile în general.

El: „Mda, faceți parte din categoria asta, asta a naturiștilor care nasc natural, mănâncă într-un fel, alăptează. Așa-s și fiu-meu și noră-mea. Atâta mă mai contrazic cu ei! Dar mno, facem cum vreți, dacă se poate. Se poate și cu soț, și cu alăptare, dar poate vă mai gândiți la ideea unei cezariene.

Dintr-un schimb nu foarte lung de replici, am înțeles că domnul din fața mea nu va fi medicul meu pentru simplul fapt că principiile noastre nu se aliniază, nu avem aceeași viziune și nu mi-a dat siguranța că ar fi făcut tot ce este posibil pentru a naște în condițiile pe care mi le doresc. La fel de politicos, i-am mărturisit:

Eu: „Domnul doctor, vă mulțumesc pentru timpul acordat. Relația noastră medic-pacient se încheie aici, pentru că se pare că nu suntem pe aceeași lungime de undă.

Și am plecat cu speranța că îmi voi găsi un medic cu care să rezonez. Și l-am găsit.

 

Concluzii:

♦ Dacă jumătate dintre femeile care își doresc să fie mame dau peste un doctor care are acest tip de discurs, atunci este de înțeles numărul mare al cezarienelor din România. Repet, vorbim despre un profesor doctor reputat în care am tinde să ne punem toată încrederea. Consider că este foarte important să ne documentăm înainte de a ajunge la medic, să înțelegem puțin avantajele și dezavantajele posibilităților pe care le avem. Aici am scris un articol despre acest subiect.

♦ Aceasta mi-a fost dovadă (dacă mai era nevoie de dovezi) că, în România, se practică cezariana la cerere, stabilită chiar înainte de a exista o sarcină sau o monitorizare a acesteia. Realitatea mi-a arătat că cezarienele pe bandă rulantă (nu mă refer la cele necesare din punct de vedere medical!) reprezintă o adevărată industrie alimentată, în primul rând, de medici. Pentru aceştia este mult mai uşor să programeze o naştere, să-i dea o zi şi o oră fixă, decât să se confrunte cu necunoscutul, să aştepte 3 sau 15 ore după o femeie în travaliu.

♦ Dacă este să mă leg de titlul articolului, acești doctori uită, pe alocuri, de jurământul lui Hippocrate, rostit la încheierea ciclului universitar.

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *