Aproape fiecare reţetă de pe blog are o poveste. Reţetele pot porni de la un ingredient preferat al fetiţei mele sau al meu, din dorinţa de a împăca gusturile a 3 oameni cu preferinţe diferite (eu, soţul şi copilul) ori din curiozitatea mea de a descoperi ceva nou, ceva ce n-am mai încercat ori se întâmplă să mă inspire o reţetă găsită pe undeva, pe internet ori într-o carte de bucate. De această dată, pentru această reţeta sursa de inspiraţie a fost soţul: „Ce-ar fi să faci nişte involtini? Am mâncat eu unii cu dovlecel.” Cam aşa a început discuţia. După ce m-am minunat că îl tentează dovleceii, mi-am zis că ideea lui nu sună rău deloc şi m-am pus pe treabă.

Involtini sunt nişte rulouri mici, originare din Italia. Pot fi făcute cu carne, jambon, cu brânză sau cu legume. Pot fi gătite în tigaie, la cuptor, în sos de roşii sau asamblate „la rece”. Combinaţiile sunt infinite, pentru toate gusturile. Se fac repede şi se mănâncă şi mai repede. 🙂 Aceste rulouri pot fi servite ca aperitive ori ca fel principal. Eu am ales o să nu le gătesc prea mult. Vi le propun în 3 variante.

Ingrediente: 

  • 2 dovlecei (zucchini)
  • sare
  • parmezan (opţional)

 

Umpluturi:

  • cremă de brânză + prosciutto
  • ricotta + ardei copt
  • ricotta + sfeclă coaptă

 

Mod de preparare: 

Pasul 1

Dovleceii i-am spălat bine şi nu i-am curăţat de coajă. Cu peeler-ul pentru legume, am tăiat dovleceii fâşii. Puteţi să-i tăiaţi şi cu cuţitul, dar să ţineţi cont de faptul că fâşiile trebuie să fie subţiri pentru a le putea rula după ce le gătiţi.

 

 

Fâşiile de dovlecei le-am aşezat pe hârtie de bucătărie, am presărat peste ele puţină sare şi le-am lăsat să stea timp de 30 minute, să lase o parte din apa pe care o conţin.

 

 

Pasul 2

Am încins o tigaie grill, am şters fâşiile de dovlecei de apa pe care au lăsat-o şi le-am gătit la foc mediu spre mare. Fâşiile mele au fost subţiri şi nu au avut nevoie să fie gătite mai mult de 30 de secunde pe fiecare parte.

 

 

Pasul 3

Am lăsat fâşiile de dovlecei deoparte şi m-am ocupat de umpluturi. Am făcut rulouri cu 3 umpluturi diferite. Cantităţile pentru umplutură depind de câte rulouri vreţi să obţineţi. Eu am folosit, cu aproximaţie, următoarele cantităţi: o lingură de cremă de brânză, 3 felii de subţiri de prosciutto, 100g ricotta, 1/2 ardei roşu copt şi 1/4 de sfeclă coaptă.

  • cremă de brânză + prosciutto → am uns feliile de dovlecei cu cremă de brânză şi apoi am aşezat felii de prosciutto, de aceeaşi dimensiune ca şi cele de dovlecei. Ocazional, cumpărăm prosciutto şi un salam uscat, din carne de mistreţ, fără ingrediente dubioase. Fetiţa noastră nu consumă niciunul din aceste sortimente. Nici nu vrea să le vadă. 🙂
  • ricotta + ardei copt → v-am mai povestit că am cam întotdeauna ardei copţi în congelator. I-am decongelat, i-am tăiat mărunt şi i-am amestecat cu brânza. Cu această pastă am uns feliile de dovlecei şi le-am rulat.
  • ricotta + sfeclă coaptă → am avut sfeclă coaptă în congelator. Am decongelat-o şi am urmat aceeaşi paşi ca şi în cazul umpluturii cu ardei copt.

 

 

Când rulourile au fost gata, am presărat nişte parmezan şi voilà. 🙂

 

 

Dacă feliile voastre sunt prea subţiri ori prea înguste, puteţi pune câte 2 la fiecare rulou. Având în vedere că se apropie Paştele, acest preparat îşi poate face loc cu succes pe o masă festivă, ca aperitiv.

 

Sper ca această reţetă să vă fie pe plac. Poftă bună! 🙂

 

 

Alte reţete asemănătoare:

 

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *