Foto: Pexels.com

 

Copiii fac experimente în permanenţă, nu credeţi? Da, exact asta fac atunci când aruncă bolul cu supă cremă de sfeclă pe pereţi, când modelează miezul de pâine, când fac baloane de săpun şi chiar şi atunci când le scapă din mâini o farfurie sau un pahar.

Poate v-aţi dori să faceţi cu ei experimente simple, cu mizerie şi dezastre controlate. 🙂 Eu mi-am propus să încerc cu Antonia câteva experimente cu lucruri pe care le avem în casă ori care au un cost minim. Aceste activităţi reprezintă o modalitate de învăţare, dar şi de a petrece timp împreună. Dacă vremea de afară este neprietenoasă, atunci sigur vă prind bine câteva idei amuzante de încercat în casă.

 

O altfel de pompă de umflat baloane

 

Antoniei îi plac mult baloanele. Cred că şi copiilor voştri. Ce ar fi să le arătaţi că există şi o altă modalitate de a umfla baloane?

 

Materiale necesare:

  • un balon
  • o sticlă/un borcan (să vă asiguraţi că puteţi prinde gura balonului de gura sticlei/borcanului)
  • bicarbonat de sodiu
  • oţet

 

Eu am folosit o sticlă din plastic, pe care o aveam în casă. Am pus în ea oţet (am umplut cam 1/4 din sticlă). În balon am pus aproximativ 2 linguriţe de bicarbonat de sodiu. Gura balonului am prins-o de gura sticlei şi am lăsat-o pe Antonia să ridice balonul. Când bicarbonatul a intrat în contact cu oţetul, balonul a început să se umfle.

 

Ce s-a întâmplat? Bicarbonatul cu oţetul creează o reacţie acid-bază, oţetul fiind o soluţie acidă şi bicarbonatul o bază. În urma acestei reacţii, se eliberează dioxid de carbon, un gaz care are nevoie de spaţiu pentru a se mişca. Astfel, urcă în balon şi îl umflă. Cel mai probabil, această explicaţie nu este pe înţelesul celor mici, de vârsta Antoniei, aşa că o puteţi adapta în funcţie de gradul de înţelegere al copilului. Eu pot doar să vă asigur că distracţia este garantată.

 

Primul contact cu electricitatea statică

 

Balonul umflat la experimentul precedent l-am legat şi l-am folosit pentru un alt experiment care are în centru electricitatea statică. Ca şi concept, electricitatea statică este destul de greu de explicat celor mici. În funcţie de vârsta lor, putem intra în mai multe sau mai puţine detalii teoretice. Însă, partea practică cu siguranţă îi va încânta. Noi am făcut 2 experimente cu balonul şi electricitatea statică, unul în oglindă şi unul în baie.

  • Primul experiment. Am frecat balonul umflat de haine şi i-am spus Antoniei să se uite în oglindă şi să-şi apropie balonul de păr. Cum era de aşteptat, firele de păr au fost atrase de balon.
  • Al doilea experiement. Ne-am mutat în baie. Am dat drumul la apă şi am lăsat-o să curgă. Antonia mi-a atras atenţia că irosim apa şi avea dreptate, dar am făcut-o pentru o cauză bună, zic eu. Nu daţi drumul apei în jet, ci lăsaţi să curgă un fir subţire de apă. Frecaţi balonul de haineşi apropiaţi-l de firul de apă. Vedeţi în poza de mai jos ce se întâmplă. Simplu, nu?

 

 

Punga care explodează

 

Materiale necesare:

  • o pungă mică cu închidere tip fermoar
  • oţet
  • bicarbonat de sodiu

 

Vă sfăuiesc să faceţi acest experiment în vană sau într-un vas încăpător, nicidecum pe masă.

Puneţi oţet într-o pungă, cam până la jumătate, şi închideţi-i cam 3 sferturi din fermoar. Prin orificiul rămas, adăugaţi cam 2 linguri de bicarbonat (depinde de cât de mare este punga) şi închideţi repede fermoarul. Punga se va umfla şi va „exploda” spre amuzamentul copilului. Principiul este acelaşi de la primul experiment. Există o reacţie acid-bază.

 

 

Voi ce experimente aţi încercat cu copiii? Dacă v-au plăcut cele 3 pe care vi le-am propus, promit să revin şi cu alte idei.

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *