Diversificare 7 luni

 

 

 

 

Alimente introduse saptamana aceasta: semintele de canepa si broccoli.
Saptamana aceasta ne-am intors acasa (la cealalta casa), deci am avut de facut bagaje (muulte), inca am mai avut musafiri plus multe lucruri de rezolvat, timp de doua zile pline am fost pe drum (aici poti citi experienta noastra), iar cand am ajuns acasa ne-am apucat de despachetat, ordine, curatenie, etc. In concluzie, inventivitatea in bucatarie si introducerea de noi alimente nu au fost prioritare.

 

Luni, 11 ianuarie

Mic dejun: Fulgi de ovaz (fierti in lapte de capra) cu para, mar si pudra de roscove.
Pranz: Deliciu cu pui si scortisoara. Am suplimentat cantitatea de carne cu 30g.

 

Marti, 12 ianuarie

Mic dejun: Mei cu stafide si curmale. Aici am introdus semintele de canepa. O reteta semi-raw inspirata de un preparat al Ligiei Pop.
Pranz: Cartof dulce cu fasole verde, dovlecel si branza de capra.

 

Miercuri, 13 ianuarie

Mic dejun: Banana cu 1/2 avocado si branza de capra. Bun, bun, fooarte bun ?!
Pranz: Cartofi violet cu mazare, broccoli, radacina de patrunjel si galbenus (aproape intreg).

 

Joi, 14 ianuarie (ziua plecarii)

Mic dejun: Avocado cu banana si dovleac. I-am pregatit Antoniei ce era mai simplu de pasat cu furculita pentru ca toate lucrurile ne erau deja impachetate. M-am speriat cat a mancat!
Pranzul: Duo parfumat de dovleac cu cartof dulce. Am simplificat reteta. Am pasat cu furculita dovleacul si cartoful dulce gatit la aburi, am adaugat o lingurita de lamaie si un varf de cutit de vanilie. A devorat tot, tot!

 

Vineri, 15 ianuarie

Mic dejun: Mar razalit cu scortisoara. M-am „inarmat” cu o razatoare mica pe care am folosit-o la hotel. Era cel mai simplu mic dejun care il puteam pregati.

Pranz: Cartof dulce cu fasole verde, dovlecel si sfecla rosie. Pranzul l-am pregatit de acasa si l-am tinut in geanta frigorifica.

 

Sambata, 16 ianuarie

Mic dejun: Afine cu banane.

Pranz: Pui (sau urma de pui) cu cartofi violet, telina si dovlecel. Am precizat urma de pui pentru ca nu stiu daca au fost 20g. Am bucatele de pui de casa portionate in congelator pentru Antonia. Bucata care am scos-o era mai mult os decat carne.

 

Duminica, 17 ianuarie

Mic dejun: I-am facut budinca de avocado cu pudra de roscove, dar la reteta initiala am adaugat si o banana.

Pranz: Cous-cous cu legume.

 

Concluzii: 

  • Am un dubiu: nu stiu daca cat de mult i-a placut preparatul cu broccoli. Ce-i drept, nu e nici leguma mea preferata si a sotului cu atat mai putin.
  • Cum v-am mai spus, pentru mine e important sa ii ofer cat mai multe texturi diferite. De exemplul, meiul este mai dur intreg decat alte cereale/pseudocereale, insa am incercat sa i-l dau intreg si a mancat 110g.

 

Pe pagina de facebook a blogului incerc sa vin cu informatii complementare legate de diversificare, pe care le veti gasi in albumul „Diversificarea” sub forma unor scheme foto: varsta la care se introduc alimentele, modul lor de preparare, nutrientii pe care ii contine fiecare aliment, etc. Mentionez, inca o data, ca schemele sunt facute in functie de informatiile acumulate. Sper ca timpul sa-mi permita sa postez si retete pe masura ce avansam.

Imi propun sa va impartasesc in fiecare saptamana ce alimente am introdus si cum a reactionat fetita mea la fiecare dintre ele. Pentru a nu pierde calatoria noastra printre alimente, va invit sa va abonati la newsletter-ul blogului sau sa dati un like paginii de facebook.

Citeste si despre primele saptamani de diversificare:

Prima saptamana

A doua saptamana

A treia saptamana

A patra saptamana

A cincea saptamana

A sasea saptamana

A saptea saptamana

A opta saptamana

A noua saptamana

A zecea saptamana

4 Comments on Saptamana a 11a de diversificare. Meniuri zilnice si retete.

  1. Buna Flavia,
    La prazul format din „Pui cu cartofi violet, telina si dovlecel” cum ai gatit puiul? Legumele am citit ca le faci la aburi, de regula, dar puiul il gatesti separat? Arunci prima apa in care a fiert carnea? Se fierbe minim 1,5 ore? Eu am pui crescut la tara, dar chiar si asa, unele persoane m-au atentionat ca exista risc de contaminare cu salmonela daca nu il fierb macar 1,5 ore si daca nu arunc prima apa in care a fiert.
    Deci, pieptul de pui nu poate fi adaugat la aparatul cu aburi unde se tin legumele doar jumatate de ora?

    • Bună Larisa,

      Eu puiul l-am fiert de cele mai multe ori. Îl fierb şi acum. Pentru puiul de ţară, nu cred că 20 de minute de fierbere la abur ajunge. Eu rar am aruncat prima apă în care a fiert.

    • Buna. Imi permit sa raspund la intrebarea legata de contaminarea cu salmonela. Aceasta bacterie se dezvolta pana la aproximativ 50 de grade, deci gatirea alimentelor in mod normal prin fierbere , prajire, fiert la aburi e un mod relativ sigur pentru a se proteja impotriva ei (in teorie alimentele ar trebui sa atinga la interior o temperatura de 60°C, deci atentie daca gatiti direct alimente congelate). In schimb nu vad nici un interes à gati carnea minimum 1,5 ore (decat a obtine o carne mai frageda pentru bebe, puiul de tara avant o carne mai ferma) si a arunca apa in care a fost gatita. Trebuie in schimb sa fim atenti la contaminarea incrucisanta , care e cea mai frecventa cauza de imbolnavire cu salmonela (taiem legumele ce le vom manca crude cu acelasi cutit, pe acelasi fund de lemn cu care am taiat carnea cruda, nu ne spalam pe maini dupa ce am atins carnea cruda, mancam produse lactate nepasteurizate sau oua crude care au avut coaja spalata sau fisurata).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *