Titlu„Și atunci mi-am înfruntat destinul”

Autor: Laetitia Colombani

Editura: Univers

Nr. de pagini: 180

Cartea o puteți cumpăra de aici → link carte


Această carte am citit-o în concediu. De acolo e și poza cu cartea și cu ceața densă, un fenomen rar întâlnit pe care vi l-am arătat și am povestit despre el aici.

Este o lectură ușoară, scurtă (are 180 de pagini), dar cu un mesaj puternic. „Și atunci mi-am înfruntat destinul” este un bestseller internațional, vândut în peste 2 milioane de exemplare, carte care a fost publicată în 40 de țări. 

Povestea este extrem de interesantă, iar finalul ei susține ideea că suntem cu toții conectați într-un fel sau altul. Ce pot avea în comun 3 femei, 3 vieți extrem de diferite de pe 3 continente? Bineînțeles că nu am de gând să vă spun pentru că asta ar însemna să stric frumusețea poveștii și scopul meu este să vă îndemn să o descoperiți singuri.

În India, Smita își dorește o altă viață pentru fiica ei. Vrea să o vadă la școală, considerând că aceasta este singura cale a Lalitei să îți croiască o viață mai bună decât cea a părinților ei. Nu vrea să o învețe să curețe latrine, aceasta fiind ocupația Smitei, preluată de la mama ei. Mare i-a fost fericirea când învățătorul i-a acceptat copila.

După prima zi de școală, Lalita vine acasă cu lovituri pe tot corpul, aplicate de învățător, parte dintr-o castă superioară, om căruia mama ei îi curăța latrina. Motivul? Lalita a refuzat să măture clasa în fața colegilor ei. A refuzat umilința. După această întâmplare nefericită, Smita se revoltă, ia o decizie radicală, împotriva voinței soțului ei, convinsă fiind că destinul fetei ei se va schimba indiferent de ce ar fi ea, mama, nevoită să facă pentru asta.

„Să măture clasa înseamnă: tu nu ai dreptul să fii aici. Tu ești o dalită, o scavenger, și așa o să rămâi, așa o să trăiești. O să mori în rahat, la fel ca mama și ca bunica ta înainte. La fel vor muri și copiii, și nepoții și toți urmașii tăi. Nu există altceva pentru voi, paria, rebuturile umanității, numai asta, duhoarea asta infamă, timp de secole la rând, numai rahatul altora, rahatul lumii întregi pe care să îl strângeți voi.

Lalita nu a acceptat. A zis nu. La gândul acesta, Smita se simte mândră de fiica ei. Copila aceasta de șase ani, abia mai înaltă decât un taburet, l-a privit pe brahman în ochi și a zis: nu. El a prins-o, a lovit-o cu nuiaua din trestie, în mijlocul clasei, în fața celorlalți. Lalita nu a plâns, nu a țipat, nu a scos niciun sunet.”

♥♥♥

În Sicilia, Giulia este angajată la atelierul tatălui ei. Împrejurările o forțează, în ciuda voinței mamei și surorilor ei, să preia frâiele și să salveze afacerea familiei. Cu un tată pe patul de spital și cu o afacere care află, întâmplător, că este la limita falimentului, Giulia se îndrăgostește de un bărbat care nu are nimic de-a face cu cultura italiană. Este o dragoste care o ține pe picioare în mijlocul crizei în care se afla întreaga ei familie. Și, totuși, acest bărbat prea exotic pentru lumea Giuliei, joacă un rol determinant în povestea familiei Lanfredi.

„Kamal nu are pielea de aceeași culoare, nu are același zeu ca familia Lanfredi. Își închipuie ce ar spune mama ei: un bărbat cu pielea de culoare închisă, care nici măcar nu e creștin! Ar fi îngrozită. Vestea ar face turul cartierului. 

Atunci Giulia îl iubește pe Kamal în secret. Dragostea lor e clandestină. E o dragoste fără acte.”

♥♥♥

Pe cel de-al treilea continent, în Canada, Sarah este o avocată de succes, foarte organizată și (prea) dedicată muncii ei. Sacrificase 2 căsnicii și rolul de mamă. Fusese nevoită să renunțe la multe momente pe care le-ar fi putut petrece cu copiii ei: serbări, spectacole, zile de naștere, vacanțe. Viața ei a fost și este centrată pe muncă.

Sarah se pregătește pentru promovarea vieții ei, când află că are cancer, o veste care îi dă lumea peste cap, dar refuză să-și pună viața profesională pe pauză și continuă să lupte pentru promovare, să-și ascundă boală în fața tuturor. Ea nu are voie să fie vulnerabilă. Totuși, secretul ei se află în cel mai urât mod cu putință și este exploatat în detrimentul ei. Sarah descoperă cât de vulnerabile devin femeile în fața bolii și a mentalităților celor din jur.

„Sarah știe acum: este stigmatizată. În această societate care preamărește tinerețea și vitalitatea, înțelege că bolnavii și slabii nu își au locul. Ea, care aparținea lumii puternicilor, este acum pe cale să cadă, să schimbe tabăra. 

Cum ar putea să se lupte cu asta? Cu boala știe cum să lupte, are arme, tratamente, medici alături de ea. Însă contra excluderii, care sunt remediile? Este împinsă ușor spre ieșire, vor să o îndepărteze. Ce poate ea să facă pentru a-și inversa traiectoria?”

♥♥♥

Smita, Giulia și Sarah refuză să se supună destinului și decid să lupte, fiecare în felul ei, fiecare pentru obiectivul ei. Deși le despart mii de kilometri, destinele lor ajung să se întâlnească, fără ca ele să se vadă vreodată. Sunt 3 povești care, de la un punct, ajung să fie conectate.

Cartea este scrisă într-un limbaj simplu și suficient de descriptiv pentru a te plonja în acțiune. Îmi place faptul că autoarea a ales să expună aceste 3 povești intercalat și nu rând pe rând.

Să o citiți! Eu zic că o să vă placă. 🙂

Alte cărți pe care vi le recomand: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *