Pe internet, veți găsi acest experiment sub numele de „Shaving Cream Rain Clouds”. Antonia i-a schimbat experimentului numele în „Facem înghețată”. Până la urmă, nu contează cum se numește experimentul cu pricina. Important este că i-a plăcut și a ținut-o ocupată o bună bucată de vreme. L-am repetat de vreo 4 ori. Poate va avea succes și în rândul copiilor voștri. 🙂

Materiale necesare:

  • Un pahar transparent
  • Coloranți alimentari sau vopsele acrilice
  • Spumă de ras
  • Câteva recipiente mici (pentru coloranți/vopsele)
  • Apă
  • Pipetă sau seringă
Materialele necesare

Înainte de a începe să vă spun ce aveți de făcut pentru acest experiment, vreau să precizez că spuma de ras este un succes garantat. Noi am luat un singur tub și l-am terminat într-o singură zi. Trebuie să ne refacem stocul. 🙂 Am să vă arăt și alte idei de activități cu spuma de ras.

Să revenim la experimentul nostru. Paharul sau recipientul pe care l-ați ales, umpleți-l cu apă. Cu cât paharul este mai înalt și mai umplut cu apă, cu atât „stropii de ploaie” vor cădea mai încet.

În recipientele mici adăugați colorant alimentar și puțină apă. Folosiți atâtea recipiente câte culori aveți. Noi am încercat și varianta de stropi colorați din vopsele acrilice. La fel ca și în cazul coloranților, amestecați vopselele cu puțină apă.

În pahar, deasupra apei, puneți un strat generos de spumă de ras. Mai bine zis, lăsați-i pe copii să pregătească experimentul, ghidați de voi dacă este necesar. Sunt sigură că implicarea directă îi va face și mai interesați de rezultatul final.


Folosiți pipeta sau seringa pentru a imita stropii de ploaie care curg de nori (picurați stropi de culoare deasupra spumei de ras). Le puteți spune copiilor că apa din pahar este ca aerul din realitate, iar spuma ține locul norilor. Când aceștia se umplu cu apă, apare ploaia. Bine, le puteți spune asta, dar nu vă garantez că o să vă și bage în seamă, depinde de vârstă. Antonia are aproape 5 ani, dar nu i-a prea păsat ei de norii mei. Prima ei reacție a fost: „Mami, înghețată!”. Și am continuat cu înghețata, a adus și niște vase în care să o servească, a amestecat-o bine și a repetat experimentul de mai multe ori.

Până la urmă, contează că i-a plăcut și s-a bucurat de experimentul cu pricina. Nu contează că nu a avut răbdare să observe stropii care cad. Contează că s-a bucurat amestecând culorile, că imaginația ei a văzut rezultatul final al experimentului dintr-o perspectivă complet diferită.

Este minunat să te poți bucura de bucuria copilului tău! Și aveți nevoie doar de niște materiale simple. Aici găsiți și alte experimente pe care le puteți încerca cu cei mici.

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

3 Comments on Experiment: Nori cu ploaie colorată

  1. Am făcut și noi experimentul. Doar că de la ” nori de ploaie” s- a ajuns la o ” avalanșă de zăpadă”. Nu- ți imaginezi ce distracție a fost. Balconul, geamurile, tati de la biroul improvizat, baie, totul a fost ” acoperit” de zăpadă. 😂
    Am avut ceva de muncă după…a meritat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *