Photo by rawpixel on Unsplash

 

În aceste zile calde de toamnă, profităm să stăm pe afară, să ne bucurăm de soare şi de ceea ce ne oferă natura. Îmi plac weekend-urile, pentru că sunt sinonime cu timp petrecut împreună. Antonia când aude cuvântul „activitate” se luminează toată. Încerc ca atunci când suntem liberi să plănuiesc activităţi pe care să le facem împreună. Nu-i impun nimic niciodată. Eu îi expun variantele, iar ea alege ce să facem şi cât timp să petrecem pe activitatea/jocul respectiv.

Weekend-ul trecut am făcut 5 activităţi împreună. Unele au avut specific de toamnă, altele au fost făcute cu materialele pe care le aveam la îndemână. Poate vă inspiră şi pe voi. 🙂

 

Pictura cu baloane

 

În vară, am cumpărat o pungă cu baloane. De atunci, Antonia le tot plimbă prin casă, le adună într-un coş, face pe magicianul („magiciana”, cum spune ea) în timp ce şi le aruncă deasupra capului şi le „transformă” în te miri ce. Aşa mi-a venit ideea să sacrific două baloane şi să pictăm cu ele. 🙂

Materiale necesare: 

  • culori pentru pictat
  • baloane
  • coli de hârtie (sau orice altă suprafaţă vreţi voi să pictaţi)

 

Rezultatul

Umflaţi baloanele, dar nu foarte tare. Cel mic trebuie să le poată ţine cu uşurinţă în mână. Eu am folosit 2 farfurii mici în care am pus câte 2 culori diferite. Voi puteţi folosi una singură şi mai multe culori ori mai multe farfurii cu mai multe combinaţii de culori. Asta depinde doar de voi.

Treceţi balonul prin culoare şi apoi ştampilaţi foaia. Dacă şi copiii voştri sunt atraşi de pictură, sigur le va plăcea să picteze şi cu altceva în afară de pensule. 🙂

 

Turnăm apă în recipiente

 

Această activitate este inspirată din pedagogia Montessori. În viaţa de zi cu zi, copiii trebuie să înveţe să mănânce singuri şi să se servească singuri cu apă. Şi de ce n-am face din asta o joacă? Antonia mi-a găsit nişte benzi adezive colorate şi m-a întrebat ce putem face cu ele. I-am zis că putem să le lipim pe recipiente diferite şi să turnăm apă în fiecare dintre acestea, până acolo unde ne indică banda. I-a plăcut ideea, aşa că ne-am pus pe treabă.

Materiale necesare: 

  • o tavă/planşetă
  • bandă adezivă
  • 3 recipiente transparente, din sticlă
  • o carafă
  • un prosop/lavetă pentru şters

 

Antonia are de multă vreme acces la recipientele din sticlă. Am plecat pe principiul că, atâta timp cât este supravegheată, nimic rău nu se poate întâmpla, chiar dacă ar fi să spargă un pahar. De fapt, s-a şi întâmplat. Aceste mici experienţe au ajutat-o să facă diferenţa între materiale şi să fie mai atentă cu cele care sunt fragile.

Ideal ar fi să aveţi o carafă din sticlă cu care copilul să umple recipientele. Eu nu am avut şi am folosit un ceainic din setul de vase de jucărie pe care îl are Antonia. A avut la îndemână şi o lavetă cu care să şteargă apa pe care a vărsat-o. Activităţile care implică apa sunt printre preferatele fetiţei mele.

Faţa colorată

 

Antonia mi-a descoperit colile colorate din spumă, cumpărate pentru viitoare activităţi, şi a decis să facem o faţă. Se referea la feţele pe care le-am făcut acum câteva săptămâni. Le găsiţi aici. A ales rapid ce culoare va avea faţa, a decis că va fi o fetiţă cu ochi diferiţi şi cu flori în păr. Cum în imaginaţia noastră toate se pot realiza, am ales materialele şi am ajutat-o să realizeze faţa pe care şi-o dorea.

Materiale necesare: 

  • 2-3 coli din spumă (voi decideţi culorile)
  • câteva fâşii de hârtie creponată
  • 2 ochi mobili
  • flori adezive (opţional)
  • lipici
  • foarfecă
  • pix sau marker

 

Eu am ajutat-o să decupeze faţa, sprâncenele şi gura şi să le lipească. Ea a lipit ochii şi părul colorat, din hârtie creponată, tăiată de ea, şi i-a prins florile în păr.

 

Mâna copilului (magnet de frigider)

 

Acum câteva săptămâni, am fost la un eveniment caritabil în cadrul căruia erau organizate tot felul de activităţi pentru copii. La una dintre mese, se confecţionau mini tablouri prin tehnica şerveţelului. Noi am hotărât ca mini tabloul nostru să fie un magnet de frigider, pentru că aveam acasă benzi adezive magnetice. De atunci, Antonia m-a întrebat în fiecare săptămână când vom mai face magneţi. În weekend-ul acesta s-a ivit ocazia.

Materiale necesare: 

  • o coală din spumă (voi alegeţi culoarea)
  • sclipici sau orice alt material decorativ
  • un băţ din lemn
  • lipici
  • un pai
  • foarfecă
  • pix sau marker

 

Pe o coală din spumă am trasat mâna Antoniei, apoi am decupat-o. Pe suprafaţa mâinii, Antonia a pus lipici şi a adăugat sclipici. Pe acesta a ţinut neapărat să-l împrăştie pe toată suprafaţa cu ajutorul unui pai. Pe spatele mâinii, am lipit un băţ din lemn care să-i fie suport şi am adăugat 2 pătrăţele de bandă adezivă magnetică. Aici găsiţi şi un puzzle magnetic pe care l-am făcut acum un an.

Pictură – conturul frunzelor

 

După ce, în urmă cu puţin timp, am creat copaci din crenguţe şi petale de flori, feţe prietenoase cu câteva materiale din natură şi un colaj cu frunze, ne-am îndreptat atenţia din nou spre frunzele uscate, colorate în culorile toamnei. I-am propus Antoniei să facem o coroană din frunze ori să pictăm conturul frunzelor cu ajutorul unui bureţel. Fără să ezite, a ales cea de-a doua variantă.

Materiale necesare: 

  • culori pentru pictat
  • burete (o jumătate de burete de vase vă este mai mult decât suficient)
  • frunze
  • coală de hârtie
  • cleme pentru haine (opţional)

 

 

Întâi, am cules frunzele şi am decis pe care le vom picta. Antonia şi-a ales una mică şi una mai mare. Am stabilit că le vom picta în culorile toamnei, ocazie cu care le-am şi repetat. Am umezit bucata de burete, am prins-o cu o clemă pentru haine şi am dat-o, la întâmplare, prin culoare. Am pus frunzele pe foaie şi am tamponat cu buretele de jur împrejurul lor. Frunza mică am colorat-o şi în interior şi, la final, i-am trasat nervurii, în speranţa să o redăm aşa cum este ea în realitate.

 

Toate activităţile propuse mai sus sunt extrem de simple, aşa cum aţi putut observa. Cred că, în curând, vom trece la experimente. Antonia pare tare atrasă de ele, aşa că eu mă simt datoare să îi satisfac curiozitatea.

 

Ce fel de activităţi faceţi cu copiii voştri (în cazul în care sunt atraşi de ele)?

 

 

Alte activităţi pentru copii şi părinţi: 

 

3 activităţi de toamnă (cu materiale din natură)
Primul nostru Calendar de Advent (idei de activităţi pentru copii de 2-3 ani)
Activităţi pentru copii peste 2 ani
10 activităţi pentru călătoriile lungi (pentru copii mai mari de 18 luni)

 

 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *