Știați că ouăle pot să sară? 🙂 Există un mic experiment care vă va ajuta să realizați un ou săltăreț (așa l-am numit noi). Atenție! Oul devine săltăreț, dar asta nu înseamnă că el nu se poate sparge. Fiind pățită, vă spun, de la început, ce se poate întâmpla. 🙂

Materiale necesare:

  • 1 ou
  • 1 borcan cu capac
  • oțet

 

Acest experiment va face apel la răbdarea copiilor voștri, pentru că, înainte de a se juca cu oul săltăreț, vor trebui să aștepte 2 zile pentru ca, dintr-un ou cu coaja tare, acesta să devină asemănător unei mingi.


Oul se pune crud în borcan și se acoperă cu oțet. Partea de sus a borcanului rămâne liberă. Nu vă încurajez să lăsați borcanul fără capac. Dacă nivelul oțetului scade, mai puteți completa pentru a vă asigura că oul este acoperit în întregime de oțet. Dacă vă doriți ouă colorate, puteți adăuga colorant alimentar în oțet.

Urmăriți schimbările. Lăsați-i pe copii să observe ce se întâmplă cu oul și încurajați-i să exprime reacțiile pe care le văd:

  • Oțetul va dizolva calciul din coaja oului.
  • Dioxidul de carbon produce bule în timp ce coaja se dizolvă.
  • Își mărește oul volumul? Plutește sau se scufundă?

După ce oul a stat 2 zile în oțet, scoateți-l și spălați-l cu apă călduță, cu grijă. Acum oul nu mai are coajă, iar gălbenușul și albușul sunt ținute doar de o membrană fragilă, chiar dacă sare și este flexibil.

 

Ce mai puteți încerca?

  • Să observați cum se vede prin ou cu ajutorul unei lanterne (cum se mișcă gălbenușul în interiorul oului).
  • Dacă faceți o crăpătură în coajă cât oul este în oțet, puteți observa dacă gălbenușul și albușul trec prin vreo reacție (în comparație cu oul întreg).
  • La final, după ce oul săltăreț și-a îndeplinit misiunea, îl puteți lovi ceva mai tare pentru a vedea cum arată interiorul lui după cele 2 zile petrecute în oțet. În cazul nostru, această parte s-a întâmplat fără voia noastră. La un moment dat, Antonia a vrut să trateze oul fix ca pe o minge săltăreață, așa că ne-am ales, în bucătărie, cu o omletă crudă. 🙂 E bine să le explicați copiilor și partea asta, să știe la ce să se aștepte și să evitați vreo suferință inutilă. Repet, vă spun din proprie experiență. 🙂

     

 
 

Alte experimente pe care le-am încercat: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *