N-am mai făcut granola de ceva vreme. Am tot pus-o pe listă, dar parcă nu s-a mai întâmplat să-i vină rândul, deși este foarte ușor de făcut.
Pe blog, mai am 2 rețete de granola, dar aceasta este diferită de cele pe care le-am încercat până acum. Ne-a plăcut mult ce a ieșit și mă bucur că am fost inspirată să-mi notez ingredientele și să împărtășesc rețeta cu voi. Bineînțeles, cantitățile ingredientelor pot varia în funcție de preferințele voastre.
Ingrediente:
- 170g fulgi de ovăz mici
- 70g fulgi crocanți de orz
- 50g orez integral expandat
- 40g fulgi de migdale
- 30g semințe de dovleac
- 20g stafide
- 60g curmale
- 30g unt de cocos
- 70ml băutură vegetală
- 25g sirop de arțar
- 50g miere
- vanilie
- scorțișoară
Mod de preparare:
Pasul 1
Într-un bol încăpător, am pus toate ingredientele uscate: fulgii de ovăz, fulgii de orz, orezul expandat, fulgii de migdale, semințele de dovleac, stafidele și curmalele pe care le-am feliat. Eu am folosit curmale moi. Aș fi adăugat mai multe semințe de dovleac și ceva mai multe stafide, dar am avut în casă doar aceste cantități.
Pasul 2
Într-o cratiță, am făcut amestecul lichid pe care urma să-l torn peste ingredientele uscate. La foc (foarte) mic, am pus untul de cocos să se topească și l-am amestecat cu băutura vegetală (eu folosesc una din orez cu cocos), siropul de arțar, mierea, vanilia și scorțișoara. Câteva precizări:
- Băutura vegetală o puteți înlocui cu apă.
- Siropul de arțar îl puteți înlocui cu miere. Eu l-am avut în casă și l-am adăugat pentru că îmi place, în cantități mici, aroma lui subtilă.
- Puteți suplimenta cantitatea de miere dacă vă doriți o granola mai dulce.
Pasul 3
Această compoziție lichidă am turnat-o peste ingredientele uscate și am amestecat bine. Compoziția obținută am așezat-o într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Adevărul este că am obținut o cantitate destul de mare, care nu mi-a permis să așez compoziția într-un strat subțire, însă, chiar și așa, s-a rumenit frumos.
Am preîncălzit cuptorul la 150° Celsius, setat să difuzeze căldură sus-jos, fără ventilație. Am lăsat granola la copt timp de aproximativ 40 de minute, timp în care, cam din 15 în 15 minute am amestecat-o pentru a se coace uniform.
Când granola a fost coaptă, am lăsat-o să se răcească în tavă și apoi am transferat-o în borcane de sticlă cu închidere ermetică. Mi-a ieșit aproximativ 450g de granola numai bună de servit la micul dejun. Noi, de la mic la mare, o mâncăm cu iaurt.
Vă încurajez să faceți granola acasă pentru că:
- Știți exact ce puneți în ea și, mai mult ca sigur, va avea un conținut mai redus de zahăr față de tot ceea ce găsiți în comerț.
- Ca și costuri, o granola calitativă de cumpărat costă în jur de 30 de lei/pachet (aproximativ aceeași cantitate). Dacă alegeți să faceți granola în casă, costurile se reduc în mod semnificativ.
Dați-mi de veste dacă încercați rețeta mea de granola.
Sper să fie pe gustul vostru! 🙂
Alte rețete cu fulgi de ovăz:
- Granola cu nuci și scorțișoară
- Gofre cu ovăz și ciocolată (fără zahăr adăugat)
- Fursecuri cu ovăz și ciocolată
- Mini banana bread cu fulgi de ovăz (fără zahăr adăugat)
- Terci cremos cu fructe de pădure și banane
- Terci de ovăz cu ciocolată şi banane
Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.