Bănuiesc că știți celebrul tort Pădurea Neagră, cu blat de cacao, frișcă și rachiu de cireșe. Rețeta originală a acestui tort nu este recomandată copiilor din cauza alcoolului pe care îl conține. Îmi place combinația de cacao, frișcă, ciocolată și cireșe, așa că am decis să adaptez rețeta de tort Pădurea Neagră sub forma unor gofre de care se pot bucura și copiii. Rețeta a fost testată de copil, soț și bunici și a fost un succes.

Gofre la desert? 

Atunci când vreau să fac un desert rapid, apelez la gofre, în special dacă sunt în deplasare, la cabană, de exemplu. Aparatul de gofre este mic, ușor de transportat și nu trebuie să-mi bat capul cu timpii de coacere ori cu modul în care funcționează alte cuptoare, dacă coc sau nu uniform. În plus, n-am de împachetat tăvi și nici de murdărit prea multe oale.

Ingrediente: 

Pentru 8 gofre

  • 220 g făină
  • 15 g pudră de cacao
  • 60 g zahăr
  • 3 ouă
  • 150 ml lapte
  • 60 ml ulei
  • 1 lgță praf de copt
  • 50g ciocolată neagră
  • esență de vanilie
  • un praf de sare

Pentru sosul de cireșe

  • aprox. 300 g cireșe
  • aprox. 50 ml apă
  • 20-30 g zahăr
  • 1 lgță amidon de porumb

Pentru frișcă

  • 200ml smântână pentru frișcă
  • 20-30 g zahăr

+ ciocolată pentru decor

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, m-am ocupat de compoziția pentru gofre. Cu ajutorul unui tel, am bătut ouăle cu zahărul, praful de sare, esența de vanilie și uleiul. Separat, am amestecat ingredientele uscate: făina, praful de copt și pudra de cacao (eu folosesc pudră de cacao crudă).

Pasul 2

Am adăugat, treptat, ingredientele uscate peste compoziția lichidă. Am alternat apoi laptele cu restul ingredientelor uscate. Procedez astfel pentru ca aluatul meu să nu facă cocoloașe.

Pasul 3

Ciocolata am mărunțit-o cu cuțitul și am încorporat-o în aluatul obținut. Am tăiat puțin mai multă ciocolată (vreo 70 g) să am și pentru decor. Am lăsat aluatul să se odihnească, la frigider, vreo 15-20 de minute, timp în care am curățat cireșele de codițe și le-am scos sâmburii. Pentru mine, cel mai eficient mod de a scoate sâmburii din cireșe este cu paiul. Apoi, le tai în jumătăți. Pe Instagram, am un reel în care vă arăt cum procedez. Îl găsiți aici.

Pasul 4

Am pus cireșele, apa și zahărul într-o cratiță și le-am dat la foc mediu până au început să fiarbă. Apoi, am dizolvat amidonul de porumb în puțină apă și l-am turnat peste compoziția din oală. Am mai lăsat oala pe foc aproximativ un minut, timp în care am amestecat încontinuu. Amidonul are rolul de a îngroșa sosul.

Pasul 5

Am încins aparatul de gofre. În fiecare formă am pus 2-3 linguri de compoziție și am lăsat gofrele la copt puțin mai mult decât mi-a indicat semnalul luminos al aparatului, aproximativ 4-5 minute. Eu am stropit (am folosit un dispozitiv de tip spray) cu puțin ulei plăcile aparatului de gofre, pentru că îmi place să obțin gofre ușor crocante la exterior. Aparatul pe care eu îl folosesc cu succes este Duraceramic de la Breville.

Îmi pare rău că nu am făcut o poză cu secțiunea să vedeți cât de fain se vedeau bucățelele de ciocolată în interior.

După coacere, sfatul meu este să scoateți gofrele pe un grătar. Dacă le scoateți pe farfurie, din cauza condensului, riscați să se înmoaie.

Pasul 6

Cât timp aparatul de gofre își făcea treaba, m-am ocupat de frișcă. Smântâna pentru frișcă (rece, de la frigider), neîndulcită, am amestecat-o cu vreo 20 g de zahăr (cantitatea de zahăr o puteți ajusta în funcție de preferințe) și am bătut-o cu mixerul, la viteză mare, până am ajuns la rezultatul dorit. Pentru mai mult gust, puteți adăuga și câteva picături de esență de vanilie. Am dat frișca la frigider.

Am pregătit farfuriile pentru fiecare mesean. Peste fiecare gofră (rece), am adăugat o lingură generoasă de frișcă, ciocolată mărunțită și sos de cireșe (rece). Sfatul meu este să puneți și sosul pe masă, pentru că s-ar putea ca mesenii să-și dorească sos din belșug. Sau, mai bine, faceți porții duble de gofre și sos, pentru că, cel mai probabil, vi se va mai cere câte o porție. 🙂

Dacă vă rămân gofre pe a doua zi, dar rămâneți fără sos, să știți că le puteți servi ca atare sau încălzite în airfryer sau în cuptor, cu un glob de înghețată de vanilie.

Poftă bună!

Alte rețete de gofre dulci: 

Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *