Antonia este în vacanță, așa că îmi cere mai des câte ceva dulce. Am norocul să muncesc de acasă și să pot face câte un dulce rapid. Dacă mă urmăriți de ceva vreme, știți că prefer dulciurile făcute în casă în detrimentul celor din comerț.

Ce este Dutch baby? 

Este un soi de clătită care se gătește în cuptor și nu conține agenți de creștere. Spun că este un soi de clătită pentru că este undeva între un popover, o clătită clasică și o budincă Yorkshire … Aș adăuga că are ceva și dintr-un clafoutis. Pe scurt, este ceva bun, care se face repede, nu implică prea multe vase de spălat. Este un preparat care se poate servi cald sau rece, la micul dejun sau la desert, care poate fi dulce sau sărat. Așadar, Dutch baby poate fi fix așa cum vă place. 🙂

Dutch baby n-are nimic olandez. Greșeala unui american care a transformat Deutsch în Dutch i-a dat numele. Acest preparat nu-și are originile nici în Germania (doar a fost asemănat cu Pfannkuchen), ci în Seattle, fiind un preparat american, datând de prin anii 1900.

De la scurta istorie a preparatului, să trecem la pregătirea lui …

Ingrediente: 

  • 70g făină
  • 4 ouă medii
  • 120 ml lapte
  • 30g unt
  • 30g zahăr
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • esență de vanilie
  • un praf de sare
  • 130g afine

Mod de preparare: 

Pasul 1

Pentru această rețetă aveți nevoie de un blender (la fel de bine puteți amesteca ingredientele și într-un bol, cu ajutorul unui tel) și de o tigaie cu pereții înalți pe care să o puteți folosi și în cuptor. Ideal ar fi să avem o tigaie din fontă pentru această rețetă, pentru că păstrează mai bine căldura, dar și o altă tigaie potrivită pentru cuptor își va face treaba.

Pentru început, am încins cuptorul la 220°C, fără ventilație.

Pasul 2

În vasul blenderului, am mixat următoarele ingrediente, timp de aproximativ 20 de secunde, la viteză mare: făina, laptele, ouăle, zahărul, praful de sare, esența de vanilie și coaja de lămâie. Optați pentru lămâi a căror coajă nu este tratată cu pesticide precum imazalilul, pirimetanilul şi proclorazul şi nici nu sunt ceruite cu ceară de carnauba ori shellac. Acestea nu sunt recomandate consumului uman!

Am oprit blenderul și am curățat pereții vasului cu ajutorul unei palete de patiserie. Am mai mixat compoziția timp de aproximativ 10 secunde și am lăsat-o să se odihnească vreo 5-10 minute, cât să se hidrateze făina.

Între timp, am pus tigaia în cuptor. Trebuie să fie bine încinsă.

Pasul 3

Când tigaia s-a încins, am scos-o din cuptor (cu mare grijă, musai cu o mănușă de bucătărie) și am adăugat untul în cubulețe. Am mișcat tigaia încât să-i ung și pereții, iar untul să se topească în totalitate. M-am mișcat cât de repede am putut, pentru ca tigaia să nu se răcească.

Am adăugat afinele, am mixat aluatul pentru încă 3-4 secunde și l-am turnat în tigaie. Am dat tigaia în cuptorul încins (tot la 220°C) pentru 17 minute.

Dutch baby va crește în cuptor, marginile i se vor ridica și se va rumeni ușor. După ce o veți scoate din cuptor, nu va rămâne la fel de ridicată, ci va scădea în volum.

O puteți servi cu zahăr pudră sau, și mai bine, cu înghețată de vanilie. Noi am adăugat și un pic de cremă de ciocolată peste globul de înghețată. A fost un deliciu!

Eu am ales să fac Dutch baby cu afine pentru că am avut afine proaspete de la MerryBerry, una dintre cele mai mari plantații de afine bio pe care țara noastră le are. Am primit de la ei și un cod de reducere pentru voi → cu codul FLAVIA15 beneficiați de 15% reducere la toate produsele MerryBerry, nu doar la afine. Le găsiți aici. Încă ceva … afinele sunt livrate cu transport frigorific, deci ajung la voi intacte și cât mai proaspete posibil.

Revenind la rețetă, o puteți face și simplă, fără fructe, și fiecare mesean să-și adauge topping-ul preferat. Rețeta este ușor de făcut și foarte versatilă. Sper să fie și pe gustul vostru!

Poftă bună!


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *