Vă mărturisesc că nu sunt mare prietenă cu dovleacul, nu îl mănânc ca atare, dar toamna îmi plac unele preparate cu aromă de dovleac copt. De această dată, m-am gândit să fac o rețetă de gofre de sezon, cu gust de dovleac și scorțișoară, servite cu frișcă și nuci pecan caramelizate în sirop de arțar. Dacă v-am făcut curioși, rețeta o găsiți mai jos. Vă garantez că această combinație de texturi și gusturi merită încercată.

Ingrediente:

Pentru 8 bucăți

Pentru gofre: 

  • 2 ouă
  • 160 ml lapte
  • 60g unt topit
  • 200g piure de dovleac copt
  • 150g făină
  • 30g zahăr
  • 1 lgță praf de copt
  • 1 lgță scorțișoară
  • vanilie
  • un praf de sare

Pentru nucile pecan caramelizate

  • aprox. 50g nuci pecan
  • 40g sirop de arțar
  • 10g unt
  • scorțișoară
  • un praf de sare

Pentru servire

  • 200ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 2-3 lgțe de zahăr
  • sirop de arțar – opțional

Mod de preparare: 

Pasul 1

Întâi, am pus dovleacul la copt. Pentru deserturi folosesc dovleac plăcintar (butternut).

Dovleacul l-am spălat, l-am tăiat în 2, i-am scos sâmburii, jumătățile le-am mai tăiat încă în 2 bucăți și l-am pus la copt, la 180° Celsius, până a devenit moale (să intre furculița cu ușurință în el).

Pasul 2

Într-un bol încăpător, am amestecat ouăle cu praful de sare, vanilia și piureul de dovleac. Am adăugat zahărul, scorțișoara și untul topit.

Pasul 3

Peste amestecul obținut, treptat, am încorporat făina amestecată cu praful de copt și laptele.

Pasul 4

Am încins aparatul de gofre Duraceramic de la Breville și m-am pus pe treabă. Fiecare tură de gofre am lăsat-o timp de aproximativ 5 minute la copt. Apoi, am scos gofrele pe un grătar, unde le-am lăsat să se răcească. Dacă aveți acest aparat de gofre, atunci sigur știți deja că plăcile lui antiaderente nu necesită grăsime suplimentară. Gofrele se vor coace uniform, fără să se lipească de plăci.

Pasul 5

În paralel, m-am ocupat de nuci. Nucile pecan le-am tăiat în 2 sau în 4, în funcție de cât de mari erau. Într-o cratiță, la foc mic, am pus siropul de arțar, untul, praful de sare și scorțișoara. Am amestecat bine și am ținut cratița pe foc până când s-a topit untul. Am luat cratița de pe foc, am adăugat nucile și am amestecat bine (să fie toate învelite în acest sirop).

Am încins cuptorul la 170° Celsius, fără ventilație. Am tapetat o tavă întinsă cu hârtie de copt și am răsturnat nucile. Acestea trebuie să fie dispuse într-un singur strat, de preferință cu puțin spațiu între ele (să nu se lipească unele de altele). Le-am copt timp de aproximativ 12 minute. După acest timp, le-am amestecat și le-am mai lăsat la copt 5 minute.

După coacere, le-am lăsat să se răcească în tavă. Este musai să le încercați, pentru că sunt delicioase, perfecte pentru servirea sau decorarea prăjiturilor. Așadar, le puteți folosi și pentru alte rețete ori le puteți mânca fix așa cum sunt dacă aveți poftă de o gustare dulce.

Pasul 6

Aceste gofre am plănuit să fie servite ca desert, așa că, pentru servire, am bătut niște smântână lichidă pentru frișcă cu puțin zahăr.

În momentul servirii, frișca obținută am așezat-o pur și simplu cu lingura peste gofre, am adăugat puțin sirop de arțar și nucile pecan caramelizate în cuptor. A ieșit o combinație demențială de arome și texturi. Gofrele au fost pufoase, frișca cremoasă, nucile crocante, iar gustul de dovleac copt s-a îmbinat perfect cu aroma subtilă de scorțișoară. Dulceața acestui desert a fost fix atât cât trebuie (din punctul meu de vedere), nici prea multă, nici prea puțină, destul de ușor de „reglat” din cantitatea de sirop de arțar adăugată peste gofre.

Aveți aici un desert de toamnă delicios și ușor de făcut. Dați-mi de veste dacă încercați această rețetă. 🙂

Alte gofre dulci care s-ar putea să fie pe gustul vostru: 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, nu le ţineţi doar pentru voi :), daţi like paginii de Facebook şi/sau abonaţi-vă la newsletter-ul blogului pentru a nu pierde ultimele articole. Încerc să fiu prezentă şi pe Pinterest şi Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *